Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Associated Press: Esad, Erdoğan’ın “Şam’da görüşelim” teklifini reddetti, üçüncü ülke önerdi

“Ankara ile Şam arasında barış mümkün mü?” sorusu gündemdeyken Associated Press’te (AP) dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre önce İranlılar üzerinden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bir mesaj gönderdiği ve Şam’a Türk yetkilileri göndermeye hazır olduğu öne sürüldü. Peki Erdoğan’ın gönderdiği mesajdaki öneriler ne? Esad bu teklife nasıl yanıt verdi?

Associated Press’e (AP) konuşan Lübnanlı bir siyasetçi, Erdoğan’ın kısa bir süre önce İran üzerinden Esad’a bir mesaj ilettiğini söyledi. Erdoğan’ın Esad’da ilettirdiği mesajda şu öneriler yer aldı: Suriye hükümetinin Kürtlerin kontrolündeki bölgelere dönmesi, Kürtlerin Suriye doğalgazını ve petrolünü kullanmasının engellenmesi ve Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların geri dönmesi.

İranlıların ilettiği mesajda Erdoğan, Türk yetkilileri Şam’a göndermeye hazır olduğunu da söyledi. Ancak Esad, bu görüşmeyi reddetti ve görüşmelerin üçüncü bir ülkede yapılabileceği yanıtını verdi.

Görüşmelere İran mı arabuluculuk yapıyor?

Üst düzey bir Türk yetkili ise Tahran’ın Suriye’de Türkiye’ye düşman olduğunu söyleyerek, Ankara ile Şam arasında İran’ın arabuluculuk yaptığı yönündeki iddiaları yalanladı. Ankara’yı Şam ile anlaşmaya iten faktörün Rusya olduğunu belirten yetkili, görüşmelerde hiçbir ilerleme kaydedilmediğini de sözlerine ekledi.

Ağustos ayında Arap basınında çıkan haberlerde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memlük’ün Moskova’da gizli bir görüşme yaptığı iddia edilmişti. Haberlerde, görüşmede taraflar arasındaki fikir ayrılıklarının konuşulduğu, Rusya’nın da iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmek için temaslarını hızlandırdığı belirtilmişti. Söz konusu görüşmenin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından yönetildiği, Memlük ve Fidan’ın ilişkilerin normalleşmesi için birbirlerine liste sunduğuaktarılmıştı.

“Siyasette küslük olmaz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Esad ile görüşme olabilir mi?” sorusuna Erdoğan, “Olabilir. Siyasette biliyorsun küstük dargınlık olmaz. Eninde sonunda en uygun şartta adımlar atılır” yanıtını verdi. Erdoğan, daha önce de Esad ile görüşmeye olumlu yaklaşmış; MHP lideri Devlet Bahçeli de “Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı, terör örgütlerine karşı ortak bir irade oluşturulmalıdır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.