Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa’daki güç dengesi – Burak Bilgehan Özpek ile Bilgehan Uçak tartışıyor 

Medyascope Yayını’nda Edgar Şar, siyasetbilimci Burak Bilhehan Özpek ve Gelecek Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve yazar Bilgehan Uçak ile Altılı Masa’da CHP ve İYİ Parti ile diğer partiler arasındaki güç dengesi üzerine konuştu. Altı parti arasında mevcut araştırmalara yansıyan oy oranı dengesizliği, masadaki güç dengesine nasıl yansıyor? CHP ve İYİ Parti haricindeki partilerin güçleri, oyları oranında çok mu yüksek? Masadaki güç dengesinin, alınacak kararlara etkisi nasıl olacak?

“Altılı Masa muhalefeti temsil etmek için doğru bir mekanizma değil”

Siyasetbilimci Burak Bilhehan Özpek, Altılı Masa’nın muhalefeti temsil etmek için doğru bir mekanizma olmadığını ve masanın siyasileşmediğini belirtti:

“Her şeyden önce muhalefet ittifakı siyasileşmeli çünkü henüz seçim kazanılmadı. Altılı Masa şimdiye kadar seçim sonrası yapılacaklarına odaklandı. Halbuki seçimi kazanmak için daha çok siyaset yapmak gerekiyor. 2018 ve 2019’da bu yaklaşımın meyveleri yendi. Altılı Masa ise böyle değil. Partilerin güçleri nispetinde destek olduğu ve seçim sürecini planlayan bir yapı değil. Masa şimdiye kadar gelecekteki anayasasını, cumhurbaşkanının nasıl biri olmaması gerektiğini vs. konuştu. Bu da toplumu tatmin ve temsil eden bir yapı değil. Muhafazakâr seçmen konusunda ezberlerle bakmamak lazım. Cumhur İttifakı’ndan kopanlar AKP’nin başörtüsü konusunda yeterli derecede savunucu davranmadığı için kopmadı ki muhalefet başörtüsü konusunda anayasa değişikliğini desteklediği için muhalefete gelsin.”

“Gelecek Partisi ‘küçük parti’ değil”

Gelecek Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve yazar Bilgehan Uçak, her şeyden önce temsil ettiği Gelecek Partisi’nin “küçük parti” olmadığını, seçimlerde henüz sınanmadığının altını çizdi:

“Altılı Masa, hiçbir partinin seçimleri Erdoğan’a karşı tek başına kazanamayacağı gerçeğine dayalı kuruldu. Burada Erdoğan’a karşı, kitleleri sürükleyecek biriyle seçime girmenin yanlışlığını 2018 seçimleri gösterdi. Kemal Kılıçdaroğlu, burada yeni bir siyaset stratejisi çizdi ve “Dostlarımızla beraber kazanacağız” diyerek bir demokrasi cephesi oluşturdu. CHP en büyük muhalefet partisi ama seçimi tek başına kazanamıyor. O bakımdan şu anda ortak adayın ne yapacağını ve ne yapmayacağını belirlemek gerekiyor. Aday bu sebeple henüz açıklanmadı, çünkü ortak yol haritası henüz çıkmadı ve 5 Ocak’ta bitmiş olacak.

Adayın Kılıçdaroğlu olduğunu varsayalım. Kılıçdaroğlu’nun örneğin Ordu’da, Konya’da, Hakkâri’de kazanacak oyu alabilmesinin yolu, CHP’nin örgütlerinden ziyade diğer partilerin desteğinden geçiyor. Bu destekle ancak kazanılabilir seçim. Bu pazar seçim olursa muhalefet yüzde 57 civarı oy alıyor zaten. Masanın adayının en iyi şekilde desteklenmesi için Altılı Masa’daki liderlerin iktidara iyi bir şekilde katılması gerekiyor. Liderlere jüri muamelesi yapılmamalı.”

“Kemal Bey’in adaylığının önündeki en büyük şart başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğine CHP’nin evet demesi”

Bilgehan Uçak, başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifinin adaylık sürecindeki önemine de şöyle dikkat çekti:

“Aday İmamoğlu bile olsa, yani masanın dışından bile gelse masanın çerçevesine uymak durumunda. Ancak bu şekilde yeni bir Erdoğan olmaması sağlanabilir. Bu sebeple adaydan önce belirlenmesi gereken birçok şey var. Erdoğan’ın karşısına kimi koyarsanız koyun, Erdoğan’ın şansı daha yüksek. Ancak onun karşısına bir heyet koyarsanız, heyetin başında kim olacağının o kadar da anlamı kalmıyor. Kemal Bey’in adaylığının önündeki en büyük şart başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğine CHP’nin evet demesi. Çünkü bu konuyu o açtı ve onun tamamlaması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.