Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altılı Masa 26 Ocak’ta toplanacak | Cumhurbaşkanı adayı ilk kez gündemde, 30 Ocak toplantısının halka açık yapılması planlanıyor

Altılı Masa’nın 11. toplantısı, 26 Ocak’ta İYİ Parti ev sahipliğinde yapılacak ve cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi ilk kez gündeme alınacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, diğer genel başkanları ziyaretlerine 19 Ocak Perşembe günü başlayacak. İYİ Parti’nin üst düzey dört yetkilisi ise Akşener’in ziyaretinden önce parti genel başkanları ile görüşmelere başladı ve bugün (17 Ocak) üç genel başkanla görüştü. Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni’nin açıklanacağı 30 Ocak toplantısının ise halka açık ve geniş katılımlı yapılması planlanıyor.

Altılı Masa, 5 Ocak’ta Gelecek Partisi ev sahipliğinde toplanmış ve 11. toplantının 26 Ocak’ta yapılacağını duyurmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 26 Ocak’ta İYİ Parti’nin ev sahipliğinde bir araya gelecek. 

OKUYUN: Altılı Masa’nın en uzun süren toplantısı sona erdi: “Cumhurbaşkanı adayının tespiti için istişarelerin başlatılmasına karar verdik”

Akşener ziyaretlere 19 Ocak’ta başlıyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ev sahibi olduğu Altılı Masa toplantısından önce liderlerle ikili görüşmelere, 19 Ocak Perşembe günü başlayacak. Akşener, 19 Ocak Perşembe günü saat 11.00’de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu, saat 15.00’te Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaret edecek.

20 Ocak Cuma günü ise Akşener saat 11.00’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve saat 16.00’da Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile bir araya gelecek. 20 Ocak’a kadar Dünya Ekonomik Forumu için Davos’ta olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Akşener, 23 Ocak Pazartesi günü saat 12.00’de görüşecek.

Akşener’in ziyaretinden önce, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem’den oluşan heyet genel başkanları ziyaret ediyor. Heyetin bugün (17 Ocak) ayrı ayrı Davutoğlu, Karamollaoğlu ve Kılıçdaroğlu ile görüştü. Görüşmelerde Akşener’in ziyaretlerine ve 26 Ocak toplantısının gündemlerine yönelik hazırlık yapıldı.  

Toplantıda cumhurbaşkanı adayının belirlenme yöntemi ele alınacak

26 Ocak’ta yapılacak Altılı Masa toplantısının gündemleri, genel başkanların ikili görüşmelerinin ardından netleşecek ancak bu toplantıda ilk defa cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi ve bunun için nasıl bir yol ve yöntem izlenmesi gerektiği konusu altı liderin gündemine gelecek. 5 Ocak’ta yapılan onuncu toplantının ardından, genel başkanlar arasında ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına karar verildiği açıklanmıştı.

OKUYUN: Kılıçdaroğlu: “Adayı neden merak ediyorsunuz? Garipsiyorum”

OKUYUN: Kılıçdaroğlu: “Kazanacak aday’ Altılı Masa’nın adayıdır, kimi gösterirsek kazanacak”

Aday isimleri üzerinde tartışılmaya başlansa da, 26 Ocak’taki toplantıda bir isim belirlenmesi veya açıklanması beklenmiyor. Genel başkanların ikili görüşmelerinde aday belirlemeye ilişkin tartışmaların yapılacağı ve altı genel başkan bir araya geldiğinde usule karar verebileceği değerlendiriliyor. Genel başkanlar sıklıkla, seçim tarihinin açıklanmasından sonra adayın açıklanacağını dile getirdi. 

OKUYUN: Gültekin Uysal: “Altılı Masa’nın ortak adayı, siyasi sorumluluğu, icraat iddiası olan kişi olmalı, bu kişiler de partilerin genel başkanlarıdır”

Geçiş Süreci Yol Haritası ve Ortak Politikalar Metni 30 Ocak’ta açıklanacak

Altı genel başkanın imzasıyla 5 Ocak’ta yapılan açıklamada, “Bugün tamamlama aşamasına getirdiğimiz Geçiş Süreci Yol Haritasını ve Ortak Politikalar Metnini 30 Ocak’ta yapacağımız ortak bir tanıtım toplantısı ile kamuoyunun bilgilerine sunacağız” denilmişti. Hükümet programı niteliği taşıyacak metinleri hazırlayan Altılı Masa Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu ile İletişim Komisyonu tanıtım toplantısı için birlikte çalışıyor. Ortak Çalışma Grubu’nda yer alan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, çalışmalarını Medyascope’a şöyle anlatmıştı:

Komisyonun iddiası, Türkiye’yi ekonomik, siyasi ve toplumsal krizden çıkaracak reçeteyi sunmak. Dokuz ana başlık, 72 alt başlık ve çok detaylı bir hükümet programı hazırlıyoruz. Orada bireyi önceleyen, fırsat eşitliğini getiren, hukukta, adalette, vergi sisteminde eşitsizliği, adaletsizliği kaldıran ve bireyi güçlendirerek büyüme ve kalkınmayı sağlayan bir yaklaşım var. Devletin daha girişimci olduğu, kamu kaynaklarının çok daha etkin kullanıldığı, enflasyonla mücadelenin en başa konduğu bir program hazırlanıyor.

OKUYUN: Ümit Özlale: “Saraçhane’de ortaya çıkan enerjinin, iktidara yürüyüşe çevrilememesi üzücü”

Altılı Masa’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni ile Anayasa Değişikliği Önerisi, Ankara Bilkent Otel’de basının yoğun ilgisi ile açıklanmıştı. Hükümet programının açıklanacağı 30 Ocak’taki tanıtım toplantısı için Bilkent Otel seçenekler arasında olsa da daha büyük bir organizasyon planlanıyor. Dört bin 500 kişi kapasiteli Atatürk Spor Salonu ve 13 bin kişi kapasiteli Ankara Spor Salonu (Arena) üzerinde duruluyor. 

Hükümet programı tanıtım toplantısının yapılacağı yer olarak öne çıkan Ankara Spor Salonu, sıklıkla siyasi partilerin kongrelerine ve toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Ankara’nın en geniş kapasiteli kapalı alanlarından biri olan salonda yapılacak bir organizasyon, toplantıya katılımın çok geniş tutulduğu ve altı genel başkanın seçim gündemiyle taraftarlarıyla bir araya geldiği ilk geniş katılımlı toplantı olacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasının ardından Altılı Masa, Saraçhane’de buluşmuş ancak sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Temel Karamollaoğlu’nun yerine Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Sabri Tekir kürsüye çıkmıştı. Altı genel başkan, şimdiye kadar Altılı Masa toplantıları ve komisyonların çalışmalarının tanıtımları dışında bir arada görünmedi. 

Kılıçdaroğlu, Almanya ziyaretini tamamlayacak

Kılıçdaroğlu, 14 Aralık’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmesinin ardından Almanya’da aynı gün başladığı ziyareti ve tüm programlarını iptal ederek İstanbul’a dönmüştü. Kılıçdaroğlu’nun Almanya ziyaretini Altılı Masa gündeminin ardından tamamlaması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, 30 Ocak’ta yapılacak olan toplantıdan sonra Almanya’ya gitmesi ve yarıda kalan temaslarını tamamlaması planlanıyor.

OKUYUN: Kılıçdaroğlu, Almanya’ya gidiyor – “Zenginliğin topluma yayılmasına dair deneyimler dinlenecek”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.