Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (376): Seçimlere doğru zaman daralırken Altılı Masa’nın gidişatı

376’ncı Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları Osman Sert ve Melda Onur ile Altılı Masa’nın 28 Kasım’da kamuoyuna açıkladığı anayasa değişikliği önerisini ve masanın bundan sonraki yol haritasını konuştu.

“Temel gerilim Kemal Bey’in adaylığı gibi duruyor”

Ankara Enstitüsü Araştırma Direktörü Osman Sert, Altılı Masa’nın başlı başına değerli bir girişim olduğunu belirtiyor:

“Masa, 28 Şubat’ta olduğu gibi 28 Kasım toplantısında da beklentilerin üstünde karşılık buldu. Bunlar aracılığıyla partilerin kadroları arasındaki koordinasyonu da artırıyor. Masa her şeye rağmen dokuz aydır dağılmadıysa, bu da büyük bir başarıdır. Ancak sorunlar da yok değil. Şu anki sorunlar, liderlerin stratejik ertelemelerine dayanmıyor. Halen yaklaşımlarda anlaşılamayan hususlar var ve seçimlere nasıl girileceği konusunda bu anlaşmazlık bazı gerilimleri ortaya çıkarmış gibi. Liderlerin de bu gerilimlerin nasıl çözümleneceği konusunda çok fikirleri olduğunu sanmıyorum.

Kemal Bey’in adaylığı asıl tartışılan konu. Eğer bu seçim kaybedilirse sadece Kemal Bey kaybetmeyecek, masadaki tüm liderler için bambaşka bir süreç başlayacak. Bu sebeple tüm liderler, ‘kazanacak aday’ dediğinde bunu gündeme getiriyor. Temel gerilim noktası bu.”

“CHP’nin kendisi de Kemal Bey de mevcut tartışmalardan kopuk değil”

Melda Onur ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“Altılı Masa’nın şu an yürüttüğü süreç gayet normal. Adayın şu anda açıklanması, aslında AKP’nin süreç ve algı yönetimine hizmet edebilir. Çalışmalar bence iyi bir dengede ilerliyor. Yıl başında aday da açıklanacak. Şu an için belli başlı ana hatlarda anlaşmak, asgari müşterekleri bulmak önemliydi. Onu da yapabildiler. Fikir ayrılıkları elbette olur, önemli olan tartışma olabilmesidir.

Kemal Bey’in seçilemeyeceği konusundaki tartışma CHP içinde de yürüyor. Kemal Bey’in kendisi de şimdiye kadar adaylığını netleştirmediyse bunun da sebebi bence bu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.