Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Ezidi katliamını soykırım olarak tanıdı

Almanya’da Federal Meclis, IŞİD’in Irak ve Suriye’de Ezidiler’e yönelik katliamlarını soykırım olarak tanıdı. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den oluşan koalisyon hükümeti ve ana muhalefetteki Hıristiyan Birlik partilerinin hazırladığı yasa tasarısı, oybirliği ile kabul edildi.

Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) bugün kabul edilen kararda, “Alman Federal Meclisi IŞİD’in işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçların mağdurları önünde eğilmektedir” ifadeleri yer aldı ve meclis, IŞİD’in işlediği suçları bir soykırım olarak nitelendirdi.

Yeşiller Partisi’nden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, mecliste yaptığı konuşmada “Soykırımın yaşanmış olmasını geri alamayız ancak mağdurların adalete kavuşmasını ve soykırımın sonraki kuşaklara miras kalmamasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Meclisteki oturuma, başkent Berlin’de Ezidi delegasyonuyla birlikte temaslarda bulunan Ezidi Miri Hazım Tahsin Said Beg de katıldı.

Federal Meclis’in aldığı bu kararın hukuken bir bağlayıcılığı bulunmuyor, sadece tarihi ve siyasi bir anlama geliyor.

IŞİD’in 73. fermanı: Ezidi soykırımı

Ezidi tarihinde kayda geçen 72 ferman bulunuyor. 3 Ağustos 2014’te Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak’ın Musul kenti yakınlarında bulunan ve Ezidilerin yaşadığı Şengal bölgesine büyük bir saldırı düzenledi. Ezidiler tarafından 73. ferman olarak anılan bu saldırılarda, yaklaşık 5 bin kişinin öldürüldüğü 10 bine yakın kadın ve çocuğun esir alındığı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından soykırım olarak tanınan IŞİD’in bu eylemleri neticesinde yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan binlerce Ezidi, Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine iltica etti. Yaklaşık 3 bin Ezidi’nin halen IŞİD’in elinde olduğu ya da kaybolduğu belirtiliyor.

Kaynak: DW

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.