Ankara Gezi Davası’nda mahkeme, polisin Ethem Sarısülük’ü vurduğu gün eyleme katılanlara, “görevi yaptırmamak için direnmek”ten ceza verdi

Ankara Gezi Davası’nda, 26 celse sonunda karar açıklandı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılanan 26 kişiden 25’i üyelik suçundan beraat etti, başka suçlardan 10 ay ile 1 yıl 20 ay arasında değişen hapis cezaları aldı. Sanık Bayram Dalyan’ın ise örgüt üyeliği suçundan 7 yıl 6 ay ve farklı suçlardan toplam 6 yıl hapis ile cezalandırılmasına karar verildi. Mahkeme, Güvenpark’ta Ethem Sarısülük’ün vurulduğu gün olan “1 Haziran 2013’te polislerin yaralandığı tespit edildiğinden”, sanıklara “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan ceza verdi.

Ankara Gezi Davası, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülerek karar açıklandı. 26 kişinin yargılandığı davada, savcı mütalaasını verdikten 18 ay sonra ek mütalaa vermiş ve nisan ayında tüm sanıklar hakkında örgüt üyeliğinden ceza istemişti. Bugün (28 Aralık) yapılan son duruşmada, 25 sanık, örgüt üyeliği ve propagandası suçlarından beraat etti. 

OKUYUN: Gezi Parkı davasında verilen cezalar istinaf tarafından onandı

Diğer suçlamalara ek olarak, Gezi eylemlerinde Türk bayrağı yaktıkları iddiasıyla yargılanan iki sanık, “Devletin egemenlik alametlerini aşağılamak” suçlamasından da beraat etti. 25 sanık hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından 10 ay ile 1 yıl 20 ay arasında değişen hapis cezaları verildi. Sanıkların “sicili ve kişilik özellikleri dikkate alınarak” pek çoğuna indirim uygulandı, cezası iki yılın altında olanlar için hükmün açıklanması geri bırakılarak cezaları ertelendi.

Bir sanığa 13 yıl 6 ay hapis cezası

Duruşma salonun bulunan tek sanık Bayram Dalyan’dı. Gizli tanık ifadeleri ve duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tanığın ifadesiyle, Dalyan hakkında örgüt üyeliği suçunu sabit görüldü ve alt sınırdan ceza takdir edilerek, 7 yıl 6 ay ile cezalandırılmasına karar verildi. Propaganda suçundan beraat eden Dalyan’a ayrıca, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten 1 yıl 12 ay ve görevi yaptırmamak için direnme suçundan 1 yıl 36 ay ceza verildi. Hakkında yurtdışı çıkış yasağı tedbiri konan Dalyan’a, toplamda 13 yıl 6 ay ceza verildi. 

Örgütsel faaliyetler içinde yer aldığına ilişkin tanık ifadelerinin ardından söz verilen Dalyan, şunları söyledi:

İtirafçıların, daha doğrusu emniyetin gazabına uğradık. FETÖ’den beri böyle, saçma sapan bir sebepten 2012’de hapse girdim, ezberlemiş şekilde Gezi eylemleri başladıktan üç gün sonra gelip evimi bastılar. Polise bile sordum, ‘Yüzbinlerce insan arasından gelip beni mi buldunuz’ diye. Tanıkların ifadelerini kabul etmiyorum, beraatimi istiyorum.

Mahkeme başkanı açıkladı: 1 Haziran 2013 tarihindeki eylemlere ceza

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı, “görevini yaptırmamak için direnme” suçu için verilen cezaların eylemlerin gerçekleştiği güne göre değiştiğini ve sanıkların eylemlere katıldığı günler itibariyle değerlendirildiğini açıkladı. 1 Haziran 2013 tarihindeki eylemlerde polis memuruna karşı yaralama eylemleri olduğunun belirlendiğini, diğer günler için böyle bir tespitin yapılamadığını söyleyen mahkeme başkanı, 1 Haziran dışındaki “direnme” suçları için beraat kararı verdiklerini belirtti. 

Ankara Kızılay’da yapılan Gezi Parkı eylemlerinde, çatışmaların en şiddetli olduğu gün olan 1 Haziran 2013’te Ethem Sarısülük, polis Ahmet Şahbaz’ın silahından çıkan kurşunla Güvenpark’ta yaralanmış ve 14 Haziran’da hayatını kaybetmişti. Sarısülük’ün ölümünden sorumlu olan Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verilmiş ve mahkeme cezayı adli para cezasına çevirmişti. Gezi Parkı eylemlerine katılan sanıklara ise, aynı günkü “görevini yaptırmamak için direnme” suçu nedeniyle 1 yıl 14 ay ile 1 yıl 36 ay arasında değişen kadar hapis cezası verildi. 

OKUYUN: Sarısülük’ü vuran polise para cezası

Ne olmuştu?

İstanbul’daki Gezi Davası’nda çıkan kararın ardından savcı, 25 sanığın beraat etmesi yönündeki mütalaasını değiştirerek sanıklara “örgüt üyeliğinden” de ceza verilmesini talep etmişti. Ara kararda, mahkeme heyetinden iki kişi değişmişti. 

Yeni mütalaanın ardından 12 Mayıs 2022’de görülen davada avukatlar, savunma için ek süre talep etmişti. 16 Haziran’da yapılan duruşmada esasa ilişkin yapılan savunmalarda, sanık avukatları Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı diyerek tüm sanıkların beraatini istemişti. 16 Haziran’da karar çıkması beklenirken dava 12 Ekim’e ertelenmişti. Gizli tanık ifadesi eklenen dosyada mahkeme, 12 Ekim’de tanıklarla yüzleştirme yapılmasına karar vererek 1 Aralık’a erteledi. Mütalaanın değiştirilmesinden sonra bugün beşinci duruşma yapıldı ve tanık ifadelerinin dinlenilmesinden vazgeçilerek, karar açıklandı.

OKUYUN: Ankara Gezi davasında karar beklenirken duruşma ertelendi: “Elinizdeki dosya size cemaatten miras kaldı”

OKUYUN: Ankara Gezi Davası yine ertelendi: Dosyaya gizli tanık ifadesi eklendi, yüzleştirme yapılacak

OKUYUN: Gezi davasında karar açıklandı: Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman’ın da aralarında bulunduğu yedi sanığa 18’er yıl hapis ve tutuklama kararı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.