Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’den asgari ücret talebi: “10 bin 128 TL olmalı”

CHP, 2023 yılı asgari ücret talebini açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2023 yılında asgari ücretin 10 bin 128 TL olması gerektiğini söyledi. Ağbaba, CHP’li belediyelerde asgari ücretin ne kadar olacağına ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini duyurdu.

“Türkiye, AKP eliyle asgari ücret toplumuna dönüştürülmüştür”

CHP’li Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü inkâr ettiğini, asgari ücretle çalışanların oranını yüzde 38 olarak açıkladığını belirterek, “Merkez Bankası’nın araştırmalarına göre Türkiye’de asgari ücret ve asgari ücret civarında çalışanların oranı yüzde 50. Bizi kıskanan Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışanların ortalaması yüzde 9. Merkez Bankası’nın araştırmalarından açığa çıkan sonuç Türkiye, AKP iktidarı eliyle bir asgari ücret toplumuna dönüştürülmüştür” diye konuştu.

“Lütuf diye sundukları şey, açlık ve sefalet ücretidir”

Asgari ücretin resmi enflasyon verilerine göre belirlendiğini hatırlatan Ağbaba, “Asgari ücret adı üstünde minimum ücrettir. Asgari ücret açlık ve yoksulluk ücreti değildir. Ülkenin ekonomik olarak büyüdüğünü iddia edenler, asgari ücretliyi bu büyümeden dışlayamazlar. İktidar asgari ücreti asla ve asla lütuf gibi sunamaz. Lütuf diye sundukları şey, açlık ve sefalet ücretidir” dedi.

En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun etkisizleştirildiğini savunan Ağbaba, hükümete “Saray baskısına son verilmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir” diye seslendi.

“EYT’liler kalkın ayağa”

Devlet Demiryolları ve Şeker Fabrikaları’nda çalışan işçilerin sorunlarının TBMM’de çözüleceğini kaydeden Ağbaba, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarına da değindi. Ağbaba, EYT’lilere ilişkin, “Sevgili EYT’liler kalkın ayağa. Hükümet siz ayağa kalktığınız için bu noktaya geldi. Siz ayağa kalkmazsanız, yeniden bir yaş şartı getirecekler. 48-50,50-52 yaşları tartışılıyor. Vicdansızlar, yeni yaş şartı getirmek nedir? Böyle bir tutarsızlık olmaz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.