Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun bakımdaki hastaya kötü muamele | Tokat’taki özel hastane yeniden açıldı

Tokat’ta özel bir hastanede beyin kanaması nedeniyle tedavi gören Metin Akça’ya (62), yoğun bakım ünitesinde biri erkek iki hemşirenin kötü muamelede bulunmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nca başlatılan soruşturma tamamlandı. Hastane yedi gün sonra yeniden faaliyete başladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“19 Kasım günü sosyal medyada yayımlanan ve Tokat’ta bir özel hastanenin yoğun bakım servisinde çekildiği anlaşılan görüntüler üzerine inceleme başlatılmış ve hastanenin faaliyeti geçici olarak durdurulmuştu.

Sağlık Meslekleri Kuruluna intikal eden idari soruşturma dosyası karara bağlandı. Uygunsuz davranış sergileyen sağlık personelinden biri 3 yıl süreyle meslekten men edildi. Süre sonunda göreve dönebilmesi için 18 aylık mesleki ve etik eğitimi alma ve yoğun bakım dışında açık serviste çalışabilme şartı getirildi.

Bu kararın, geçerli mevzuat çerçevesinde Sağlık Meslekleri Kurulu tarafından verilmesi mümkün en ağır yaptırım olduğu bilinmelidir. Kurulun aldığı bu karar, sadece meslek icrası yönüyle ilgili olup, adli süreçten bağımsızdır.

Diğerinin ise 6 aylık mesleki eğitimden sonra yoğun bakım dışında görevlendirilmesine karar verilmiştir.

Sağlık Bakanlığı soruşturmayı yürütürken, başta yoğun bakım hizmetleri olmak üzere, söz konusu hastanedeki tüm süreçleri inceleyip denetlemiştir. İncelemeler sonucunda sorumlular hakkında gerekli işlemler yapılmıştır. Hastanenin 28 Kasım 2022 tarihi itibarıyla hizmet vermeye devam etmesine müsaade edilmiştir.”

*Oku: Yoğun bakımdaki hastaya kötü muamele: Tokat’taki özel hastanenin faaliyetleri durduruldu

*Oku: Tokat’ta yoğun bakımdaki hastaya kötü muamele | İki sağlık çalışanına ceza

Ne olmuştu?

Olay, 9 Temmuz 2022’de Tokat’taki meydana geldi. Fransa’da yaşayan Metin Akça, tatilini geçirmek için geldiği memleketi Tokat’ta rahatsızlandı. Tokat Devlet Hastanesi’ne başvuran Akça’nın beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. Buradaki ilk müdahale sonrası Akça, yakınları tarafından özel bir hastaneye nakledildi.

Akça’nın yoğun bakımda olduğu için görüşe izin verilmeyen yakınları, dışarıda bulunan servis kamerasından durumunu takip etti. Bu sırada Akça’ya yoğun bakım hemşireleri M.A. ile H.K.’nin kötü muamelede bulunduğunu gören yakınları, cep telefonu kamerasıyla bu anları kaydetti. Görüntülerde iki hemşirenin, cihazlara bağlı yatan Akça’nın kolunu yatağa bağladıkları, çarşafla yüzünü kapatıp, elleriyle yüzüne baskı uyguladıkları anlar yer aldı. Görüntülerle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunan yakınları, sonuç alamadı. Savcılık, takipsizlik kararı verdi. Olay sonrası erkek hemşire M.A.’nın işine son verildi. Önce kınama cezası verilen diğer hemşire H.K.’nin de daha sonra iş sözleşmesi feshedildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.