Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Beyza Kural’ı ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan polislere 10 taksitle 6 bin TL ceza

Gazeteci Beyza Kural’ı haber takibi sırasında ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polisin yargılandığı davanın karar duruşması bugün (1 Aralık) yapıldı. İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi, polisleri altışar bin lira para cezasına çarptırdı.

Gazeteci Beyza Kural’ı haber takibi sırasında ters kelepçe yaparak gözaltına almaya çalışan üç polisin yargılandığı davanın karar duruşması bugün yapıldı.

İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya polisler katılmadı.

Kural’ı haber takibi sırasında ters kelepçe yaparak gözaltına almaya çalışan üç polis ayrı ayrı 6 bin TL para cezasına çarptırıldı.

Bir polis hakkında hükmün açıklanması geriye bırakılırken diğer iki polis daha önce suç işlediği için haklarındaki hükmün açıklanması geriye bırakılmadı.

Polisler 6 bin TL para cezasını 10 taksit halinde ödeyecek.

Ne olmuştu?

Beyza Kural, Bianet muhabiri olduğu 6 Kasım 2015’te, üniversite öğrencilerinin YÖK protestosunu haberleştirmek üzere İstanbul Üniversitesi önündeydi. Kural, öğrencilere yönelik polis şiddetini kayda aldığı sırada sivil giyimli polislerce alandan zorla uzaklaştırıldı. Basın kartını gösteren Kural’a bir sivil polis “Sana bir şey söyleyeyim bak, hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” dedi.

Kamerasını kaldıran Kural, ters kelepçe takılarak gözaltı aracına götürüldü ve daha sonra alandaki meslektaşlarının müdahalesiyle serbest bırakıldı. Kural’ın, avukatı Meriç Eyüboğlu aracılığıyla suç duyurusunda bulunmasının ardından polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi. Kural bu karar üzerine, 2016 yılında avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. Basın ve ifade özgürlüğü ile insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar veren AYM, polisler hakkında yeniden soruşturma yapılmasına hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.