Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Sansür Yasası”nın 29. maddesi ilk kez bir siyasetçi için kullanıldı | “İlk bedeli Kemal Kılıçdaroğlu’na ödetmeye çalışıyorlar”

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yaptığı suç duyurusunda “Sansür Yasası’nın” 29. maddesi ilk kez bir siyasetçi için suçun gerekçesi olarak kullanıldı. CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, “Sansür Yasası’nın” seçimi etkilemek için kullanılacağını belirterek, “Kılıçdaroğlu bu yasa hazırlanırken bir bedel gerekiyorsa bunu ilk kendisinin ödeyeceğini söylemişti. İlk bedeli Kemal Kılıçdaroğlu’na ödetmeye çalışıyorlar. Bedel ödemek gerekiyorsa öderiz, bir adım geri atmayız” diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uyuşturucu ticareti üzerinden kara para aklandığı iddialarına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. TBMM Genel Kurulu’nda 13 Ekim’de kabul edilen “Sansür Yasası” olarak bilinen “Dezenformasyon Yasası” ilk kez bir siyasetçi için yapılan suç duyurusunda kullanıldı. Dilekçede, Kılıçdaroğlu hakkında “hakaret”, “iftira, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamalarının yanı sıra Türk Ceza Kanunu’nun “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı 217/A maddesinden şikayette bulunuldu. 

TBMM, “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni 13 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul etti. Resmi Gazete’de 18 Ekim’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunun, 29. maddesi tartışmalara neden oldu. Kanunun 29. maddesine göre “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu işleyen kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek. 

“’Biz dezenformasyonu düzenliyoruz’ diyenler yalan söylemişlerdir”

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, söz konusu maddenin ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili suç duyurusunda kullanılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yasa hazırlanırken bir bedel gerekiyorsa bunu ilk kendisinin ödeyeceğini söylemişti. Gerçekten de ilk bedeli Kemal Kılıçdaroğlu’na ödetmeye çalışıyorlar. Ana muhalefet liderinin sesini kısmak için ‘Sansür Yasası’nın uygulanmaya çalışılması acziyetir. Biz bu baskılardan korkacak ve yıkılacak kadrolar değiliz. Bedel ödemek gerekiyorsa öderiz bir adım geri atmayız. ‘Biz dezenformasyonu düzenliyoruz’ diyenler yalan söylemişlerdir. Hem Ahmet Özdemir hem Fethi Yıldız hem Mahir Ünal kamuoyu önüne çıkıp bunun ne demek olduğunu anlatmak zorundadır.”

“Biz o suçun ortağıyız, gelmezlerse namerttir”

CHP’li Özkan, iktidarın “Sansür Yasası”nı seçimi etkilemek için gündeme getirdiğini belirterek, “Tek amaçları seçimi etkilemekti. Seçimi manipüle etmek için sansür yasası kullanılacak” dedi. Yasaya göre sosyal medya paylaşımını retweet etmenin de suç olduğunun hatırlatılması üzerine, Özkan “Retweet de suçtur. Türk halkının tamamını cezaevine koyabilirler. Milyonlar retweet etti. Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak hepimiz retweet ettik, tüm milletvekilleri. Biz hazırız. Biz o suçun ortağıyız, gelmezlerse namerttir. Biz onlara hodri meydan diyoruz. Bizim açımızdan herhangi bir sorun yok” yanıtını verdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.