Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alibaba Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Dünyanın en büyük çevrimiçi ticaret sitelerinden Alibaba, Türkiye’ye 1 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. Alibaba’nın hedefi İstanbul Havalimanı’nda bir lojistik üssü ve Ankara yakınlarında bir veri merkezi kurmak.

Alibaba Group Başkanı Michael Evans, Türkiye ziyaretinde Turkuvaz Medya’yı ziyaret etti. Ziyarette konuşulanları Sabah gazetesinden Dilek Güngör yazdı. Habere göre Alibaba, Türkiye’ye 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.

İstanbul Havalimanı’nda bir lojistik üssü ve Ankara yakınlarında bir veri merkezi açmak istediklerini söyleyen Evans, “İstanbul Havalimanı’ndan Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu’ya yönelik e-ihracat planlarını değerlendirebiliriz” dedi.

Evans, neden Türkiye’ye yatırım yapmak istediklerini de şöyle anlattı:

“Avrupa ve Ortadoğu’ya yatırım yapmayı düşündük ama çok güçlü bir üretim üstü olması gerekiyordu. Araştırma yaparken, buranın büyük üretim kapasitesi olduğunu gördüm. Türkiye’ye inandım, burada büyük bir yatırım yapmak istedim. E-ticarette arkanızda büyük bir üretim gücünün olması gerekiyor. Dünyada da tek avantajlı ülke Türkiye.”

Michael Evans

Nebati ile görüşmesinde neler konuşuldu?

Evans, Türkiye ziyaretinde Ankara’da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile de görüştü. Görüşmenin ardından Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Evans, “Toplantının altyapı ve bulut bilgi işleminde ileriye dönük yatırımlar yapmamız adına bizi cesaretlendirdiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Alibaba Group, 2018 yılında 728 milyon dolarlık bir yatırımla Trendyol’un yüzde 75’ini bünyesine katmıştı. Trendyol’daki hisse payını yüzde 86,5’e çıkaran Alibaba Group Başkanı Evans, “Trendyol’un Türkiye hükümetinden ciddi destek alacağı hissine kapıldım” dedi.

Trendyol’daki paylarını artırmadan önce kendilerine “Türkiye bunun için doğru bir yer mi?” diye sorduklarını ve üzerinde çok düşündüklerini açıklayan Evans, Türkiye’ye yatırım yaparken üç önemli noktaya odaklandıklarını söyledi: Coğrafi konum, ülkedeki mevcut üretim tesislerinin durumu ve Türkiye’de bu işi yönetebilecek ekibin olup olmadığı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.