Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Buket Topaktaş’ın Balıkesir izlenimleri: Erdoğan devri kapanıyor mu? Kılıçdaroğlu kazanırsa Balıkesir’in bakanı kim olacak?

Türkiye’nin kaderinin değişeceği 14 Mayıs’a bir gün kaldı. Medyascope il il gezerek seçim nabzını tuttu. Erdoğan ve AKP devri kapanıyor mu? Kılıçdaroğlu kazanırsa Balıkesir’in bakanı kim olacak? İYİ Parti, MHP’den oy alabilecek mi? Buket Topaktaş bu soruların cevabını bulmak için Balıkesir’deydi.

Seçime son 1 gün kala heyecan dorukta. Balıkesir’de 2018 genel seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 47,39 oy alarak sandıklardan birinci çıktı. Muharrem İnce yüzde 39,55, Meral Akşener ise yüzde 10,36 oy aldı.

Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı’nın kıyasıya mücadelesi 2019 yerel seçimlerinde de sürdü. Millet İttifakı aradaki oy farkını yaklaşık yüzde 1’e düşürdü.

Değişim rüzgarları

Balıkesir, sağ seçmen oy oranının yüksek olduğu bir il fakat özellikle koronavirüs salgını döneminde aldığı göçle birlikte siyasi yapı demokratikleşmeye başlıyor. CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı da kentteki siyasi yapının değişmeye başladığını belirtti.

Köybaşı, “Balıkesir coğrafi olarak çok geniş bir alan. Marmara, Körfez ve merkez diye üçe ayrılıyor. Üçünün de birbirinden farklı demografik yapıları var. Balıkesir’de demokratikleşme söz konusu. Siyasi yapı ciddi şekilde değişiyor” dedi.

Kentin sorunları

Geçimini çoğunlukla tarım ve hayvancılıkla sağlayan Balıkesir’in en büyük sorunu, tüm Türkiye’de olduğu gibi ekonomi. Balıkesirliler, tarım ve hayvancılığın bitmesinden de endişeli.

Deniz kıyısında pek çok ilçeye sahip olduğu için Balıkesir’de turizmin de yeri önemli fakat gelişmesi için çalışamalar yürütülmüyor.

Konuyla ilgili konuşan Köybaşı, “Kaz Dağları’nın büyük bölümü Balıkesir’in sınırları içinde. Orada altı madenlerinin yaratmış olduğu tahribat var. Kaz Dağları’nda sağlık turizminin çok rahat yapılabileceğini herkes biliyor. Ama bu yönde hiçbir şey yapılmıyor. Turizm açısından sezon çok kısa. Onunla ilgili hiçbir yatırım yapılmıyor” diye konuştu.

Kaz dağlarında tahribat

Türkiye’nin akciğeri konumunda olan Kaz Dağları tehlike altında. İktidara yakınlığıyla bilinen Mehmet Cengiz’in kurucusu olduğu Cengiz Holding başta olmak üzere pek çok şirketin madencilik faaliyetleri itirazlara rağmen devam ediyor.

KazDağı Koruma Derneği Başkanı Mehmet Akbulut, “Kazaları şu anda ciddi tehlike altında. Çünkü yüzde 79’u yalnızca metalik madencilikle ilgili ruhsatlandırılmış durumda. Bunun yanı sıra termik santrallerin yarattığı sıkıntılar var. Jeotermallerin yarattığı sıkıntılar var” diye konuştu.

AKP Balıkesir İl Başkanı Ekrem Başaran ise tüm dünyada maden çalışmalarının yapıldığını belirterek, “Madenler sihirli değnekle yeryüzüne çıkmıyor. Yani bir şekilde tabiata, doğaya müdahale gerekiyor” dedi.

Ekrem Başaran, maden çalışmalarının doğaya zarar vermeden yapıldığını öne sürerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar bazı çalışmalar yanlış anlamaya mahal verilecek tarzda gerçekleştirilmiş olabilir ama AK Parti iktidarında, yaptığımız bütün maden çalışmalarında hem çevreye saygı konusunda hem de madenin işlenmesi konusunda çok hassas davrandığımızı gönül rahatlığıyla ifade edebilirim.”

Mehmet Akbulut ise Kaz Dağları’ndaki tarımsal üretimin, doğal ekolojik döngünün yok olacağının altını çizerek şöyle konuştu:

“Madencilik bittikten sonra o yöre halkı artık yoksulluğa mahkum olacak. Aslında bütün dünyada metalik madenciliklerin yarattığı tahribatlar söz konusu ve rehabilite edilme şartları tam bir aldatmaca. Oradaki tarımsal üretim yok olacak. Doğal ekolojik döngü yok olacak. Geri dönülmez hale gelecek.”

Sokağın nabzı

Balıkesir sokaklarında yurttaşlara mikrofon uzatarak seçimle ilgili sorular sorduk.

Genç bir kadın, hiçbir adayı desteklemediğini belirtti. Adayların oy almak için vaatlerde bulunduklarını ve halkı kandırdıklarını dile getirdi.

Seçimde AKP’yi desteklediğini söyleyen bir yurttaş Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nın terörü desteklediğini iddia etti.

Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini belirten yurttaşların söylemleri ise ortaktı: “Değişim”

Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler değişim istediklerini, ekonomik olarak geçinemediklerini dile getirdi.

Cumhur’a HÜDAPAR tepkisi

HÜDAPAR’ın Cumhur İttifakı’na katılması kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Ekrem Başaran, HÜDAPAR’ın terörle bir ilişkisi olmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Başaran, “HÜDAPAR çizgisini net bir şekilde ortaya koymuş, teröre terör demiş, teröriste terörist demiş, vahşete vahşet demiş, zulme zulüm demiş. Ondan dolayı ben o eleştirilere katılmıyorum” dedi.

İYİ Parti Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük, Cumhur İttifakı’na tepki göstererek HÜDAPAR ile ilgili şunları söyledi:

“HÜDAPAR Türk bayrağını, ‘Türk Devleti’ tanımlarını reddeden ve cumhuriyetle, Atatürk’le problemleri olan bir yapı. Bunu masumlaştırıp pazarlamaya çalışıyorlar ama halk bunu görecektir.”

Hasan Fehmi Yörük, Millet İttifakı’na yöneltilen kutuplaştırıcı terör söylemlerine de tepki gösterdi.

Çözüm sürecini hatırlatan Yörük, “Bize hırsız diyemezler. Yolsuzluk yaptınız diyemezler. Ahlaksızsınız diyemezler. Liyakatsızsınız diyemezler. Söyleyebilecekleri ellerinde bir argüman kalmadı. Batırdıkları bir ekonomi, batırdıkları bir ülke, lahmacun ısmarladıkları PYD’liler… hepsini unutuyorlar. Aynı şeyleri bize yamamaya çalışıyorlar” dedi.

Kadın hakları ve Yeniden Refah

Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılmadan önce 6284 sayılı Kanun’un kaldırılmasına ilişkin teklifi tepkiye yol açmıştı. Ekrem Başaran, Yeniden Refah Partisi’nin yanlış anlaşıldığını, kadın haklarına önem veren bir parti olduğunu söyledi:

“Yeniden Refah Partisi’nin kadın haklarıyla ilgili söylediği konuların yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Alt satırları okuduğunuzda aslında manşetlere sürülenin, ifade edilenin tam tersi olduğunu, aslında kadınların haklarını savunduğunu çünkü bizim geleneğimizden gelen bir şey. Yani kadın bize emanettir, evlilik kurumunun en önemli bileşenidir, ortağıdır. Yuvayı yapan dişi kuştur. Yani başımızın tacı olarak, gönlümüzün sultanı olarak ifade ettiğimiz kadınlarımızın zarar görmesi, şiddet görmesi en fazla bizleri rahatsız eder.”

Erden Köybaşı ise Cumhur İttifakı’nı eleştirerek, kadını yok sayan bir zihniyetle mücadele ettiklerini vurguladı.

Köybaşı, “Çağdaş, demokratik, laik bir devlet anlayışına, insan haklarına, insanca yaşama uymayan bir şekilde kadını yok sayan bir zihniyet maalesef şimdi karşımızda. Bunlar ortak oldular. Bir araya geldiler. Askeri müşterekle anlaştılar. Şimdi şöyle bir bakıverin, bu partilerin içinde en solda kalanı MHP oldu” dedi.

Balıkesir’in bakanı kim olacak?

Erden Köybaşı, 14 Mayıs’ta sandıklardan Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci çıkacağını ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın bakan olacağını dile getirdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Balıkesir’de çok büyük hayal kırıklığı yaşayacağını dile getiren Köybaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Ahmet Akın Balıkesir’imizin bakanı olacak. Balıkesir tarihinde ilk kez icracı bir bakanlık elde etmiş olacak. Balıkesir’deki sonucunda Türkiye’ye yansıyacağını düşünüyorum. Biz Millet İttifakı olarak ciddi şekilde farkla cumhurbaşkanlığını zaten kazanacağız. Parlamento seçiminde de Balıkesir’de Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti olacak.”

Soğan tartışamaları ve AKP

Başaran, soğan tartışmalarına ilişkin, “Bizim insanımız çok bilinçli, basiretli, ferasetli soğan fiyatına bakarak kararını vermez. İnsanların ‘Soğan 25 lira oldu, ondan vazgeçtik AK Parti’den’ demeyeceğine yürekten inanıyorum” dedi.

Balıkesir’de saha çalışmalarının sürdüğünü belirten Başaran, sandıklardan AKP’nin birinci çıkacağını düşündüğünü dile getirdi:

“Her gün, her ilçede mutlaka bir vekil adayımız oluyor. Teşkilatlarımız kendilerine destek oluyor. Iki yıllık tecrübeli bir teşkilat yapımız var, sadece adayların belirlenmesini bekledik. Inşallah Balıkesir’de seçimin galibi Cumhur İttifakı ve AK Parti’miz olacak diye gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.”

“Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı”

Hasan Fehmi Yörük, Balıkesir’de AKP ve MHP’den kopan seçmenin İYİ Parti’yi desteklediğini dile getirdi.

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesi karşısında MHP’nin takındığı tutumu eleştiren Yörük, “Siz Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı yapmış bir kardeşinizi dahi koruyamıyorsanız, onun hayatını garanti altına alamıyorsanız veya sizler tarafından canına kastediliyorsa artık her şey sorgulanır” dedi.

13. cumhurbaşkanının Kemal Kılıçdaroğlu olacağının altını çizen Yörük şöyle konuştu:

“Terörist ifadeleriyle yargılanan genelkurmay başkanlarını unuttuk. Başına çuval geçirilen askerlerimizi unuttuk. Süleyman Şah Türbesi’ni sırtlayıp arkalarına bakmadan kaçtıklarını unuttuk. Suriye’de cuma namazı kılacaktık Emevi Camii’nde, rezil olduk, unuttuk. Bunun gibi onlarca şeyi unuttuğumuzu sanıyorlar ama hiçbir zaman Türk milleti bunları unutmadı. Unutmayacağız da.

Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. cumhurbaşkanı olacak.”

Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık

AKP, 2018’de kentte 5 milletvekili çıkardı. MHP elindeki tek vekilliği İYİ Parti’ye kaptırırken CHP, daha önce aldığı 3 vekilliği korudu.

Hayat pahalılığı, işsizlik, yasaklar yurttaşları bıktırmış durumda. Balıkesir halkı artık yenilik istiyor, halkın mesajı net: “Değişim”

2018 ve 2019 seçimlerinde başa baş bir mücadelenin sürdüğü Balıkesir’de sandıklardan bu kez Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci çıkma ihtimali çok yüksek. Balıkesir halkı bu değişime hazır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.