Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi’nde patlama: 2’si çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi, 81 yaralı | Bombacı olduğu şüphesiyle 1 kişi gözaltında

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde patlama meydana geldi. İkisi çocuk en az altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’li diğer yetkililerden gelen açıklamalara göre, olay bir terör eylemi. Konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı, 10 savcı görevlendirildi. 20’den fazla kişi gözaltına alındı, aralarında bombacı olduğundan şüphelenilen bir kişi de var.

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde saat 16:20 civarında bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Emniyet güçleri bölgede güvenlik çemberi oluşturdu. İstiklal Caddesi yaya ve araç trafiğine kapatıldı, yaralılar çevredeki hastanelere götürüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaralıları ziyaret etti. 50 yaralı taburcu oldu.

OKUYUN | İstiklal Caddesi’nde patlama: Görgü tanığı Medyascope’a anlattı

İstiklal Caddesi yeniden yayalara açıldı, banklar kaldırıldı

İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırının ardından polisin yaptığı çalışmalar sabah saatlerine kadar sürdü. Ekipler, olay yerindeki incelemelerini tamamladı.

Özel Harekat ve Çevik Kuvvet polislerinin nöbet tuttuğu İstiklal Caddesi’nde bulunan banklar Beyoğlu Belediyesi ekiplerince kaldırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi ekiplerinin temizlik çalışmalarının ardından İstiklal Caddesi yeniden yayaların kullanımına açıldı.

SHORTS: #SONDAKİKA | İstiklal Caddesi’nde patlama anı #shorts

Hayatını kaybedenler arasında çocuklar da var

Yaşamını yitirenler arasında bir anne ve 15 yaşındaki kızı ile 9 yaşındaki bir kız çocuğu da yer aldı.

Ölenlerin isimlerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı:

  • Arzu Özsoy, İstanbul 1984 doğumlu ve kızı Yağmur Uçar, Ereğli 2007 doğumlu
  • Yusuf Meydan, Palu 1988 doğumlu, Ecrin Meydan, Seyhan 2013 doğumlu
  • Adem Topkara, Gümüşhane 1982 doğumlu ve eşi Mukaddes Topkara, Rize 1985 doğumlu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, bunun büyük ihtimalle bir terör eylemi olduğunu söyledi:

“Milletimiz, İstiklal Caddesi’ndeki olayın faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki mahfilleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Kesin olarak bu terördür dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, valimin bize aktardığı ilk bilgi burada bir terör kokusu var.”

VİDEO: #SONDAKİKA | İstiklal Caddesi’nde patlamanın ardından Taksim Meydanı ve hastanede durum

Bir kişi gözaltında: Bombacı mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı:

“İlk değerlendirmelerden itibaren aynı iz üstündeyiz. Eylem talimatının Kobani’den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Olayı yapan, bombayı bırakan kişi İstanbul Emniyet Müdürlüğümüz ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ondan önce yaklaşık 21 kişi daha gözaltına alınmıştı.”

OKUYUN | 2015 ve 2016’da neler olmuştu?

Bomba ihtimali ağırlık kazandı, şüpheli bir kadın

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, olayda bir bakanlık çalışanı ve kızının hayatını kaybettiğini Twitter’dan duyurdu: “Yüreğimiz İstanbul’daki hain saldırıdan gelen acı haberle yandı. Çalışma arkadaşımız Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’i kaybettik. Ailesinin, yakınlarının ve çalışma arkadaşlarımızın başı sağ olsun.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da olayın bir terör eylemi olduğunu belirtti:

Kadın olduğunu değerlendirdiğimiz bir saldırganın bombayı patlatması sonucu oluşan bir terör eylemi olduğunu değerlendiriyoruz. Bu olayların arkasında her kim varsa sonuna kadar, sınırların içinde değil dünyanın öbür ucuna da gitse bunlara ulaşılacaktır.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da soruşturmaya dair bilgiler verdi:

“İki ihtimal var. Ya o poşet veya çanta onun içinde düzenek var kendi patlıyor ya da uzaktan birisi patlatıyor. Şu anda bunların hepsi inceleniyor. Bir kadın oradaki banklardan birine 40 dakikadan fazla oturuyor, sonra kalkıyor. Kalktıktan bir-iki dakika sonra patlama meydana geliyor.”

Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, İstiklal Caddesi’ndeki patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcı vekili görevlendirildiğini bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Aynı zamanda sosyal medyadan yapılan “olumsuz paylaşımlara” ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Şu ana kadar 25 hesap hakkında soruşturma başlatıldı. İşte, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün açıklaması.

Mahkemeden yayın yasağı

Olayla ilgili İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi yayın yasağı getirdi. Yasağı RTÜK duyurdu:

“İstanbul’daki patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmiştir. Tüm medya kuruluşlarımızın dikkatine önemle sunulur.”

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kaynağı belirsiz bilgilere karşı uyardı:

“Beyoğlu Taksim’de bir patlama haberi aldık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Lütfen kaynağı belirsiz bilgilere itibar etmeyelim, güvenli kaynaklardan bilgi sahibi olalım. Farkında olmadan yanlış bilgiyi yaymayalım. İstanbulumuza çok geçmiş olsun.”

VİDEO: #SONDAKİKA | Medyascope muhabiri Ufuk Çeri patlamanın ardından İstiklal Caddesi’nde

Diğer yetkililerin ilk açıklamaları

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile soruşturma başlatıldığını söyledi:

“İstanbul Beyoğlu ilçesi İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet; yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili adlî tahkikat başlatmıştır. Soruşturmanın etkin yürütülmesi için sekiz Cumhuriyet Savcısı ve iki Cumhuriyet Başsavcı Vekili görevlendirilmiştir. Hadise bütün yönleriyle etkin bir şekilde soruşturulmaktadır. Güvenlik güçlerimizin kısa sürede fail ya da failleri tespit edip yakalayacağından, soruşturma sonucunda da hadisenin bütün boyutları ile aydınlatılacağından hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk müdahalelerin olay yerinde yapıldığını belirtti:

“İstiklal caddesindeki patlamada altı kişi hayatını kaybetti, 53 yaralımız var. İlk müdahaleler olay yerine ulaşan ekiplerce yapıldı. Yaralıların tedavisi hastanelerimizde devam ediyor. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından can kaybı ve yaralıların olduğunu aktardı:

“Bugün saat 16.20 sıralarında Beyoğlu ilçemiz, Taksim İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine emniyet, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerimiz sevk edilmiştir. Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre dört kişi yaşamını yitirdi, 38 kişi de yaralandı. Yaralılarımız tedavi altına alınmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.