Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP milletvekilleri Adalet Bakanlığı’nda: “Öcalan’ın tecrit edilmesi toplumu gerdi, öfkenin kontrol altında tutulması için çalışıyoruz”

Haber: Cansu Timur & Berfin Bayır

HDP milletvekilleri, TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüyerek oturma eylemi yaptı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmediğini ve bu durumun toplumu “ciddi anlamda” gerdiğini açıklayan HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, “Öfkenin kontrol altında tutulması için çare oyalama değil, Öcalan’ın da bütün siyasi tutsaklar gibi avukatlarıyla görüşmesi. Kritik aşamaya gelmiş olan tecrite karşı, başta halkımız olmak üzere tüm demokrasi güçlerini tepkilerini göstermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmediğini belirterek, sorunun çözülmesi talebiyle Adalet Bakanlığı’nın önünde oturma eylemi yaptı. TBMM’den Adalet Bakanlığı’na yürüyen ve bir süre oturma eylemi yapan HDP’li milletvekilleri oturma eylemlerinin tecrit sona erinceye kadar süreceğini duyurdu. HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, “Öcalan ile görüşme talebimiz konusunda oyalama, cevap vermeme yaklaşımı söz konusu. Tecrit uygulamasının devam etmesi toplumu ciddi anlamda germiş durumdadır” diye konuştu ve şu açıklamayı yaptı:

“Ya hep birlikte bir yol açacağız ya da bir yol bulacağız”

“Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecrit 24 senedir ağırlaştırılarak devam ettiriliyor. CPT yetkilisi İmralı’yı ziyaret etti fakat açıklama yapılmadı. Bu gelişmeler, halkımızda Sayın Öcalan’ın hayatıyla ilgili ciddi kaygılara yol açmıştır. Biz bu öfkenin kontrol altında tutulması için diyoruz ki çare oyalama değil, Sayın Öcalan’ın da bütün siyasi tutsaklar gibi avukatlarıyla görüşmesi. Bir ayrıcalık talep etmiyoruz. Kritik aşamaya gelmiş olan tecrite karşı başta halkımız olmak üzere tüm demokrasi güçlerini hassas davranmaya söz ve eylemle tepkilerini göstermeye davet ediyoruz. Tecritle ilgili somut adım atılması gerekiyor. Yapılan açıklamalar, oyalamalar, manipüle niteliğindeki söylemlere kesinlikle itibar etmeyeceğiz. Bir sonuç alıncaya kadar etkinliklerimiz devam edecek. Tecrit ölümdür, kabul etmiyoruz. Ya hep birlikte bir yol açacağız ya da bir yol bulacağız.”

Okuyun: “Öcalan’ın tecriti Türkiye’deki ve bölgede siyasal gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır”

Polis, TBMM Dikmen Kapısı’ndan başlayarak Adalet Bakanlığı’na yürüyen milletvekillerini bakanlık yakınlarında durdurdu. HDP milletvekilleri Sezai Temelli Abdullah Koç, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hüseyin Kaçmaz, Şevin Coşkun, Nuran İmir, Feleknas Uca, Erdal Aydemir, Dilan Dirayet Taşdemir, Ömer Öcalan, ve Celadet Gaydalı ,“Tecrit İnsanlık Suçudur”, “İmralı’da Hukuk Uygulansın” yazılı pankartlarla Adalet Bakanlığı yakınlarında bekledi. Polis, açıklamanın ardından gazetecileri alandan uzaklaştırdı. Milletvekilleri, yaklaşık iki saat süren eylemi sonlandırarak TBMM’ye geri döndü ve eylemi her gün yapacakları bilgisini verdi.

Okuyun: HDP Sözcüsü Günay’dan, Erdoğan’a: “Kürtleri ümmetten saymıyor musunuz?”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.