Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM Genel Kurulu’nda Yeni Konut Finansman Programı’na 220 milyar TL limit getirildi

TBMM Genel Kurulu’nda verilen önergeyle, Yeni Evim Konut Finansman Programı için 220 milyar Türk Lirası (TL) sınırı getirildi. 220 milyar TL üst sınırı, “limitin daha açık bir şekilde düzenlenmesi” gerekçesiyle kanun teklifine eklendi.

AKP’nin Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifinin birinci maddesi, dün (24 Ocak) TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Genel Kurul’da verilen önerge ile bankaların bir takvim yılı içinde sağlayacağı konut finansmanının toplam anapara tutarı için, 220 milyar TL sınırı getirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, konut üreticileri için 25 milyar TL’lik kredi limiti belirlemiş ancak program için herhangi bir limit açıklanmamıştı. 

220 milyar TL’lik finansman limiti getiren önergede gerekçe, “Yeni Konut Finansman Programı kapsamında bankalarca sağlanabilecek finansmanın anapara tutarına ilişkin bütçe başlangıç ödenekleri referans alınarak belirlenen limit, nominal tutar belirtilmek suretiyle revize edilerek limitin daha açık bir şekilde düzenlenmesi öngörülmektedir” diye açıklandı.

OKUYUN: Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifi Genel Kurul’da | HDP milletvekili Garo Paylan: “Müteahhitler ihya olacak”

Garo Paylan: “Merkez Bankası’ndan 220 milyar lira alıp bankalara verecekler”

Genel Kurul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubu adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “İktidar bir çözüm getirmiş, ‘Efendim, biz Merkez Bankası’ndan para alacağız 220 milyar lira, bankalara vereceğiz, bankalar da 0,69’la kredi verecekler’ diyor” sözleriyle teklifi eleştirdi. Paylan, “Bakın, bu sistemle, piyasaya 220 milyar lira para sürecekler, Kredi Garanti Fonu’yla 100 milyarlarca lira para sürecekler. Başka seçim yasalarıyla 1 trilyon lira para sürecekler ve otoriter ülkelerden aldıkları dolarlarla ‘Doları seçime kadar tutacağız, sonrası tufan’ diyorlar, bunu kabul etmememiz gerekiyor” diye konuştu.

OKUYUN: Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

Naci Cinisli: “660 milyar liralık bütçe açığı öngörülmüşken, 220 milyar liralık yeni bir külfet”

İYİ Parti Grubu adına konuşan Erzurum Milletvekili Naci Cinisli ise 2023 yılı bütçesinde olmayan harcamalar için ek bütçe teklifinin sunulması gerektiğine dikkat çekerek, “2023 yılı bütçesinde 660 milyar liralık açık öngörülmüşken, 221 milyar liralık yeni bir külfet daha oluşturuluyor” dedi. Üyesi olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu’nda usul tartışmalarının öne çıktığını belirten Cinisli, şunları söyledi:

Plan ve Bütçe Komisyonu maalesef AK Parti’yi seçime hazırlama komisyonu haline getirildi. Görüştüğümüz kanun teklifi için neden seçime sayılı bir zaman kala bu kadar beklendi? Üstelik kamu mali yönetimimizi ve bütçe disiplinimizi bozan keyfî düzenlemelerin tercih ediliyor olması devletimizi yönetme ciddiyetinden uzaklaşan bir iktidarın da varlığını bizlere gösteriyor.

OKUYUN: Orta gelirliye konut projesi: “Yeni Evim” kampanyasında ayrıntılar belli oldu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.