Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kışla önünde toplanan Bolsonaro destekçilerinden darbe çağrısı

Brezilya’da pazar günü (30 Ekim) düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini solcu aday Luiz Inácio Lula da Silva’ya karşı kaybeden mevcut başkan Jair Bolsonaro’nun destekçileri darbe çağrısı yaptı. Bolsonaro’nun destekçileri askerlere seslendi ve seçim sürecine müdahale etmeye çağırdı.

Brezilya’da mevcut başkan Jair Bolsonaro’nun destekçileri, dün (2 Kasım) Sao Paulo’daki Güneydoğu Askeri Komutanlığı önünde toplandı ve silahlı kuvvetleri, seçim sürecine müdahale etmeye çağırdı. Brezilya bayraklarını omuzlarına asan Bolsonaro destekçileri, korna çalarak ve Lula karşıtı sloganlar atarak mitingler düzenledi.

65 yaşındaki emekli hükümet çalışanı Reinaldo da Silva, kışlanın önünde verdiği demeçte, “Ordunun bu duruma müdahale edeceğini ve bu seçimlerin hileli olduğunu biliyoruz. Bugün bu mitinge katıldım çünkü Brezilya’nın özgür olmasını istiyorum” dedi.

Ellerinde “Müdahale! Şimdi!” yazılı dövizler taşıyan Bolsonaro destekçilerinden biri, seçimleri kazanan Lula’nın daha önce yolsuzluk suçlamalarıyla hapis yattığını hatırlatarak, “Askeri müdahale istiyoruz. Bizi bir hırsız yönetsin istemiyoruz” diye konuştu.

Brezilya’nın çevrimiçi haber portalı G1, ülkenin 26 eyaletinin 24’ünde benzer mitingler düzenlendiğini yazdı.

Brezilya Savunma Bakanlığı ise Reuters’ın protestolara dair yorum talebine şöyle yanıt verdi: “Barışçıl gösteriler Brezilya yasalarına göre ifade özgürlüğünün bir parçasıdır.”

Bolsonaro’dan 44 saat sonra gelen açıklama

Seçimlerdeki yenilgisinden 44 saat sonra sessizliği bozan Bolsonaro, ne yenilgiyi açıkça kabul etmiş ne de sonuçları reddetmişti. Seçimlerden önce yaptığı açıklamalar ve destekçilerinin gösterileri nedeniyle Bolsonaro’nun seçim sonuçlarını tanımayacağı ve Lula’nın başkanlığına itiraz edeceği iddiaları gündemdeydi.

“Yollardaki engelleri kaldırın”

Lula’nın zaferi ile sonuçlanan seçimlerin ardından Bolsonaro’nun destekçileri 342 noktada kamyonlarıyla otoyolları kapatmışlardı.

Bolsonaro dün yaptığı açıklamada seçim sonuçlarını protesto eden kamyonculara seslendi ve engelleri kaldırmalarını istedi:

“Engelleri kaldırın. Bana göre bu, meşru eylemlerin bir parçası değil. Gelin meşruiyetimizi yitirmeyelim. Ülke çapında, meydanlarda başka eylemler yapılıyor ve bunlar demokrasinin bir parçası. Benim konuğum olun.”

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.