Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vatandaşa sorduk: BİM tartışmasında kim haklı?

İktidar ve iktidar medyasının BİM’i hedef göstermesi ve CEO Galip Aykaç’ın istifasının ardından zincir marketler, Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmeye başladı. Medyascope ekibi olarak vatandaşlara zincir marketlerdeki fiyat artışıyla ilgili düşüncelerini sorduk. İstanbul-Sarıyer’deki BİM’in önünden izlenimler haberimizde.

Haber: Ali Macit & Hasan Teoman Bingöl

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 30 Kasım’daki Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda zincir marketlerdeki fiyat artışlarını eleştirerek, “Biz vatandaşımıza özellikle mağdur olmayacak şekilde ekonomik desteklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Burada ciddi bir sorun yaşıyoruz. O da medya. Yatıyorlar, kalkıyorlar, market de market. Yaptıkları başka iş yok. Bu haftaki kabine toplantısında da söyledim. Kontrollerimizi daha da sıklaştıracağız. Fiyat farklılıklarını gidermenin yollarını arayacağız. Birçok birimlerde ekonomide farklılıklar var. Fiyat İstikrar Komitesi ile bunların takibini yapacağız” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, 7. Private Label Zirvesi’nde, geçen yıl zincir marketlere ceza yağdırılmasına, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına ve son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zincir marketlerle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Aykaç, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarını “Bre ahlaksızlar, sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” diyerek sert sözlerle eleştirdi.

Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Aykaç’ı hedef aldı. Organize suç örgütü lideri Kürşad Yılmaz da“Tuttuğunuz köşe başları mezarınız olur” diyerek Aykaç’ı tehdit etti.

Aykaç, tüm bu yaşananların ardından istifa etti.

Son olarak Resmi Gazete’de zincir marketlere yönelik yönetmelik yayımlandı. Karara göre zincir marketler satışa sundukları ürünlerin fiyatlarını Ticaret Bakanlığı’nın sistemine aktarmak zorunda olacak. Yeni yönetmelikle perakende ticaretin rekabet koşullarına göre yapılması da hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı bu verileri ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilecek.

Bütün bu tartışmaları BİM’den alışveriş yapan vatandaşlara sorduk.

İstanbul-Sarıyer’de gittiğimiz BİM’den alışveriş yapan ve daha önce market işlettiğini söyleyen bir vatandaş, BİM’i “fırsatçı”, olarak niteledi. BİM’den mecbur kaldığı için alışveriş yaptığını, marketin etiket fiyatlarını bilerek artırdığını belirten vatandaş, “Şu yapılan işlemlerin hepsi haramdır. Zaten bütün marketler anlaşmalı. Bağımsız olarak fiyat artırsa rakip market düşürür, rekabet oluşur. Serbest piyasa yok” dedi.

Alışverişten çıkan bir diğer vatandaş, denetlemenin yetersiz olduğunu, BİM’in verilen cezaları vatandaştan çıkardığını iddia etti. Vatandaş, “Devamlı aynı problemi yaşıyoruz. Devlet ceza yazıyor, cezayı bize uyguluyorlar” diye konuştu.

Medyascope’a konuşan bir kadın müşteri de diğer vatandaşlar gibi marketlerde satılan ürünlerin fiyatlandırmasından şikayetçi. Yüksek fiyatların hem enflasyondan hem de marketlerin fahiş zamlarından kaynaklandığını belirten vatandaş, “Hem enflasyon var hem de marketler zam yapıyor. Bir zamanlar ben de bu işin içindeydim. Her gün 50 kuruş, bir lira zam geliyordu” dedi.

Alışverişten çıkan başka bir vatandaş ise BİM’e haksızlık yapıldığını söyledi: “BİM’e karşı bir haksızlık var, bakkala gitsen bu fiyatların iki katı. BİM, diğer marketlere nazaran daha uygun ama o da pahalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.