Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP, milletvekili aday adayı olmak isteyenlere istifa çağrısı yaptı- Hangi il başkanları istifa edecek, üç büyükşehirde durum ne?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) dün (22 Kasım) milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanlıklarına istifa çağrısı yaptı. CHP’nin genelgesinin ardından gözler il ve ilçe başkanlarına çevrildi. Medyascope il başkanlarına milletvekili aday adayı olmak için istifa edip etmeyeceklerini sordu. 

CHP dün (22 Kasım) il ve ilçe başkanlıklarına gönderdiği genelgede, milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanlarının istifa dilekçelerini 5 Aralık-26 Aralık tarihleri arasında genel sekreterliğe iletmelerini istedi. CHP’nin il ve ilçe başkanlarını istifa etmeye çağırması, “Seçim startı verildi” tartışmalarına neden oldu. Medyascope il başkanlarına milletvekili aday adayı olmak için istifa edip etmeyeceklerini sordu. 

Üç büyükşehirde il başkanlarının milletvekili aday adayı olup olmayacağı da merak konusu. Yargıtay, 14 Haziran 2022’de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun siyasi parti üyeliğini düşürdü ve kararı CHP Genel Merkezi’ne gönderdi. Kaftancıoğlu, fiili olarak il başkanlığı görevine devam ediyor ancak karar, Kaftancıoğlu’nun milletvekili adayı olmasının önünde engel oluşturuyor. Kendisine yakın bir kaynak, Kaftancıoğlu’nun yerel seçimlerdeki açıklamalarını da hatırlatarak milletvekili aday adayı olmak istemediğini belirtti ve “Böyle bir siyasi yasak gelmeseydi de aday olmayı düşünmüyordu” dedi. 

“Genel başkanın tasarrufuna göre hareket ederim”

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ise genel merkezin tavrına göre hareket edecek. Akıllı, istifa edip etmeyeceği yönündeki soruya, “Genel başkana sorarım, tasarrufu ne yöndeyse ona göre hareket ederim” yanıtını verdi. Ankara’daki diğer ilçe başkanları ise aday adaylığı için Akıllı’nın aday olup olmayacağının belli olmasının ardından bir yol haritası belirleyeceklerini belirtiyor. 

“Benim gündemim parti çalışmalarıdır”

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise istifa etmeyi düşünmediğini belirterek, “Şu an istifa ya da milletvekilliği gündemim yok. Benim gündemim parti çalışmalarıdır” dedi. İzmir’deki ilçe başkanları da, genel merkezin talimatları doğrultusunda bilgilendirilecek ve milletvekili aday adayı olmak isteyenler kararlarını verdiklerinde durumu yöneticilere bildirecek.

“Genel merkezin ittifak çağrısına göre hareket edeceğiz”

CHP’nin 41 yıl sonra Elazığ’dan milletvekili çıkartmasının ardından milletvekili sayısını yükseltip yükseltilemeyeceği de merak ediliyor. CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, Altılı Masa’nın 40 ilde ortak liste ile seçime girme ihtimalinin olduğunu hatırlatarak, “Önce aday adaylarını belirleyeceğiz. Genel merkezin ön seçim için talimatı, 41 il ile ilgili ittifak çağrısı doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi. Duran, istifa edip etmeyeceğine ilişkin net bir yanıt vermekten kaçındı. 

“Böyle bir niyet içerisindeyim”

Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ise milletvekili aday adayı olabileceğinin sinyalini verdi ve şunları söyledi:

“Bahsedilen kadroları ilimizde toplayacağız. Bu süreçte aday olmak isteyen arkadaşlarımızın istifa süreçleri ile ilgili bir planlama yaparak Balıkesir’de bir zafiyet yaratmadan, milletvekili adayı olmak isteyen arkadaşlarımıza elimizden geldiğince destek olarak sürecin planlamasını yapacağız. Böyle bir niyet içerisindeyim ancak yönetim kurulundaki arkadaşlarla birlikte karar vereceğiz.”

“Süreç daha başlamadı”

Gaziantep İl Başkanı Mehmet Neşet Uçar da istifa edip etmeyeceği sorusuna net yanıt vermedi. Uçar, siyasette 24 saatin uzun bir zaman olduğunu belirterek, “Genelge yeni geldi. Süreç daha başlamadı” dedi. 

“Bu süreçte partinin zarar görmemesi gerekiyor”

Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Varol, il ve ilçe yöneticilerini konuyla ilgili bilgilendirdiğini belirterek, süreci Çanakkale’de nasıl ilerleteceklerini şu sözlerle anlattı:

“Daha sürece 15 gün var. 15 gün içinde olması gereken ilçe örgütü kendi içinde il örgütü içinde istifa edecek olan arkadaşların olumlu-olumsuz yanlarını değerlendirecek. İsteyen arkadaşımız istifalarını sunacak ve genel merkeze milletvekili adayı olduklarını sunacaklar. Bizim şu an istifa edip, etmeyeceğimiz belli değil, süreci takip edeceğiz, süreç kontrolümüzde olacak ama bu süreçte asla partinin zarar görmemesi gerekiyor. Nefsine hakim olan kadroların görev almasıyla bu kadrolar oluşacaktır. CHP örgütleri bunu başarır.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.