Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu, Kilis’te Suriyelilerle buluştu: “Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün (17 Kasım) Kilis’teydi. Kentin ileri gelenleriyle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, kapalı bir toplantıda 50’ye yakın Suriyeli ile buluştu. Bölgede yaşayan Suriyeliler, “Buraya zorunluluktan geldik” dedi ve mülteci karşıtı söylemlerden yakındı. Bir Suriyeli Kılıçdaroğlu’na, “Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu ise “Öyle bir şey yok. Orada size bir hayat kuracağız” yanıtını verdi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16-17 Kasım tarihlerinde Gaziantep ve Kilis’te temaslarda bulundu, toplantılar yaptı. Partililer, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve esnafla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Suriye sınırına 10 kilometre uzaklıkta olan ve sık sık “Suriyeli nüfusun Türk nüfusundan fazla olduğu il” diye anılan Kilis’te, Suriyeliler ile de basına kapalı bir toplantı yaptı. 

Suriyeliler de pahalılıktan yakındı

Edinilen bilgiye göre, toplantıya farklı meslek grupları ve kesimlerden 50’ye yakın Suriyeli katıldı. Toplantıda tercümanlığı CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur yaptı. Kılıçdaroğlu, Suriyeliler’in sorunlarını dinledi ve fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda, söz alan Suriyeliler, Türkiye’deki hayat pahalılığından yakınarak, “Türkiye çok pahalı, Suriye çok ucuz, bunu engelleyin” dedi. 

“Buraya zorunluluktan geldik”

Suriyeliler, Türkiye’de mülteci karşıtı grupların söylemlerinden rahatsız olduklarını da toplantıda gündeme getirdi. Bir Suriyeli, Zafer Partisi’nin söylemlerinden yakınarak, “Biz buraya gelmek istemedik, zorunluluktan, yaşam koşullarımız ortadan kalktığı için buraya geldik. Bize orada bir yaşam imkanı sağlandığında elbette gideriz” diye konuştu. 

“Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz?”

Bir Suriyeli, CHP liderine, “Bizi otobüslere koyup gönderecek misiniz?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu ise “Öyle bir şey yok. Orada sizlere bir hayat kuracağız” yanıtını verdi, CHP’nin mülteci politikasını anlattı ve Suriye’nin meşru yönetimi ile görüşeceklerini, karşılıklı büyükelçilikler açmak istediklerini söyledi. Suriyeli mültecilerin evlerini, okullarını, yollarını, kreşlerini yapmak için Avrupa Birliği fonlarına başvuracaklarını aktaran Kılıçdaroğlu, Türk müteahhitlerin yaşam alanları inşa edeceklerini belirtti. Suriyeliler’in can ve mal güvenliğinin sağlanması için Şam hükümeti ile protokol imzalayacaklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, bu konuda Birleşmiş Milletler’den de destek alabileceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun politikalarını dinleyen Suriyeliler’in, “Bunlar yapılırsa biz kendi ülkemize gideriz” dediği öğrenildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.