Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç, PKK destekçilerinin Erdoğan eylemi hakkında soruşturma başlatmayacak: “Hakaret teşkil etmiyor”

İsveç ile Türkiye arasındaki gerilim sürüyor. İsveç, başkent Stokholm’deki tarihi belediye binası önünde toplanan PKK destekçilerinin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a benzeyen bir maketi binanın önündeki direğe ayaklarından asması eylemine ilişkin soruşturma başlatılmayacağını açıkladı.

İsveç gazetesi Aftonbladet’e açıklama yapan Savcı Lucas Eriksson, PKK destekçilerinin bu eyleminin İsveç yasalarına aykırı olmadığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Dosya masama hakaret diye geldi ancak ben hakaret teşkil edecek ağırlıkta bir şey göremedim. Bu yüzden de bir ön soruşturma başlatmama kararı aldım.”

Ne olmuştu?

12 Ocak günü PKK’ya yakınlığıyla bilinen Rojava Komitesi (Rojava Kommitteerna) isimli platformun sosyal medya hesabında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a benzeyen bir maket ayaklarından asılmış görüntüleri paylaşılmış ve “Tarih, diktatörlerin sonunun nasıl geldiğini gösterir. Dolayısıyla Erdoğan, herkesin iyiliği için şimdi şansını kullan ve git ki Taksim Meydanı’nda baş aşağı kalmayasın” ifadeleri kullanılmıştı.

İşte o tweet’ler:

Türkiye’de soruşturma başlatıldı

Bu eylemin ardından birçok siyasî tepki göstermiş, İsveç’in Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Diplomatik kaynaklara göre büyükelçiye, Stokholm’deki bu eylemin şiddetle kınandığı bildirilmiş ve İsveç’in Üçlü Muhtıra ile verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlal edildiği aktarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, Stokholm’deki Erdoğan’ı hedef alan ve suç teşkil eden eylemler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Erdoğan’ın avukatının şikayeti doğrultusunda PKK/YPG destekçilerinin İsveç’teki protestosuna ilişkin soruşturma başlatıldığını bildirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.