Asya ülkesi Çin’in nüfusunda 60 yıl sonra ilk kez düşüş görüldü. Çin’de 2022’nin sonunda 1,41175 milyar insanın yaşadığı açıklandı. Bu sayı, 2021’in sonunda 1,41260 milyardı. 1961’den bu yana ilk kez nüfusun azalacağı bir döneme giren ülkede uzmanlar, bu erimenin uzun süreceğini belirtiyor.
Çin’de nüfusun yanı sıra doğum oranları da düşüşte. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre 2022’de ülkedeki doğum oranı her bin kişide 6,77 oldu. Bu oranın binde 7,52 olduğu 2021’de, geçen yılla kıyaslandığında 1 milyondan fazla insan doğmuştu.
Çin Ulusal Halk Kongresi’nde Tarım ve Kırsal İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Cai Fang, ülkedeki popülasyonun pik noktasına ulaştığını söyledi. Fang, uzmanların 2022’ye ya da 2023’e kadar nüfusun azalacağı bir döneme gireceğini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.
Öte yandan Çin’deki en yüksek ölüm oranı da 2022’de ölçüldü. Bir önceki en yüksek ölüm oranının kaydedildiği yıl 1976’ydı.
- OKU | Japonya’da evlenmek istemeyen gençlerin sayısı rekor düzeyde arttı
- OKU | Japonya’da hükümet, Tokyo’dan taşınacak her aileye çocuk başına 1 milyon yen verecek
Çin ve “tek çocuk” politikası
2016 yılında doğum oranlarını artırmak için ülkede 35 yıldan uzun bir süredir uygulanan “tek çocuk” politikasını terk eden Çin’de, özellikle büyük kentlerde çocuk büyütmenin yarattığı maddi imkansızlıklar sebebiyle doğum oranlarının düştüğü belirtiliyordu. Ülkede uygulanan “iki çocuk” politikasında üçüncü çocuklarına sahip olan aileler “sosyal destek cezası” adı altında devlete belli bir ücret ödemek zorunda bırakılıyordu. Bu ücreti her yerel hükümet kendi belirliyordu.
Son yıllarda Pekin hükümeti, çocuk yapmayı teşvik eden kanunlar çıkarsa da bu politikalar nüfusta bir artışa yol açmadı. Ekim 2022’de de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, doğum oranlarını artırmayı ülkede bir öncelik haline getirdi. Şi, Pekin’de beş yılda bir düzenlenen Komünist Parti Kongresi’nde hükümetin yaşlanan nüfusa yanıt olarak, “proaktif bir ulusal strateji izleyeceğini” söyledi.
Kaynak: BBC