Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NASA’nın Orion uzay aracı, güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 16 Kasım’da Artemis roketi ile uzaya gönderdiği Orion uzay aracı, 26 günlük görevini tamamladı ve güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü.

NASA’nın Ay’da kalıcı bir varlık oluşturma ve burayı basamak olarak kullanarak Mars’a sefer düzenleme hedefiyle tasarlanan Orion uzay aracı, 26 günlük görevini tamamladı ve Ay’ın yörüngesinde dolaştıktan sonra Meksika’nın Guadalupe Adası yakınına indi.

Orion’un bir sonraki seferinin 2024’ün sonuna doğru yapılacağı ve daha farklı görevlerde bulunacağı belirtiliyor. Bilim insanlarına göer, 2025 ve 2026’daki seferlerde de Ay’ın yüzeyine yeniden insan ayağı basması denenecek.

NASA Başkanı Bill Nelson, Apollo döneminde imkânsız denilen şeyi başardıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:

“Apollo döneminde imkansızı ‘imkanlı’ hale getirmiştik. Şimdi bunu yeniden yapacağız ama bu kez başka bir amaçla. Bu kez Ay’a orada yaşamayı, çalışmayı, üretmeyi öğrenmek için gidiyoruz çünkü buradan evrenin daha derinlerini keşfe çıkacağız. Planımız 2030’un sonlarında Mars’a insanlı sefere hazır hale gelmek.”

NASA daha önce yaptığı açıklamada, Orion’un Dünya’ya dönüşünün “birinci öncelikleri” olduğunu söylemişti. NASA’nın Johnson Uzay Merkezi Direktörü Vanessa Wyche da bu önceliği hatırlatarak, “Bu misyon bizim için büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bu, uzay aracının gerekli iskelete ve ihtiyaç duyduğu tüm diğer özelliklere sahip olduğunu gösteriyor” dedi.

Orion’un Dünya’ya yaklaştığı an.

11 Aralık 1972’de Apollo 17 ekibi ile Ay’a insanlı son yolculuk yapıldı. Amerikalı astronot Neil Armstrong da 20 Temmuz 1969’da Eagle uzay aracından çıktı ve Ay’ın yüzeyine ayak basan ilk insan oldu. 1969-1972 yılları arasında da altı Apollo misyonu kapsamında 12 farklı astronot Ay’da yürüdü.

Adını Yunan mitolojisindeki Apollon’un kız kardeşinden alan Artemis, 1972’deki Apollo 17 roketinden sonra NASA’nın Ay’a gönderdiği ikinci misyon. Amacı, Ay’ın yörüngesine bir kapsül fırlatmak. Artemis’in başarılı olması durumunda, NASA astronotları, 2024’te Ay’ın etrafında uçabilir hale gelecek ve 2025’te Ay’a iniş yapabilecek.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.