Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da 2 bin 125 araç taksiye dönüştürülüyor: Şoförler yolcu seçmeyecek, yabancı dil bilecek ve iletişim eğitimi alacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı bugün (30 Kasım) Yenikapı’da yapıldı. İBB’nin ulaşım zammı formülünün güncellenmesi ve 500 yeni engelsiz taksi teklifi reddedilirken, “İstanbul Genelinde Çalışan Minibüs ve Taksi Dolmuş Güzergâhlarının Düzenlenmesi ve İhtiyaç Fazlası Minibüs ve Taksi Dolmuşların Taksiye Dönüştürülmesi” teklifi kabul edildi.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık yaptığı UKOME toplantısı, Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Gündemdeki önemli konulardan birisi, “Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ teklifiydi. Diğer gündem maddeleri ise şöyleydi:

  • Engelsiz Taksi Taşımacılığı düzenlenmesi teklifi.
  • İstanbul Genelinde Çalışan Minibüs ve Taksi Dolmuş Güzergâhlarının Düzenlenmesi ve İhtiyaç Fazlası Minibüs
    ve Taksi Dolmuşların Taksiye Dönüştürülmesi teklifi.
  • Toplu ulaşım ücret tarifesi formülünün revize edilmesi teklifi.

Engelsiz Taksi Taşımacılığı düzenlenmesi teklifi, bakanlık temsilcilerinin oylarıyla reddedildi. Teklifin kabul edilmesi halinde İstanbul trafiğine 500 taksi daha eklenmiş olacaktı.

İstanbul Genelinde Çalışan Minibüs ve Taksi Dolmuş Güzergâhlarının Düzenlenmesi ve İhtiyaç Fazlası Minibüs ve Taksi Dolmuşların Taksiye Dönüştürülmesi teklifi ise oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece bin 803’ü minibüs, 322’si taksi dolmuş olmak üzere toplam 2 bin 125 araç taksiye dönüştürüldü.

Taksi şoförlerinin uyması gereken şartlar ise şöyle sıralandı:

“Yolcu veya güzergah seçmemek, kaba davranmamak, fazla ücret alma konularında cezası olmamak, İBB tarafından belirlenecek kılık/kıyafeti kurallarına uymak, Ulaşım Akademisi eğitimlerinde başarılı olmak.

İBB, şoförleri 15 gün zorunlu eğitime tabi tutacak. Eğitim konuları ise şöyle:

  • Ulaşım mevzuatı
  • İstanbul şehir bilgisi
  • İletişim eğitimi
  • Kişisel gelişim
  • Yabancı dil
  • Harita-navigasyon okuma
  • İSG eğitimi

Toplu ulaşım ücret tarifesi formülünün revize edilmesi teklifi de oyçokluğuyla reddedildi. Böylece “(Enflasyon 0,35)+ (Asgari Ücret 0,35) + (Yakıt 0,30) formülü revize edilerek, (Ulaşım Sektörü Enflasyonu 0,35) + (Asgari Ücret 0,35)+(Yakıt 0,30)” teklif edildi. Ulaşım sektörü enflasyonun da lastik, motor yağı, akü, yedek parça, kasko-sigorta fiyatlarındaki enflasyon dikkate alınarak hesaplanması öngörülüyordu.

Kararın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.