Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’den Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında etkinlik: “Kadının Gücü Var”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumlarda farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında “Kadının Gücü Var” başlıklı birçok etkinlik düzenliyor. Etkinlikte tiyatrolar, söyleşiler, konserler, atölyeler ve dans gösterileri yer alıyor. Etkinliklerle ilgili İBB Kültür Başkanlığı Koordinatörü Figen Ayhan Karakelle ile konuştuk.

  • Dünyada ve Türkiye’de kadına karşı şiddetin önü kesilemiyor. İBB olarak kadınlara yönelik şiddetin durdurulması ile ilgili yürüttüğünüz çalışmalar neler?

Kadına yönelik şiddetin altında yatan pek çok neden var. Kültürel, sosyolojik, ekonomik, hukuki zeminlerin tümünde net, kararlı ve istikrarlı politikalar oluşturulmadan, bunların hayata geçirileceği sistemler kurulmadan ve denetleneceği yapılar oluşturulmadan önünü kesmek mümkün görünmüyor.

İBB yerel yönetimlerin sorumluluk ve icra alanları çerçevesinde kadın hemşerilerinin İstanbul’da eşit ve adil şekilde hizmetlere ulaşması, güvenli ve refah içinde yaşaması için pek çok birimiyle etkin çalışmalar yürütüyor. Zira 2020 yılında yayınladığı “Yerel Eşitlik” planı çerçevesinde oluşturulan hizmetler ile İstanbul, kadın dostu bir kent haline geliyor. Bir yandan istihdam ofisleri ve Enstitü İstanbul İSMEK’lerle kadının ekonomik anlamda güçlendirilmesine çalışılırken 39 kreş ile kadının hem ekonomik hem de sosyal hayata katılımına önemli bir katkı sağlıyor. Kadın sığınma evleri, kadın destek hattı gibi pek çok projesi ile de şiddete maruz kalan kadınlara destek oluyor.

  • İBB etkinlikleri ile neler amaçlanıyor?

Kültür Dairesi Başkanlığı olarak düzenlediğimiz “Kadının Gücü Var” etkinlikleri, dünya çapında 25 Kasım’da başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar devam eden 16 günlük aktivizm etkinlikleri, İBB olarak katkıda bulunduğumuz etkinliklerdir. Hemen her konuda bireysel ve toplumsal farkındalık yaratmak için sanat odaklı çalışmalar her zaman diğer bütün kampanyalardan daha etkili oluyor. Kadının güçlenmesi için haklarını bilmesi, kendisine sağlanan hizmetlerden haberdar olması, psikolojik anlamda desteklenmesi şiddete karşı kadınların bireysel olarak sahip olabilecekleri en iyi kalkan şimdilik. Dolayısıyla etkinliklerimizin içeriklerini kadın güçlenmesini desteklemek, gücünün farkında olmasını sağlamak ve seslerini birleştirerek dayanışmanın getirdiği güçlenmeyi desteklemek üzere oluşturduk.

  • Ev içi şiddete yönelik yasaların uygulanması noktasında İBB’nin çağrı hattı projesi var mı?

Evet, 444 80 86 Kadın Destek Hattı; şiddete maruz bırakılan ya da şiddete maruz kalma tehlikesi altında olan kadınlar ile sosyal, hukuksal ve psikolojik anlamda rehberliğe ihtiyaç duyan kadınların 7 gün 24 saat süre ile ve çok dilli destek alabilmelerine yönelik hizmet sunuyor. Gerekli durumlarda kolluk kuvvetleri ve cumhuriyet başsavcılığı ile iletişime geçilerek, başvuru yapan kadının acil koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

  • Sığınma evlerinin rakamlarını artırmayı planlıyor musunuz?

Gönül ister ki İstanbul, sığınma evlerine gerek olmayan bir şehir olsun ve böyle bir hizmeti planlamak durumunda olmayalım ancak elbette nedenleri düzeltemediğimiz sürece ortaya çıkan bu önemli ihtiyaç için çözüm üretmeye devam edeceğiz.

  • Okullarda, işyerlerinde ve toplumun bütün kesimlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik İBB’nin politikaları ve çalışmaları neler?

İBB kendi sorumluluk alanına giren tüm alanlardaki çalışmalarını hazırladığı ve takibini yaptığı “Yerel Eşitlik Eylem Planı” üzerinden gerçekleştirmektedir.

  • Etkinliklerden İstanbullu kadınlar nasıl yararlanabilir?

“Kadının Gücü Var” etkinliklerine İstanbullu kadınlar; sekiz kültür merkezimizde (Bakırköy, Sultanbeyli, Ümraniye, Güngören, Fatih, Arnavutköy, Esenler, Kartal), 41 sanat ve farkındalık atölyesi, 25 konser, sekiz kadın temalı oyun, dört kadın temalı film ve yedi dans gösterisinin yanı sıra 25 söyleşiye ücretsiz olarak katılabilirler. Etkinlik programına İBB Kültür Sanat sosyal medya hesapları ve www.kultursanat.istanbul sitesinden ulaşabilirler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.