Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “İktidar, HDP’yi kendilerine destek olmaları için ikna etmeye çalışıyor”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi iktidarı işaret ederek “HDP’yi kendilerine destek olmaları için ikna etmeye çalışıyorlar” dedi. EYT konusunda “Erdoğan seçimi kaybedeceğimi bilsem EYT’yi uygulamam” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesinin Altılı Masa’daki konuların olgunlaşması için önemli olduğuna dikkat çekti. CHP Genel Başkanı, Altılı Masa’nın adayını neden açıklamadığını “Hedefimiz, kazanıp iktidar olduğumuz gün bir numaralı kararın ne olduğunu bilmek. Seçimi kazandık, ne yapalım, durun bir konuşalım demeyeceğiz” sözleriyle değerlendirdi. CHP’yi takip eden gazetecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun basın toplantısını Medyascope muhabiri Cansu Timur izledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’yi takip eden gazetecilerle yıl sonu değerlendirme toplantısında bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı, HDP’nin kapatılması, Suriye ile ilişkiler, EYT konusu gibi pek çok başlıkta gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı, HDP’nin kapatılması gündemine ilişkin siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadığı yanıtını verdi ve “HDP’yi kendilerine destek olmaları için ikna etmeye çalışıyorlar. HDP buna yanaşmadığı için bir formül bulup kapatabilir miyiz diyorlar ama bu demokrasi, insan hakları, siyaset ayıbıdır. 6 milyon insanın oy verdiği bir siyasi parti, saygı duyulması lazım. Türkiye zaten olmayan demokrasi kırıntılarını yok etmiş olacak” diye konuştu.

Okuyun: Meral Akşener’den Saraçhane açıklaması: “Kimseden izin alma mecburiyetim yok, söyleyeni de fena çarparım”

Okuyun: Kılıçdaroğlu’ndan Akşener’e “İmamoğlu” yanıtı: “Bir parti başka bir partinin içişlerine karışmamalı”

“Erdoğan’a daha çok şey yaptıracağım”

Kılıçdaroğlu, EYT konusunda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz politik hesaplarla bunu yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin” sözlerine rağmen dün EYT düzenlemesinin hayata geçmesine ilişkin şunları söyledi:

“Erdoğan artık seçimi kaybedeceğini biliyor o da fark ediyor. Ona çok şey yaptıracağım daha. Çünkü devletin nasıl yönetileceğini bilmiyor, benden öğreniyor. Sorunların ne olduğunu bilmiyor, benden öğreniyor.Hangi alanlara müdahale edileceğini bilmiyor, benden öğreniyor. Daha ona yaptıracağım çok şey var. Devlet nasıl yönetilir onu da anlatacağım ona”

Akşener ile görüşme: “Fotoğrafları görmedim, suratlarımızın asık olduğunun farkında değilim”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile önceki gün yapılan görüşmenin ardından sorunların çözülüp çözülmediği ve fotoğrafta suratlarının asık olduğunun belirtilmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Suratlarımız asık mı? Ciddi mi durmuşuz? Ben de fotoğrafları görmedim, görmem lazım. Gayet sıcak bir sohbet oldu. Dışarı çıktığımızda da CHP- İYİ Parti’den arkadaşlar vardı, gördüler. Sohbet sadece Türkiye bağlamında değil pek çok alanda görüş alışverişinde bulunduk. Temel Bey’e de gittim bu süreçte Temel Bey ile de oturduk, uzun uzun Türkiye ile ilgili düşüncelerimizi aktardık konuştuk. Bu ziyaretler Altılı Masa’ya otururken olayların olgunlaşması için zemin hazırlıyor” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Suriye için 10 yıl önce Erdoğan’a mektup yazmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Suriye ile 11 yıl sonra bakan düzeyinde ilk temasın sağlandığını açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, yaklaşık 10 yıl önce bu konuda dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdığını açıkladı. Erdoğan’ı defalarca yanlış yaptığı konusunda uyardığını belirten Kılıçdaroğlu, mektuptan iki ayrı cümlesini okudu:

“Erdoğan’a başbakanlığı döneminde mektup yazdım. Mektuptan iki cümle okuyacağım: ‘Sayın Başbakan komşu Suriye ile gelişmeler, ülkemizin başta güvenliği olmak üzere ekonomisi, sosyal huzuru, taşımacılık, turizm dahil çok geniş kapsamda artarak olumsuz etki yapmaya devam etmektedir’ demişim. Bir diğer cümlemse ise ‘Türkiye’nin yeni bir başlangıç yaparak ağırlığını koyması Suriye’de barış, istikrar, uzlaşma ve güvenden yana koyması gerekmektedir’ ifadelerini kullanmışım. O zaman beni yine suçlamışlardı.”

Erdoğan’a seslendi: “Devleti senden çok daha iyi tanıyorum”

Kılıçdaroğlu, kendisinin devleti daha iyi tanıdığı sözlerini tekrarlayarak, Erdoğan’a seslendi:

“Devleti kim iyi biliyor? Devleti kim iyi tanıyor? Türkiye’nin çıkarlarını en iyi kim savunuyor? Erdoğan’a açıkça ifade edeyim: Ben devleti senden çok daha iyi biliyorum. Devleti çok daha iyi tanıyorum. Bu ülkenin vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin itibarının nasıl korunması gerektiğini senden çok daha iyi biliyorum. Sen koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kişisel çıkarların uğruna yıprattın, kişisel beklentilerin üzerine yıprattın.”

Okuyun: Kılıçdaroğlu ve Akşener’in Ankara Ahlatlıbel’deki görüşmesi sona erdi

Okuyun: Meral Akşener, Kılıçdaroğlu ile Ahlatlıbel’deki görüşmeyi Murat Yetkin’e anlattı: “İmamoğlu’nun kellesi giderken tartışmanın rol çalmaya nasıl evrildiğini anlayamıyorum, bana saygısızlık yapıldı”

“Adayı neden merak ediyorsunuz? Garipsiyorum”

Cumhurbaşkanı adayı sorusunun sıkça sorulmasını garipsediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayını neden merak ediyorsunuz? En çok garipsediğim olay bu” dedi. Altılı Masa’nın öncelikle çalışmalarını bitireceğinin ve adayın çalışmalar bittikten sonra belirleneceğinin bir kez daha altını çizen Kılıçdaroğlu, “Hedefimiz kazanıp iktidar olduğumuz gün bir numaralı kararın ne olduğunu bilmek. Altı lider bilecek. ‘Seçimi kazandık, ne yapalım, durun bir konuşalım’ demeyeceğiz” diye konuştu. Sorunun sisteme ilişkin olduğuna ve bunu tartışmak gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Biz nereye gitsek Cumhurbaşkanı adayını soruyorlar. Sorabilir tabii yurttaş. Televizyonlar hep bunu tartıştığı için vatandaş yönleniyor. Televizyonların bunu tartışması bana göre doğru değil ama sonuçta ben televizyoncu değilim. Televizyoncular, kanallarının izlenmesini ister reyting hesabı yaparlar. Benim kendi düşüncem sistemi tartışmak.”

Okuyun: Başörtüsü tartışması | EŞİK gönüllüleri Anayasa değişikliğini Kılıçdaroğlu ve Aylin Nazlıaka ile görüştü : “Erkeğin kıyafetinin konu edilmediğini söylediğimizde Kılıçdaroğlu bir şeyleri fark etti”

“’Kavga ettiler vesaire’ bunların hepsi hikaye”

Kılıçdaroğlu, aday tartışmalarına ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bunu bir kişi, beş kişi üzerinden özel bir tartışma alanına döndürmek toplumun gündemini çalmak demektir, kimse kusura bakmasın. Toplumun gündemi yoksulluktur, derin yoksulluk, Saray’ın gündemi toplumu başka gündemlerle meşgul etmektir. Biz o tuzağa düşmüyoruz, siz de o tuzağa düşmeyin. Altı lidere lütfen güvenin. ‘Kavga ettiler vesaire’ bunların hepsi hikaye. Altı liderin çok kararlı bir duruşu var.”

“Adayı Altılı Masa belirleyecek, dilimizde tüy bitti”

Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayının genel başkanlardan biri olursa partisindeki görevinden istifa edip etmeyeceğinin konuşulmadığını belirten Kılıçdaroğlu, bu konuyu “Parlamenter Sisteme Geçişin Yol Haritası” çalışmalarıyla belirleyeceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’la ilgili adaylık sorusuna ise “İki belediye başkanımız görevlerinin başında ve çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı adayını belirleyecek olan da Altılı Masa, dilimizde tüy bitti. Oturacağız, konuşacağız” yanıtını verdi. 

“Başörtüsü konusunda her partinin kendi görüşü vardır, saygı duyarız”

Başörtüsü konusunda Anayasa değişikliğine, Altılı Masa’daki siyasi partilerin olumlu baktığı bu nedenle de konuyla ilgili CHP’ye baskı yapıldığı iddialarına ilişkin konuşan Kılıçdaroğlu, “Başörtüsü konusunda her partinin kendi görüşü vardır saygı duyuyoruz bu konuda güzel bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Okuyun: Kılıçdaroğlu: “Erdoğan seçilemeyeceğini anlarsa seçime girmeyebilir”

Okuyun: Kulis: Akşener görüşmesi öncesi CHP MYK neden toplandı? | “İttifakta kırılganlık yok. Varsa yanlış anlaşılmalar düzeltilmiştir”

“O ayakları yemeyeceğiz”

Erken seçim tartışmalarına ilişkin konuşan CHP Genel Başkanı, şunları söyledi:

“Seçimin erken yapılması, ‘6 Nisana kadar yapıyorsanız adı erken seçim olur. 6 Nisan’dan sonra yapıyorsanız Haziran’a ne kaldı? İstiyorsanız Meclis’i feshedersiniz seçimi yaparsınız. Bir kişinin yetkisiyle TBMM’nin nasıl işlevsiz hale geldiğini tüm milletin görmesi lazım. O ortamı sağlayacağız Erdoğan’a. Siyasi mühendislik dediğimiz bu. ‘Erken seçimden kaçtınız’ diyecekler biz o ayakları yemeyeceğiz.”

Ekonomideki somut öneriler için Altılı Masa’yı işaret etti

CHP Genel Başkanı, “Ekonomide somut önerileri ne zaman göreceğiz” sorusu üzerine Altılı Masa’nın Gelecek Partisi ev sahipliğinde 5 Ocak’ta yapacağı toplantıyı işaret etti. Çalışmalar kapsamında, genel başkan yardımcılarının uzlaşamadığı konuları inceleyeceklerini belirterek, kararların kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, sonraki toplantı tarihine ilişkin ise “Temel Bey küçük bir operasyon geçirdiği için 5 Ocak’a erteledik. Bu toplantının ardından ikinci toplantımızı da büyük bir olasılıkla Ocak içerisinde yapacağız. Bu konuyu da kamuoyu ile paylaşacağız, yayımlayacağımız bildiriyi de hangi tarihte açıklayacağımızı duyuracağız” diye konuştu. 

“Erdoğan, seçim sürecini germeye çalışacak”

Kılıçdaroğlu, seçim sürecinin sert geçeceği iddialarına ilişkin “Erdoğan germeye çalışacak süreci, biz bunun farkındayız. Her türlü hukuksuzluğu yapacak bunun da farkındayız. Biz asla ve asla demokratik kurallar dışına çıkmayacağız. Tarihin bize yüklediği bir sorumluluk var. Sukunetle kararlılıkla azimle hukuk içinde her türlü mücadeleyi yapacağız” diye konuştu. 

“Hiçbirinizin eline bana soracağınız sorulara ilişkin kağıt verilmedi”

CHP’nin iktidara gelmesi durumunda yıllık basın toplantılarının devam edip etmeyeceğine ilişkin ise “Edecek tabii” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, iktidarın medyaya yönelik tutumunu “Hiçbirinizin elinde bana soracağınız sorulara ilişkin kağıt verilmedi. Size hak olarak tanımlıyorum ben de cevap veriyorum. Erdoğan buna cesaret eder mi? Edemez. İletişim Başkanlığı her şeye karışıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.