KESK Genel Sekreteri Köksal: “CHP’nin yanında yer alarak iktidara gitmemiz gerekiyor”

CHP’nin çağrısıyla bir araya gelen sendikalar, Ankara Güvenpark’ta emekli ve memur maaş zamlarını protesto etti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Şenol Köksal, CHP’nin emekli ve memur zamlarına ilişkin taleplerine destek vererek, “Bu düzenin bir an önce gitmesi bizim elimizdedir. CHP’nin yanında yer alarak iktidara gitmemiz gerekiyor” diye konuştu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık da emekli ve memurlara verilen yüzde 30 zammın yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Siz bize kaç zam verdiyseniz, biz de size o kadar oy vereceğiz” dedi. 

CHP, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 30 olarak açıkladığı emekli ve memur maaşlarını bugün (6 Ocak) 81 ilin kent meydanında düzenlediği eşzamanlı basın açıklamalarıyla protesto etti. Ankara Güvenpark’ta yapılan eyleme, emekli ve memur sendikaları da katıldı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Şenol Köksal, CHP’nin emekli ve memur zamlarına ilişkin taleplerine destek verdi.

“Liyakatsiz yönetimin liyakatsiz kamu düzeni”

TÜİK’in enflasyon rakamlarına, kamu çalışanları ve emeklilerin maaş zammına tepki gösteren Köksal, iktidarın son günlerde yaptığı düzenlemelerin seçimlerde oy almak amacıyla olduğunu savunarak şunları söyledi:

“Geldiğimiz noktada şu tespit hepimiz tarafından yapılmaktadır: Liyakatsiz bir iktidarın liyakatsiz bir kamu düzeninin getirmiş olduğu düzen budur. Bu düzenin bir an önce gitmesi bizim elimizdedir. En geniş muhalif çevreyle CHP’nin yanında yer alarak iktidara gitmemiz gerekiyor. Bu anlamda biz KESK olarak bize yapılan haksızlıklar ve son maaş zammı gelen sürecin öncesinde şunu söylemiştik. Gelen geçim bütçesi değil, seçim bütçesidir.”

“Halkın oyları altında ezileceksiniz”

Eyleme katılan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, kamu çalışanları ve emeklilere yüzde 100 zam yapılsa bile alım gücü ve yaşam şartlarının iyileşmeyeceğini söyledi. Balık, “Bugün AKP iktidarının yaptığı ülkedeki kamu çalışanlarını ve emeklileri yok sayarak yandaşların desteğini almak ve onlarla iktidara yürümektir. Siz bize kaç zam verdiyseniz, biz de size o kadar oy vereceğiz. Halkın oyları altında ezileceksiniz, yok olacaksınız. Zaten geliş biçiminiz belli, gidiş biçiminiz de şimdiden belli” diye konuştu. 

CHP: “İktidarın gaspettiği ücretleri memurumuza ve emeklimize geri vereceğiz”

CHP Ankara İl Sekreteri Ozan Ergün Doğan, Türkiye’de 13,9 milyon emekli ve dul yetimin sekiz milyona yakınının asgari ücretin altında aylık aldığını belirtti. En düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL’ye yükseltildiğini hatırlatan Doğan, “En düşük emekli aylığı alanlar yine haklı olarak ‘Ya Kemal Bey olmasaydı’ ne olurdu diye sordu. Eğer Kemal Bey olmasaydı en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL olarak kalırdı” dedi. Doğan, partisinin bugün hesap edilen maaş farkını iktidara gelirlerse emekli ve memurun hesaplarına yatıracağını belirterek, “Kendi emeklisine ve çalışanına fakir fukara gözü ile bakan bir iktidardan bu ülkeye hiçbir fayda gelmez. İktidarın gasp ettiği ücretleri memurumuza ve emeklimize geri vereceğiz” diye konuştu.

“Emekliyi, emekçiyi görmezden gelenleri biz de görmeyeceğiz”

Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Salman Hürkardeş, TÜİK’in enflasyon verilerinin doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Bugün ülkede yaşayan emeklilerin insanca yaşama yaklaşması için ortalama 15 bin TL ücret alması gerekir. Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısı 66 milyonu bulmuştur. En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesinde olması gerekirken, 5 bin 500 TL oldu. Emekliyi, emekçiyi görmezden gelenleri biz de görmeyeceğiz. Bizleri açlığa mahkum eden tek adam iktidarına sandıkta gereken dersi vereceğiz.”

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin önceki günkü (4 Ocak) grup toplantısında, memur ve emekliye verilen 2023 yılı zam oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıktığını açıkladı. Emekli ve memur maaşları için yüzde 25 olarak açıklanan zam oranına ilk tepkilerden birini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu vermiş ve “Siz sadaka mı veriyorsunuz. TÜİK zamanı gelince bunun bedelini ağır ödeyecek. Bu rezil artışın hesabını hepiniz vereceksiniz” demişti. Daha sonra Erdoğan’ın maaş zammını yüzde 30 olarak açıklamasına da Kılıçdaroğlu, “Önce yüzde 25 zam de, sonra kork yüzde 30 de… Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun? Asgari ücrete yaptığın zammın aynısını buraya da yapacaksın. Neyi anlamıyorsun sen” diyerek tepki göstermişti. . 

Okuyun: Erdoğan: “Memur ve emekli zammını yüzde 30’a çıkardık, en düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olacak”

Okuyun: Memur ve emekli maaşları için zam oranı belli oldu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.