Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’da Mahsa Amini protestolarıyla bağlantılı ilk idam cezası verildi

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolarla bağlantılı ilk idam cezası verildi. İdam cezası verilen kişiye yöneltilen suçlamalar şöyle: Hükümet binasını ateşe vermek, kamu düzenini bozmak ve ulusal güvenliği tehlikeye atmak.

İran Yargı Erki Kurumu, Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolarda ilk idam cezasını verdi. İdam cezasına mahkûm edilen kişinin kimliği açıklanmadı. İdam cezası alan kişiye “Allah’ın düşmanı” suçlaması da yöneltildi.

İran medyası, Tahran’daki başka bir mahkemenin, beş protestocunun da ulusal güvenliği tehlikeye atma ve kamu düzenini bozma suçundan beş ila 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını yazdı.

Kasım ayı başında İran’da 272 milletvekili, İran yargı erkine bir mektup yazmış ve protestolara katılanlara en ağır cezaların verilmesini talep etmişti.

Yönetimin bütün baskısına rağmen İranlı ünlüler ve sporcular, rejim karşıtı protestolara destek vermeyi sürdürüyor. İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin çektiği “The Salesman (Satıcı)” filmindeki rolüyle tanınan aktris Taraneh Alidoosti, Instagram hesabından paylaştığı bir fotoğrafla protestoculara destek verdi. Başörtüsüz fotoğrafında, Kürtçe “Jin, Jiyad, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” yazılı döviz tutan Alidoosti’nin de paylaştığı bu söz, protestoların sloganı haline gelmişti.

326 ölüm, 14 bin 800 gözaltı

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Derneği (IHRNGO), iki aydır devam eden protestolarda en az 326 kişinin öldürüldüğünü ve 14 bin 800 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. Ölenler arasında 43 çocuk ve 25 kadın da bulunuyor. IHRNGO Direktörü Mahmood Amiry-Moghaddam, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde uluslararası bir soruşturma mekanizması kurulması çağrısında bulundu.

Kaynak: Times of Israel, CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.