Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Buket Topaktaş’ın Büyük İstanbul Mitingi izlenimleri: Erdoğan hedef gösterdi, Kılıçdaroğlu’nun afişleri söküldü, alanda öfke hakimdi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde “Büyük İstanbul Mitingi” düzenledi. Mitingden ayrılan AKP’liler, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın fotoğraflarının yer aldığı afişleri söktü. İşte Buket Topaktaş’ın mitingden izlenimleri.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde Büyük İstanbul Mitingi düzenledi.

Mitinge katılmak için önce metrobüs sonra metro kullandık. Merter metro durağına gitmek için Okmeydanı metrobüs durağına vardığımızda bizi AKP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’ndan iki kişi karşıladı. AKP görevlisi iki kişi, kabul etmememize rağmen metrobüse binmemiz için bizim yerimize akbil bastı. Merter durağında inerek Havalimanı metrosuna geçtik.

Sıkı güvenlik önlemleri

Atatürk Havalimanı durağında indiğimizde kalabalık bir grupla karşılaştık. Genç bir kadının, “Mitinge mi gidiyorsun teyze?” sorusu karşısında orta yaşlı bir kadın, “Sandığa gömmeye gidiyoruz, Allah bizi bunların ellerine düşürmesin” diye karşılık verdi.

Miting alanına vardığımızda çok sıkı güvenlik aramasından geçtik. Miting alanının her noktasında Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı’nda görevli memurlar vardı.

Miting alanının tam ortasında, etraftaki binalarda keskin nişancılar konuşlanmıştı. Alanın her yerinde, hatta basın tribününde bile korumalar, polisler bulunuyordu.

Tartışmalı sayı

Mitinge çok sayıda yurttaş katıldı. Erdoğan miting alanını 1 milyon 700 bin kişinin doldurduğunu açıkladı. Alanda hatırı sayılır bir kalabalığın olduğu doğruydu fakat bu rakamın 1 milyon 700 bine ulaşma ihtimali yoktu. 

Alanda AKP ve Türk bayrakları vardı. Cumhur İttifakı’nın bileşeni olan diğer partilere ait herhangi bir bayrak, pankart, döviz söz konusu değildi. Alandaki çoğunluğu, AKP’nin kemik seçmen kitlesinin oluşturduğunu söyleyebiliriz. 

Öfkeli kalabalık

Alanda konuştuğumuz yurttaşlar çok öfkelilerdi. Çatık kaşları ve sinirli ses tonlarıyla cevapladılar sorularımızı. Konuştuğumuz bir kadın yurttaş, “20 senede huzura, ekmeğe kavuştuk” derken başka bir yurttaş, “CHP’ye oy veren dizini döver” dedi.

Konuştuğumuz diğer yurttaşların ortak söylemi “terör” oldu. Ekonomik krizin düzeleceğini dile getiren yurttaşlar, mitinge teröre karşı oldukları için geldiklerini belirtti.

Uluslararası basın göndermesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeterli arama kurtarma çalışması yürütülmediği için yurttaşlar, iktidara tepki göstermişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise mitingde yaptığı konuşmada, “Bizi arayan Adıyaman’ın yollarında, Gaziantep’in yollarında, bizi arayan Maraş’ın, Hatay’ın yollarında bulur” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı uluslararası basında gündem olmuş, gazetelerin manşetlerine taşınmıştı.

Kurum, “İngiliz dergilerinin kapaklarında hilalimizi kıranlar kaybedecek. Fransız gazeteleri kaybedecek. Sırtını terör örgütlerine dayayanlar kaybedecek” diyerek Kılıçdaroğlu’na göndermede bulundu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sahneye alkışlarla çıktı. Soylu, “Gezi olaylarına rağmen. 17-25 Aralık darbesine rağmen istikamete gidiyoruz” diye konuştu. 

Erdoğan’a şarkılı karşılama

Geçtiğimiz günlerde gazetecilerin sorularını yanıtlarken rahatsızlanan Erdoğan bugünkü mitingde dinç ve sağlıklı görünüyordu.

Sahneye alkışlarla ve “Recep Tayyip Erdoğan” sloganlarıyla çıkan Erdoğan, alandakileri selamlarken Cengiz Kurtoğlu’nun “Duyanlara Duymayanlara” şarkısına da eşlik etti.

LGBTİ+’lar ve muhalefet hedefte

Muhalefete LGBTİ+’lar üzerinden yüklenen Erdoğan, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nu da hedef aldı. Erdoğan şöyle konuştu:

“‘Türkiye’de yönetim değişmeli’ manşetleri atanlar, kendini güya Milli Görüşçü olarak pazarlayanlarla LGBT’cileri aynı safta buluşturanlardır. Kardeşlerim şöyle bir diyalog kuralım: CHP, LGBT’ci mi? HDP, LGBT’ci mi? İYİ Parti LGBT’ci mi? Masada bulunan o diğerleri bu LGBT’cilere ‘hayır’ diyor mu? AK Parti asla LGBT’ci olmadı, olmaz. MHP asla LGBT’ci olmadı, olmaz. Çünkü biz ailenin kutsiyetine inanıyoruz. Onun için bu LGBT’cileri sandığa gömmeye var mıyız?”

“Camide içki içtiler” iddiasına devam

Erdoğan, Gezi direnişi sırasında Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’nde içki içildiğini iddia etmiş fakat müezzin Fuat Yıldırım tüm baskılara rağmen içki içildiği iddiasını kabul etmemişti. Yıldırım daha sonra İstanbul-Başakşehir’e bağlı Kayabaşı köyüne tayin edilmişti.

Erdoğan, “Camide içki içtiler” iddiasını bugün de sürdürdü: “Bunlar Atik Valide Camii’ne bira şişeleriyle girdiler mi? Tüneller açmaya kalktılar. Ama bedelini ağır ödediler. Bay bay Kemal istediğin kadar, fıçı dolusu iç, hiçbir şey seni iflah etmez. Benim milletim ayyaşa, sarhoşa kalkıp da meydanı bırakmaz.”

Millet İttifakı’nın Maltepe’deki İstanbul mitingine dikkat çeken Erdoğan, “Bak niye mitingini burada yapamadı, Yenikapı’da? Nerede yaptı? Maltepe’de. Neden? Çünkü bu iş farklı bir şey” dedi.

“Bay Kemal boş sözü, Reis son sözü söyler” yazılı pankartı okuyan Erdoğan, “İşte benim milletim böyle. Zekâ fışkırıyor her yerden” diye karşılık verdi.

İmamoğlu çiftine zafer işareti tepkisi

Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu’nu da hedef aldı. Dilek İmamoğlu’nun Van buluşmasında zafer işareti yaptığına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Van’da PKK’lılarla anlaşmışlar, onların işaretini yapıyorlar. Ya Ekrem, sen Trabzonlusun. İstanbul’a hizmetkâr olmak varken senin oralarda ne işin var?”

Erzurum’da linç girişimi

Erdoğan, konuşmasında sürekli Kılıçdaroğlu’nu ve Millet İttifakı’nı hedef aldı ve kutuplaştırıcı söylemlerde bulundu.

Ekrem İmamoğlu’na Erzurum’da linç girişiminde bulunuldu. İmamoğlu’nun Erzurum buluşmasına bir grup taşlarla saldırdı ve pek çok kişi yaralandı.

İki gün önce Erzurum’da olduğunu anımsatan Erdoğan’ın mitingdeki “Dadaş bu Dadaş? O yürü demezse yürüyemezsin” sözleri saldırının ardından kamuoyunda gündem oldu.

Büyük İstanbul Mitingi’nden ayrılan bir grup AKP’li ise Kılıçdaroğlu’nun ve Ali Babacan’ın fotoğraflarının yer aldığı afişleri söktü. 

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde büyük bir kalabalık vardı fakat coşku ve heyecan yoktu. Alanda öfke ve kin hakimdi. Erdoğan’ın konuşması sürerken de pek çok kişi alandan ayrıldı. Erdoğan, sahneden indiğinde alanın neredeyse yarısı boşalmıştı. 14 Mayıs 2023’te sandıktan kimin birinci çıkacağını net olarak söylemek mümkün olmasa da Erdoğan’ın seçmen kaybettiğinin altını çizmek gerek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.