Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, Suriye Demokratik Güçleri ile ortak devriyelerinin yeniden başladığını açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ortak devriyelerinin yeniden başladığını açıkladı. Söz konusu operasyonlar, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta düzenlediği hava saldırılarının ardından askıya alınmıştı.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlemek istediği kara harekâtı hakkında yorum yapmayan Ryder, Vaşington’un Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte ortak devriyelerine yeniden başladığını açıkladı. ABD’nin SDG ile IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonlar, Türkiye’nin hava operasyonları nedeniyle durdurulmuştu.

Türkiye vazgeçirildi mi?

Pentagon Sözcüsü Ryder’a “Pentagon’un Türkiye’yi kara harekâtından vazgeçirip vazgeçiremediği” de soruldu. Türkiye adına konuşmak istemediğini belirten Ryder, “ABD adına şunu ifade edebilirim ki, SDG ile ortak operasyonlarımız yeniden başladı. 9 Aralık itibarıyla tam bir şekilde başladı. Tekrar söylüyorum, orada bu yerel ortaklarla yaptığımız çalışma IŞİD’in yeniden toparlanmamasına odaklanıyor” diye konuştu.

“Türkiye yakın bir NATO müttefiki”

Vaşington’un Suriye’nin kuzeyini istikrarlı tutmaya devam edeceğini ve IŞİD’in yeniden yükselmesini engellemek için SDG ile çalışmaya devam edeceğini belirten Ryder, “Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Türkiye ile istişarelere ve yakın çalışmaya devam edeceğiz. Şu anda buna ekleyebileceğim başka bir şey yok” dedi.

Suriye’de 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD’e karşı SDG ile birlikte çalışıyor. Türkiye ise SDG’nin omurgasını oluşturan Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ve bağlı olduğu, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir alanı yöneten Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD), PKK’nın uzantısı olarak görüyor ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.