Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin hükümetini eleştirerek ortadan kaybolan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın Japonya’da yaşadığı ortaya çıktı

Dünyanın en büyük çevrimiçi ticaret sitelerinden Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın altı aydır Japonya’nın başkenti Tokyo’da yaşadığı ortaya çıktı. Ma, 2020’de Çin yönetiminin teknoloji firmalarına yönelik tutumunu eleştirenlerden biriydi. Milyarder girişimcinin Pekin’in iş insanlarına yaptığı baskı nedeniyle ailesiyle birlikte saklandığı belirtildi.

Jack Ma, iki yıl önce Şangay’da düzenlenen bir zirvede Çinli düzenleyicilerin teknoloji şirketlerine yönelik tutumunu eleştirdiğinden bu yana kameralardan uzak, daha izole bir hayat yaşamaya başladı. Financial Times (FT) hükümete yönelik eleştirilerinin ardından adeta aforoz edilen Ma’nın en son Japonya’da yaşadığını ortaya çıkardı.

İsimsiz kaynaklara atıfta bulunan FT, 58 yaşındaki Ma’nın ailesiyle birlikte Japonya’da olduğunu, düzenli olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ve İsrail’e gittiğini ve Japonya’da da kaplıcalar ve kayak merkezlerini ziyaret ettiğini yazdı. Ma’nın Tokyo’daki Ginza ve Marunouchi caddelerindeki iki kulübe üye olduğu ve buraları da sık sık ziyaret ettiği öğrenildi.

Jack Ma

Ma geçmiş yıllarda da Hollanda ve İspanya’da tatil yaparken görüntülenmişti.

Ma, “Bir havaalanını düzenlerken, tren garını yönetirken kullandığımız yöntemleri kullanmamalıyız, dünün değerleriyle geleceği düzenleyemeyiz” diyerek hükümeti eleştirmiş ve Çin’deki devlet bankalarını tefecilikle suçlamıştı. Ma’nın bu açıklamalarının ardından Çinli denetim kurumları, Ant Group ve Alibaba’ya zorluk çıkarmaya başlamış, örneğin Alibaba’ya antitröst yasalarını ihlal etmekten 2.8 milyar dolar para cezası vermişti. Geçen hafta da Çin Merkez Bankası’nın Ant Group’a 1 milyar dolardan fazla para cezası vermeye hazırlandığı ortaya çıktı.

Bütün bu yaşananlardan sonra Ma’nın net serveti de 50 milyar dolardan 21,7 milyar dolara düşmüştü.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.