Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı” lansmanı | TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan: “İstanbul Sözleşmesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadeledeki önemini vurgulamalıyız”

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteği, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) işbirliği ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun uygulayıcı ortaklığında yürütülen “İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı” (BADV) projesi 10. yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Projeye farklı dönemlerde dahil olan yaklaşık 100 şirketin birbiriyle kurduğu iletişimi, birbirlerinden aldıkları ilhamı, deneyim ve bilgi paylaşımını artırmak, iyi uygulamaları yaygınlaştırmak ve yeni şirketler ile büyüyerek güçlenmek hedefiyle “Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı” kuruldu. Ağın lansmanı bugün (8 Kasım) İstanbul’da yapıldı.

Türkiye’de çalışan her dört kadından üçünün hayatı boyunca şiddetin en az bir türüyle karşı karşıya kaldığı belirtilen ve iş dünyasını, ev içi şiddetle mücadele konusunda yapıcı ve kurumsal çözümler üretmeleri için teşvik etmek ve desteklemek amacıyla 2013’te başlatılan ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Sabancı Vakfı’nın desteği, TÜSİAD’ın işbirliği ile Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun uygulayıcı ortaklığında yürütülen “İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı – Business Against Domestic Violence (BADV)”projesinin lansmanı bugün (8 Kasım) Sabancı Center’da yapıldı.  

Projenin uygulayıcı ortağı Sabancı Üniversitesi’nin Kurumsallaşma ve Toplumsal Katkı Süreçlerinden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Keyman konuşmasında, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini toplumların gelişiminin önünde önemli bir engel olarak gördüklerini, toplumsal şiddeti besleyen önemli unsurlardan biri olan ev içi şiddete yönelik mücadelenin de sadece bireyler için değil, aynı zamanda kurumlar ve tüm yönetimsel yapılar için de farklı sorumluluklar yarattığını söyledi. Bu kapsamda, BADV projesine dahil olan ve Şirketler Ağı’na katılarak deneyim paylaşımı için niyet beyanında bulunan tüm kurumlara teşekkür etti. Keyman, “Henüz ağa dahil olmamış şirket ve kurumları da toplumumuzun ortak sorunu olan ev içi şiddetin önlenmesi ve bu konudaki yaraların sarılması için çalışmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu. 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Sabancı Vakfı’nın yarım asra yakın süredir, tüm bireylerin haklardan eşit yararlandığı bir toplum hayaliyle çalıştığını belirterek, kadınların eğitimde, istihdamda ve toplumsal hayata katılımda olduğu gibi her alanda haklarına erişebilmeleri için farklı sektörlerde işbirliklerine imza attıklarını söyledi. Safkan, “Destekçisi olmaktan gurur duyduğumuz ‘İş Dünyası Ev İçi Şiddete Karşı’ projesi de yıllar içerisinde pek çok somut adım attı. Kadına yönelik ev içi şiddete karşı bir çalışma kültürünün benimsenmesi amacıyla çıktığımız yolda, bugün bir araya gelme sebebimizi oluşturan, ‘Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’nın tüm iş dünyasında etki yaratacak çok değerli bir inisiyatif olduğuna ve ülkemizde önemli farkındalıklar sağlayacağına inanıyorum. Kendi çalışma ortamımızdan başlayarak dönüşüm yaratmak isteyen tüm şirketleri bu kıymetli ağın parçası olmaya davet ediyoruz” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, kadına yönelik şiddetle mücadele etmeden toplumsal cinsiyet eşitliğinin diğer alanlarında da ilerlemenin sağlanamayacağının altını çizerek, toplumsal cinsiyet eşitliği için kurumsal dönüşümü işyerlerinden başlayarak harekete geçirebildiğimiz sürece somut ve kalıcı çözümlere ulaşılabileceğini vurguladı. Turan şöyle devam etti:

“Etki alanımızdaki her ortamı ve platformu, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve şiddete zemin hazırlayacak önyargılardan ve uygulamalardan arındırmalıyız. Şiddete uğrayan her birey, bu sorunla mücadele ederken yalnız olmadığını ve destek mekanizmalarına ulaşabileceğini bilmeli. Amasız fakatsız, içinde bulunduğumuz her koşulda ‘şiddete sıfır tolerans’ yaklaşımıyla gerekli uygulamaları ve yaptırımları hayata geçirebilmeliyiz. İstanbul Sözleşmesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve şiddetle mücadeledeki önemini vurgulamalıyız.”  

Projenin bir diğer destekçisi UNFPA adına, fonun Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü’nü temsilen konuşan Toplumsal Cinsiyet Danışmanı Gabriela Alvarez Minte, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete yanıt vermek ve azaltmak için çalışan lider kurumlardan biri olarak 150’den fazla ülkede bu alanda çalışmalar yürüttüğünü belirterek, Türkiye’de de ev içi şiddetle mücadele alanında en başından beri iş dünyası ile yakın işbirliği içinde çalışmaktan mutluluk duyduklarının altını çizdi. Minte, Ev İçi Şiddete Karşı Şirketler Ağı’nın, işyerlerinde ev içi şiddete karşı destekleyici mekanizmalar inşa edilmesi ve iyi uygulamaların teşvik edilmesi noktasında, özel sektörün vizyonunu ve bu konuda aldığı sorumluluğu daha da geliştireceğine inandığını söyledi. UNFPA Temsilcisi, “Sesimizi ve ev içi şiddetle mücadele etme kapasitemizi güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için bize katılın” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.