Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP’li Bülent Turan’dan başörtüsü açıklaması: “Metin revize ediliyor, önümüzdeki hafta netleşir”

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, başörtüsü için anayasa düzenlemesi çalışmalarına ilişkin yapılan görüşmelerin ardından diğer partilerin kanaatlerinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu söyledi. AKP’li Turan, “Metin revize ediliyor. İlgili kurullarımızla tekrar konuşacağız. Önümüzdeki hafta netleşir ve Meclis Başkanlığı’na sunarız” dedi. 

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, başörtüsü teklifi, torba yasadaki “Alevilik” düzenlemesi ve gündeme ilişkin TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Turan, başörtüsü için anayasa düzenlemesi çalışmalarına ilişkin yapılan görüşmelerin ardından ortaya çıkan değerlendirmelerin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu belirtti. Turan, Anayasa’nın 24 ve 41. maddelerinde yapılacak değişiklikte, “Aile, kadın ve erkekten oluşur” ifadesinin yer almasına ilişkin şunları söyledi:

“Bazı konular konjonktüreldir. Bu konuda önceden risk olmadığı için gündeme gelmemişti. Her kanalda her dizide ısrarla özendirilen bir konu haline geldi. Ben evimde de zaman zaman izliyorum. Hiç olmaması gereken yerde önümüze kadın kadına ve erkek erkeğe evlilik dayatılıyor. Onun için aileye ilişkin bakış açımızın nasıl olduğunu anayasaya uygun bir ifadeyle işlemek bugünün konjonktürüne uygun.”

“CHP teklife, ‘Evet’ desin”

AKP’li Turan, Cumhur İttifakı haricinde siyasi partilerden destek gelmesi halinde referandum için yeter sayı olan 360’ın elde edilmesi ve Türkiye’nin bir seçime daha gitmesi endişesinin olduğunun belirtilmesi üzerine, “CHP’nin üç sandık çekincesi varsa aklını başına alsın, TBMM’de tüm gücüyle ‘Evet’ desin. Konuyu 600 vekil ile geçirelim Meclis’ten, o çekince yok olsun, AKP kaybetsin. Referandum olursa en makul zaman ne zamansa bu Yüksek Seçim Kurulu ile görüşülür ve belirlenir. Metin revize ediliyor, ilgili kurullarımızla tekrar konuşacağız. Önümüzdeki hafta netleşir ve Meclis Başkanlığı’na sunarız” diye konuştu.

“Çözüm süreci geride kalmıştır”

Başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği için AKP-HDP arasında yapılan görüşmenin ardından, çözüm sürecinin tekrar başlayacağı tartışmalarını değerlendiren AKP’li Turan şunları söyledi:

“HDP’ye baktığımız yer zerre değişmiş değil. HDP’ye toplum çok büyük bir demokratik kredi verdi. Onlar o krediyi heba etti. Saz çalma görüntüsü verirken tetik çekmeye kadar gelen bir süreci görmüş olduk. İsterdik ki HDP bu demokratik krediyi kullanabilseydi de silahların susturulmasını önceleseydi, bunu yapamadı. Listeleri, konuşmaları, temel politikalarını Kandil belirliyor. Hayatın olağan akışı var. Her salı tüm partiler birbiri ile görüşürler. Biz daha önce de önemli toplantılarda bir araya geldik. AK Parti’nin tüzel kişiliğini kimlerin temsil ettiğini biliyoruz. Anayasa bağlamında yapılan bir çalışmanın takvimlendirme çalışmasıdır. Çözüm süreci ile ilgili süreç geride kalmıştır. Türkiye bunları aştı. Artık Kürt sorunu diye bir sorunun yok, insanların sorunları varsa bunlar insan hakları bağlamında değerlendirilmeli. Diyarbakır’ın sorunu da, Çankaya’nın sorunu da eşittir.”

“MHP bizim yol arkadaşımız”

Turan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki HDP değerlendirmesine ilişkin ise şöyle konuştu: “Biz ittifak anlayışının bir rekabet değil refiklik olduğunu düşünüyoruz. MHP bizim rakibimiz değil, refikimiz, yol arkadaşımız. Salı günü bunu bekliyorduk zaten, yeni bir şey yoktu ortada. Altılı Masa’nın yedinci ortağı HDP dediğimiz için bize kızgınlar.”  

“Başkanlık sistemi partileri normalleştirdi”

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, başkanlık sisteminden parlamenter sisteme geçişin tartışılıp tartışılmadığına soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Başkanlık sistemi konusu Türkiye’de kapanmış bir konudur. Başkanlık sistemi olmasaydı Sayın Kılıçdaroğlu başörtüsü teklifini vermezdi. Başkanlık sistemi olmasaydı Kılıçdaroğlu helalleşme kapısını açmazdı. Başkanlık sistemi olmasaydı düne kadar ‘Sivas’ı yaktın’ dediği Temel Karamollaoğlu ile aynı masada olmazdı, Altılı Masa’nın beşi sağcı parti, bunlarla bir arada olmazdı. Başkanlık sistemi partileri de normalleştirdi. AK Parti’nin zorlanacağı bir sınav olabilir, 50+1 kolay bir iş değil. Türkiye’de başkanlık sistemi bambaşka bir süreç başlattı. Türkiye’nin darbe konusu yaptığı konular günlük hale geldi. Başkanlık sistemini konuşmayı abes buluyorum. Bunun imkanı yok artık. Altılı Masa parlamenter sisteme dönmeyi düşünüyor. Hayatın olağan akışına aykırı olduğu gibi, teknik olarak da mümkün değil.”

“İmamoğlu’nu yiyecek tek kişi Kılıçdaroğlu’dur”

Turan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davaya ilişkin yaptığı “Yedirtmeyiz” çıkışına ilişkin sorulan soruya ise Turan, “Ekrem İmamoğlu’nu yiyecek tek kişi Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Kim niye yesin, kendi kendini bitiren bir adam” yanıtını verdi. 

“Aleviler’e daha çok hizmet etmek için adım atıyoruz”

Turan torba yasadaki “Alevilik” düzenlemesine yönelik eleştirileri değerlendirerek, atılan adımın çok iyi bir adım olduğunu söyledi. Bu adımı atarken Alevi kurumları ve dedeleri ile konuştuklarını belirten Turan, “Biz Aleviler’in sorunlarını çözmek için daire başkanlığını kuruyoruz, mesele Aleviliği bir kuruma bağlamak değil. Aleviler’e daha çok hizmet etmek için bir adım atmak. Bu bir başlangıçtır. O kurumları Aleviler’e hizmet etsin diye hazırlıyoruz. Her adımın, eleştirilen eksik noktaları olabilir” diye konuştu. 

“Erdoğan’ın çok büyük bir farkla seçimi kazanacağını düşünüyorum”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ve İngiltere’deki temaslarını doğru bulmadığının altını çizen Turan, “Kılıçdaroğlu’nun AK Parti kazansın diye özellikle çalıştığını düşünüyorum. Amerika gezisi, İngiltere gezisi fiyaskodur. Ali Mahir Başarır, Amberin Zaman ile görüşmüş. Onlarla görüşmek için dört bin kilometre gidilir mi? Bence Kılıçdaroğlu Erdoğan kazansın diye büyük bir mesai harcıyor. Başörtüsü meselesi, uyuşturucu iddiaları, gezileri Türkiye’nin kabul etmediği gündemler. Sayın Erdoğan’ın çok büyük bir farkla seçimi kazanacağını düşünüyorum” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.