Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstiklal Caddesi’nde patlama | 2015 ve 2016’da neler olmuştu?

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı. İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlama akıllara, 2015 ve 2016 yıllarını getirdi. Peki, 2015 ve 2016’da ne olmuştu? Buket Topaktaş derledi.

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda altı kişi hayatını kaybetti, 81 kişi yaralandı.

Bu olayın ardından akıllara, 2015 ve 2016 yıllarında düzenlenen ve yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırılar geldi.

2015 ve 2016 yılları Türkiye için patlayan bombalar, yüzlerce kayıp, binlerce yaralı demek. Saldırılarda çoğunlukla intihar bombacısı ya da bomba yüklü araçlar kullanıldı. Hem emniyet güçlerinin hem de sivillerin hedef alındığı saldırıları IŞİD, TAK ve PKK üstlendi.

5 Haziran HDP mitingi

Türkiye, 2015 yılında 7 Haziran seçimlerine, 5 Haziran’da Diyarbakır’daki HDP mitinginde düzenlenen bombalı saldırının etkisinde girdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde iki ayrı patlama meydana geldi. Saldırıda beş kişi hayatını kaybetti, 400’ü aşkın kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi

Dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırının ardından “Önümüzdeki seçim mutlaka gerçekleşecek, sandık kurulacak. Biz kazanacağız, barış kazanacak” açıklamasında bulundu.

Saldırıdan iki gün sonra yapılan 7 Haziran seçiminde AKP yüzde 40,8 oy aldı ve ilk kez Meclis çoğunluğunu kaybetti. Koalisyon görüşmelerinde sonuç alınamayınca 1 Kasım için erken seçim kararı alındı ve Türkiye seçimlere bombalı saldırılar ile gitti.

Suruç katliamı

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, 20 Temmuz 2015’te, Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine gelenlerin açıklamada bulundukları sırada bir IŞİD üyesi tarafından intihar saldırısı düzenlendi.

Saldırıda 33 kişi hayatını kaybetti, 100’e yakın kişi ise yaralandı.

Suruç katliamında hayatını kaybeden 33 kişinin isimleri şöyle: Uğur Özkan, Kasım Deprem, Polen Ünlü, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Fikriye Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Mehmet Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Vatan Budak, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Aydan Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol, Mert Cömert.

Gar katliamı

10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda düzenlenen Barış Mitingi’ne intihar saldırısı düzenlendi. Saldırının ardından polis, ölenlere, yaralılara ve onlara yardım etmek isteyenlere biber gazı sıktı.

Saldırıda 103 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 400 kişi yaralandı. Saldırı “Türkiye’nin en kanlı terör eylemi” olarak tarihe geçti. Saldırının ardından üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Canlı bombalardan birinin Yunus Emre Alagöz, diğerinin kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu bir kişi olduğu belirlendi.

Yunus Emre Alagöz’ün erkek kardeşi Abdurrahman Alagöz’ün de Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği intihar saldırısını düzenleyen kişi olduğu açıklandı.

Sultanahmet saldırısı

12 Ocak 2016’da İstanbul – Sultanahmet Meydanı’nda bir turist kafilesi hedef alındı.

Suriye kökenli 28 yaşındaki bir saldırgan turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlattı.

IŞİD’in üstlendiği saldırıda 13 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi ise yaralandı.

Çınar saldırısı

13 Ocak 2016’da Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde PKK tarafından Çınar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araç, roketatar ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi.

Saldırıda, bir polis ve üçü çocuk beş sivil hayatını kaybetti, 39 kişi ise yaralandı.

Diyarbakır Valiliği, faillerin PKK’nin bölge sorumluları olduğunu açıkladı.

Askeri araca bombalı saldırı

Ankara’da 17 Şubat 2016 saat 18.31’de Genelkurmay binası önündeki askeri servis araçlarının geçişi sırasında bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Saldırıda 28 kişi yaşamını yitirdi, 61 kişi yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

Güvenpark saldırısı

13 Mart 2016’da saat 18.45 sıralarında Ankara’da Güvenpark’ta otobüs durakları önünde bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 36 kişi hayatını kaybetti, 300’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

2016 İstiklal Caddesi saldırısı

Taksim – İstiklal Caddesi’nde bulunan Beyoğlu Kaymakamlığı önünde 19 Mart 2016’da intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Saldırıda dört kişi hayatını kaybetti, 39 kişi yaralandı. Hayatını kaybeden dört kişiden üçünün İsrail, birinin İran vatandaşı olduğu belirlendi.

Polis servisi saldırısı

Diyarbakır’da otogar yakınlarında 31 Mart 2016 saat 17.00 civarında polis servisine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda yedi polis hayatını kaybederken, 13 polis memuru ile 14 sivil yaralandı.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Bursa saldırısı

27 Nisan 2016 tarihinde Bursa’da Ulu Camii yakınında bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıyı düzenleyen bir kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü saldırısı

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde 1 Mayıs 2016’da IŞİD tarafından bomba yüklü araçla bir saldırı düzenlendi.

Saldırıda üç polis hayatını kaybederken, 18’i polis 22 kişi yaralandı.

Diyarbakır-Sur saldırısı

12 Mayıs 2016’da Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü mezrasında bomba yüklü bir kamyonun patlaması sonucu 16 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Vezneciler saldırısı

İstanbul-Vezneciler’de 7 Haziran 2016 saat 08.40 sıralarında patlama meydana geldi. Çevik kuvvet aracının hedef alındığı saldırıda altı polis, beş sivil hayatını kaybetti, 36 kişi ise yaralandı.

Saldırıyı TAK üstlendi.

Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü saldırısı

8 Haziran 2016 tarihinde Mardin’de Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Saldırıda ikisi polis dört kişi hayatını kaybetti, 34 kişi ise yaralandı.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Atatürk Havalimanı saldırısı

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran 2016’da bombalı saldırı düzenlendi.

Dış hatlar terminalinde düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi.

Saldırı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı.

Bingöl saldırısı

Bingöl’de seyir halinde bulunan çevik kuvvet servis aracına 1 Ağustos 2016 saat 17.45 sıralarında bombalı saldırı düzenlendi. Yedi polis hayatını kaybetti.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Diyarbakır ve Mardin saldırıları

10 Ağustos 2016’da Diyarbakır ve Mardin’de bombalı iki saldırı düzenlendi.

Diyarbakır’da çevik kuvvet aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu beş sivil hayatını kaybetti, beşi polis 12 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.

Mardin’de ise park halindeki bomba yüklü araç, çevik kuvvet ekiplerini taşıyan aracın geçişi sırasında patlatıldı. Patlamada bir polis ve iki sivil hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. Bu saldırıyı da PKK üstlendi.

Diyarbakır-Çınar saldırısı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi yakınlarında Şehit Emniyet Amiri Murat Uçar Bölge Trafik Denetleme İstasyonu’na 15 Ağustos 2016’da PKK tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Saldırıda, beş polis, biri çocuk iki sivil hayatını kaybetti.

Van saldırısı

Van’ın merkezindeki İskele Caddesi üzerinde yer alan, polisevi ve İki Nisan Polis Merkezi’nin bulunduğu binaya 17 Ağustos 2016’da bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi.

Saldırıda ikisi polis dört kişi hayatını kaybetti. 20’si polis 72 kişi ise yaralandı.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Elazığ saldırısı

Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne 18 Ağustos 2016’da PKK tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendi.

Beş kişi hayatını kaybetti, 217 kişi yaralandı.

Kına gecesi saldırısı

Gaziantep’te 20 Ağustos 2016’da IŞİD tarafından bir kına gecesine bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 52 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı.

HDP’den yapılan açıklamada, “Gaziantep’te partili üyelerimizin düğününe yönelik terör saldırısında çok sayıda yurttaşımız yaşamını yitirdi. Saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz” denildi.

Cizre saldırısı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 Ağustos 2016 çevik kuvvet şube müdürlüğüne bombalı araçla düzenlenen saldırıda 11 polis şehit oldu, 78 kişi ise yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.

Yenibosna saldırısı

İstanbul-Yenibosna’da 6 Ekim 2016’da polis karakolu yakınına bombanın patlaması sonucu 10 kişi yaralandı.

Saldırıyı TAK üstlendi.

Hakkari-Şemdinli saldırısı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Durak Jandarma Karakolu’na 9 Ekim 2016’da bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda 10’u asker 15 kişi hayatını kaybetti, 13’ü asker 26 kişi yaralandı.

Diyarbakır-Bağlar saldırısı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet şubelerinin yer aldığı binanın yakınlarında bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Diyarbakır Valiliği saldırıyı PKK’nın gerçekleştirdiğini açıkladı.

Saldırıda ikisi polis 11 kişi hayatını kaybetti.

Kaymakamlık saldırısı

11 Kasım 2016’da Mardin’de Derik Kaymakamlığı binasına bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda Kaymakam Muhammed Safitürk hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.

Saldırıyı PKK üstlendi.

Adana saldırısı

24 Kasım 2016’da Adana Valiliği’nin otoparkında iki bomba patlatıldı. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti, 33 kişiyi yaraladı.

Saldırıyı TAK üstlendi.

Beşiktaş saldırısı

10 Aralık 2016 akşamı Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena’nın önünde bir bombalı saldırı düzenlendi.

45 saniye sonra ise Maçka Parkı’nda polisler tarafından durdurulan bir kişi intihar saldırısı düzenledi.

Saldırılarda 40’ı polis 47 kişi hayatını kaybetti, 242 kişi yaralandı.

Kayseri saldırısı

Kayseri Erciyes Üniversitesi önünde, 17 Aralık 2016 tarihinde çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne yönelik bombalı araç saldırısı düzenlendi.

Saldırıda 15 asker yaşamını yitirdi, 56 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.