Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Blinken ile görüşen Çavuşoğlu’ndan F-16 mesajı: “Yönetim kararlıysa bu adımı atar, Menendez engeli aşılır”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün (18 Ocak) başkent vaşington’da bir araya geldi. TSİ 21:50’de başlayan görüşme basına kapalı olarak gerçekleştirildi ve bir buçuk saat sürdü. Çavuşoğlu, Blinken ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, “Yönetim kararlıysa Türkiye’ye F-16’ları satar, Menendez engeli aşılır” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile, F-16 pazarlığının sürdüğü, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermekte ayak direyen Ankara’nın Şam’la ilişkilerini normalleştirmeye çalıştığı, Ankara-Atina hattında yüksek gerilimin yaşandığı kritik bir dönemde Vaşington’da bir araya geldi.

Söz konusu görüşme, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında yapıldı. Bu mekanizma, ikili ilişkilerin geliştirilmesi için geçen yıl kurulmuş ve ilk toplantısı 19 Mayıs 2022’de New York’ta yapılmıştı. Hatta o zaman bu toplantının Vaşington’da değil, New York’ta yapılması uzmanlar tarafından eleştirilmişti. İki bakan da yüz yüze en son Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nun çalışmaları esnasında New York’ta bir araya gelmişti.

“İsveç daha yolun başında”

TSİ 21:50 civarında başlayan görüşme basına kapalı gerçekleştirildi ve bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından iki bakan beraber kameralar karşısına geçmedi, Çavuşoğlu tek başına bir basın toplantısı düzenledi. Görüşmede bölgesel çok sayıda konuyu ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki enerji işbirliğini daha da artıracaklarını söyledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda da konuştukları belirten Çavuşoğlu, “İsveç’in yolun başında olduğunu ve somut adımlar beklediğimizi söyledik” dedi. Vaşington’dan Suriye’de yeni bir çalışma başlatma önerisi geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Biz Amerika’nın geçmişte verdiği sözleri hatırlıyoruz, endişelerimizi dile getirdik” dedi.

F-16’larda son durum ne?

Çavuşoğlu, görüşmede, Blinken ve heyetinin F-16’ların Kongre’deki sürecine dair bir bilgilendirme yapmadıklarını, sürecin belli olmadığını ve Türk heyetinin de “Kongre’deki Menendez gibi sorunları nasıl aşacaksınız?” diye sormadığını söyledi:

“Yönetim kararlıysa bu adımı atar. Birkaç kişinin engellemesi karşısında, iki müttefik arasında böylesine önemli bir anlaşmaya boyun eğmemesi lazım. Bize ‘Menendez şöyle yaparsa, biz de böyle yapacağız’ demediler, biz de sormadık. Sadece yönetim kararlı durursa, bu sorun aşılır dedik.”

Öte yandan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını ve Amerikan Kongresi’nin bu iki ayrı olayı bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Blinken’ı Antalya Diplomasi Forumu’na katılmak üzere Türkiye’ye davet ettiğini de açıkladı ve “Arkadaşlarımız bunun için çalışmalarını sürdürecek” dedi.

Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması toplantısının ardından ortak bir açıklama da yayımlandı.

Blinken: “Koordinasyonu sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum”

Blinken, Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Türkiye ile Ukrayna, Suriye ve diğer birçok konuda koordinasyonun sürdürülmesi mesajını verdi. Blinken sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sebepsiz savaşına NATO’nun yanıtını, Suriye ve diğer birçok konuda koordinasyonu sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” diye yazdı.

Gündemde F-16’lar vardı: “Çıkarlarımız doğrultusunda kabulünü bekliyoruz”

Heyetlerarası görüşmeye geçilmeden önce iki bakan da açıklamalar yaptı. ABD ile Türkiye arasındaki mekanizmanın Ankara için çok büyük bir önem taşıdığını belirten Çavuşoğlu, “Buradaki stratejik mekanizmayı kurumsallaştırmaya devam edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu görüşmede terörle mücadele alanında iki ülkenin yaptığı işbirliği, Ukrayna’daki gelişmeler, Suriye’deki gelişmeleri ve F-16’ların durumunu da konuşacaklarını söyledi:

“F-16 talebimizi tekrar gündeme getireceğiz. Talebimiz sadece Türkiye değil NATO’nun stratejik çıkarları için önem taşıyor. Müttefikler olarak stratejik diyaloğumuzu devam ettireceğiz. Ortak stratejik çıkarlarımız doğrultusunda F-16 talebimizin kabulünü bekliyoruz. Terörle mücadele konusundaki işbirliği beklentilerimizi artıracağız.”

Fotoğraf: Hümeyra Pamuk

Blinken ise iki ülke arasında görüş ayrılıkları olduğunu fakat müttefikler olarak bu görüş ayrılıklarını gidermeye çalıştıklarını belirtti. Blinken, Türkiye’nin tahıl koridoru konusundaki çabalarını takdir ettiklerini de yineledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.