Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Olimpik yüzücü Aliaksandra Herasimenia, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu eleştirdiği için 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kaçak durumunda bulunan, 35 yaşındaki Belaruslu eski olimpik yüzücü Aliaksandra Herasimenia, Lukaşenko rejimine yönelik eleştirileri nedeniyle, Minsk’teki bir mahkeme tarafından gıyaben 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Minsk Şehir Mahkemesi’nde geçen pazartesi (26 Aralık) görülen dava sonucunda, eski olimpik yüzücü Aliaksandra Herasimenia ve siyasi aktivist Aleksander Opeykin, Belarus’un ulusal güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan eylemler için çağrıda bulundukları gerekçesiyle gıyaben 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Herasimenia’nın dairesine, arabasına ve banka hesaplarındaki 48.700 dolara el konulmasına karar verdi. 

Devlet ajansı BelTA, kararı şöyle duyurdu: “Belarus’a, cumhuriyetin bireylerine ve tüzel kişiliklerine karşı kısıtlayıcı önlemlerin yaptırılması da dahil olmak üzere, ülkenin ulusal güvenliğine zarar vermeyi amaçlayan eylemlerde bulunmaya yönelik kamuoyu çağrılarından suçlu bulundular.”

Belarus, Birleşmiş Milletler ve pek çok ülke tarafından siyasi muhaliflere, sivil topluma ve gazetecilere yönelik baskıları nedeniyle izole edilmiş durumda. ABD Büyükelçiliğine göre, ülkede 1300’den fazla siyasi mahkûm bulunuyor.

Üç olimpiyat madalyası var

Üç kez olimpiyat madalyası kazanan yüzücü Herasimenia, Ağustos 2020’de Lukaşenko’nun hile yaparak seçimleri kazandığını söyledikten sonra, Belarus’tan kaçan elit sporcular arasındaydı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki olan Lukaşenko, seçimlerdeki hile iddialarını yalanladı. Minsk yönetimi, Ukrayna’nın işgaline resmi olarak katılmamasına rağmen Rusya, saldırılarında Belarus topraklarını da kullandı.

12 yıl hapis cezası alan Aleksander Opeykin, Lukaşenko’nun otoriter yönetimi altında gözaltına alınan ve baskılarla karşı karşıya kalan sporcuları desteklemeyi amaçlayan Belarus Spor Dayanışma Vakfı’nın başkanı.

Seçimde Lukaşenko ile yarışan sürgündeki muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya, mahkemenin kararını kınadı. Tsihanouskaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Utanç verici! Rejim onlara ulaşamıyor, ancak Belarus’taki mülklerine el konuldu. Rejim, sürgündeki muhaliflerini bu şekilde cezalandırmaya çalışıyor” dedi.

Kaynak: Reuters

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.