Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki protestolara bir destek de dünyaca ünlü oyuncu Taraneh Alidoosti’den geldi

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan protestolar devam ediyor. Protestolara bir destek de dünyaca ünlü İranlı aktris Taraneh Alidoosti’den geldi. Alidoosti, Instagram hesabından başörtüsüz bir fotoğraf paylaştı.

İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin çektiği “The Salesman” (Satıcı) filmindeki rolüyle tanınan Taraneh Alidoosti, Instagram hesabından paylaştığı bir fotoğrafla İran’daki protestolara destek verdi. Başörtüsüz fotoğrafında, Kürtçe “Jin, Jiyad, Azadi (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” yazılı döviz tutan Alidoosti’nin de paylaştığı bu söz, protestoların sloganı haline gelmişti.

Alidoosti, İran’ın en başarılı aktristlerinden biri ve Instagram’da 8 milyondan fazla takipçisi bulunuyor. Bu protesto öncesinde de Alidoosti, ne olursa olsun İran’da kalmaya devam edeceğini açıkladı. Güvenlik güçlerinin öldürdüğü eylemcilerin ailelerine destek olmak isteyen Alidoosti, sinema kariyerine ara verdi.

İran’daki protestolara birçok sporcu da destek veriyor. Örneğin, İran milli su topu takımının oyuncuları maç öncesi çalınan İran ulusal marşına eşlik etmedi. Almanya Bundesliga ekibi Bayer Leverkusen’de forma giyen İranlı futbolcu Sardar Azmoun da ülkesinde düzenlenen protesto gösterilerine destek veren sporculardan biri. Azmoun geçen hafta sosyal medyadan paylaştığı mesajında, “İran’ın kadınlarını bu kadar kolay öldürdüğünüz için size yazıklar olsun. Yaşasın İranlı kadınlar” yazdı.

328 ölü, 14 bin 800 gözaltı

13 Eylül’de irşad devriyeleri tarafından gözaltına alnan ve 16 Eylül’de de gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini protestolarının ardından başlayan eylemler, yedinci haftasına giriyor. İnsan hakları aktivistleri, ülkede altı haftadır devam eden protestolarda en az 328 kişinin öldürüldüğünü ve 14 bin 800 kişinin de gözaltına alındığını belirtiyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.