Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin 53 yıllık partisi: 2023 seçimlerine doğru MHP

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli bugün (20 Kasım) Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda saat 15.00’te “2023’e Doğru: Aday Belli, Karar Net” temalı miting düzenleyecek. Cumhur İttifakı’nın üyesi olan MHP, hiç kuşkusuz Türkiye siyasetinin en kilit partilerinden birisi. MHP, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra AKP iktidarına can simidi oldu, Erdoğan’ın hayali olan başkanlık sistemine “Evet” diyerek Türkiye’nin gidişatını değiştirdi. 

7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri

7 Haziran 2015 seçimlerinde, AKP’nin tek başına hükümet kuramamasının ardından eski AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için MHP’nin kapısını çaldı.

Daha önce “Hesap sormazsam namerdim” diyen ve odasında 17.25’e sabitli bir saat bulunduran Bahçeli, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının araştırılmasını istedi. Bu talep, AKP tarafından reddedildi ve koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı. Hükümet kurulamayınca 1 Kasım’da erken seçime gidildi. 

Davutoğlu, 1 Kasım’a kadar geçici hükümet kurmak için bazı MHP’lilerin kapısını tekrar çaldı ancak bir kişi hariç teklifi kimse kabul etmedi. Teklifi kabul eden kişi de MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’ti. Türkeş, teklifi kabul ettikten sonra MHP’den istifa edip AKP’ye katılan ilk kişi oldu. 

7 Haziran 2015’te aldığı yüzde 16,29’luk oyu koruyamayan MHP, 1 Kasım’da 5 puanlık düşüşle 11,90’a geriledi. MHP’nin 7 Haziran’da parlamentoda kazandığı 80 sandalye ise 1 Kasım’da yarı yarıya düşerek 40’a indi.

MHP’nin 7 Haziran 2015’te aldığı oy oranı, tarihinin en yüksek ikinci oy oranı oldu. MHP, 1999 genel seçimlerinde yüzde 17,98 oy almış ve ikinci parti olmuştu. 

Bahçeli’nin zor sınavı: MHP’nin kongreye gidememesi

1 Kasım seçimlerinde yaşanan 5 puanlık düşüş ve kaybedilen 40 milletvekili sonrası MHP’li muhalifler ayağa kalktı. Başlarını Meral Akşener’in çektiği sekiz kişi, olağanüstü kongre için kolları sıvadı.

732 delegenin olağanüstü kongre yapılmasına yönelik imza toplamasından sonra MHP Genel Merkezi, imzacı delege sayısının 495 olduğunu ve bu sayının kongre için yetersiz olduğunu öne sürdü.

MHP’de muhaliflerin topladığı imzaların ardından Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, kongrenin olağanüstü toplanmasını kararlaştırrdı ve çağrı heyeti atadı. Bu heyet de 15 Mayıs 2016’da kongre yapılmasını kararlaştırdı. Muhalifler bu tarihte tüzük değişikliği yaparak seçimli kurultaya kapı açmak istiyordu.

Böylelikle Meral Akşener, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ gibi isimler; Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkan adaylığı için yarışacaktı. Ancak MHP’de muhaliflerin merakla beklediği 15 Mayıs kongresi çıkmaza girdi. İki ayrı mahkeme, kongre sürecinin durdurulması kararını verdi. 5 Mayıs 2016 saat 10.00’da Ankara’daki Büyük Anadolu Oteli’nde düzenlenmesi planlanan kongre yapılamadı.

Kongrenin toplanamamasının ardından Meral Akşener öncülüğünde Koray Aydın ve Ümit Özdağ, İYİ Parti’yi kurdu. MHP’de, Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu Büyük Birlik Partisi’nden sonraki ikinci büyük bölünme yaşandı.

“Yenikapı ruhu”

MHP, 15 Temmuz 2016’da başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından AKP’ye olan tutumunu değiştirmeye başladı.

İstanbul-Fatih Yenikapı’da 7 Ağustos 2016’da yapılan Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde Bahçeli “İblise ruhunu satan bu vaiz, Müslüman görünümlü bu voyvoda, ihanetle, Türk ve Türkiye düşmanlığıyla doruğa çıktı, fitne ve münafıklıkta rekor kırdı. Haçlı emellerinin taşıyıcılığını yapan FETÖ, Türkiye’nin kalbine nişan aldı. Türkiye tek yürek olduğunu göstermiştir. Ayrımız, gayrımız yoktur. Müştereklerimiz, farklılıklarımızdan daha çoktur. Birliğimizi kıskançlıkla kararlılıkla korumalıyız. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz” dedi. 

Daha sonra AKP ile yaptığı ittifakta sürekli dile getirdiği “Yenikapı ruhu”nun temelleri de ilk kez bu mitingde atıldı.

Başkanlığa yeşil ışık 

Bahçeli, 15 Temmuz’dan sonra AKP ile yakınlaşmaya başladı ve bu süreçte dönemin başbakanı Binali Yıldırım ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüştü. Bahçeli’nin AKP ile yakınlaşması Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Koray Aydın olmak üzere çok sayıda kişiyi rahatsız etti.

Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçme hayaline onay Bahçeli’den geldi. MHP lideri, 11 Ekim 2016’da yaptığı grup toplantısında başkanlık sistemine ilişkin şunları söyledi: “Adalet ve Kalkınma Partisi başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse yine karşımıza iki seçenek çıkacaktır. İlk olarak AKP, hazırda tuttuğu veya üzerinde çalıştığı bir anayasa hazırlığı varsa mutabık kalınan daha önceki maddeleri de ihtiva etmek kaydıyla TBMM’ye getirmelidir. Milletvekilleri, ilkeleri ve inançları doğrultusunda vicdanlarının sesini dinleyerek oy kullanacaklar, bir karara varacaklardır. İkinci olarak bu anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulu’nda ya 367 sınırını aşarak kanunlaşacaktır ya da 330 eşiğinin üstünde kalarak referandum yoluyla milletin kararına sunulacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi Türk milletinin vereceği her karara saygılı ve bağlıdır.”  

Bahçeli: “Türkiye’de hiçbir şey, 14 Temmuz’daki gibi olmayacak” 

Bahçeli, aynı grup toplantısında “Türkiye’de hiçbir şey, 14 Temmuz’daki gibi olmayacak, olamayacaktır” dedi ve öyle de oldu. Bahçeli’nin çağrısı ile anayasa değişikliği Meclis’ten geçti ancak yeterli milletvekili sayısına ulaşılamadığı için referanduma gidildi.

Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’ın başını çektiği MHP’deki muhaliflerin bir kısmı MHP’nin “Evet” kampanyasında yer almayacağını söyledi. Akşener, “Kınalı Eller Hareketi”ne katılarak referandumda MHP’nin aksine “Hayır” kampanyasına dahil oldu. 16 Nisan 2017 günü düzenlenen referandumda MHP’li muhaliflerin desteklediği “Hayır” bloku 48,59, MHP’nin AKP ile yürüttüğü “Evet” cephesi yüzde 51,41 oy aldı.

Bahçeli yeniden erken seçim istedi

Bahçeli, 2017 referandumundan bir sene sonra 17 Nisan 2018 günü TBMM’deki grup toplantısında ikinci kez “erken seçim” dedi. Bahçeli’nin bu çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeşil ışık yakınca Türkiye, 24 Haziran 2018’de hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekilliği seçimine gitti. 

MHP, AKP, Cumhur İttifakı 

MHP, AKP ile yakınlaşmaya başladıktan sonra ittifak yapacağı söylentileri de kulislerde konuşulmaya başlandı ve bu kulis iddiası karşılık buldu. Erdoğan, AKP-MHP ittifakının adının “Cumhur İttifakı” olacağını açıkladı. Bahçeli, 30 Kasım’da katıldığı bir canlı yayında ittifakı çizerek anlatmış ve “Adına ‘Cumhur İttifakı’ diyelim” demişti. 

MHP, 2018 seçimlerinde AKP ile ittifak yaptı. Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a destek vereceklerini açıkladı. MHP, AKP ile girdiği 24 Haziran 2018 seçimlerinde, oyunu büyük oranda korudu. MHP, 1 Kasım 2015’teki yüzde 11,90’lık oy oranı 24 Haziran 2018’de 11,10’a gerilemesine rağmen parlamentodaki koltuk sayısını 40’tan 49’a yükseltti.

Sonun başlangıcı 2019 yerel seçimleri mi? 

MHP-AKP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı; 2019 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Hatay, Antalya ve Adana başta olmak üzere büyükşehir belediyelerinin çoğunu kaybetti.

MHP, 2019 yerel seçimlerinde 27 ilde kendi adaylarıyla yarışa girmeyi tercih etti. Bu 27 ilin dokuzunda MHP’nin adayı AKP’nin adayının önüne geçti. MHP, bu seçimde büyükşehir belediyelerinde sadece Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni kazandı. 169 belediye, 3 bin 675 meclis üyesi çıkaran MHP, 2018’deki oy oranını koruyamadı.

2019 yerel seçimlerinde oyu yüzde 7,34’e gerileyen MHP, yerel seçimler bazında 2014-2019 arasında tam yüzde 10,37 puan kaybetti. 

Bahçeli: “Adayımız Erdoğan” 

Türkiye 2023’teki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine doğru giderken Bahçeli, Kayseri’deki mitinginde adaylarının AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu açıkladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.