Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi

AKP’nin Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin kanun teklifi, bugün (23 Ocak) TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklif, muhalefet partilerinin Komisyon üyeleri tarafından, ek bütçe ile düzenlenmesi gereken bir konuda borçlanarak finansman yarattığı gerekçesiyle eleştirildi. Teklifin bu hafta Meclis’te görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

AKP milletvekili Mustafa Savaş ve 72 milletvekilinin imzasıyla TBMM’ye sunulan, “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife göre, ilk üç yıldaki finansman taksit tutarının, gerçek kişinin hane gelirinin yüzde 30’unu aşan kısmının, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması öngörülüyor. Teklifte, program kapsamında faiz oranı, kâr payı, vade, finansman tutarı, hane gelirine ilişkin sınırlamalar gibi özelliklerin belirlenebilmesi için Cumhurbaşkanına yetki veriliyor. 

Kanun teklifine göre, konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı, yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek, finansmanı sağlayan bankalarda geçici hesaplara aktarılacak. Bakanlık’ın sağlayacağı katkının, konut finansmanının toplam anapara tutarı, ilgili yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 5’ini aşmayacak. Cumhurbaşkanı, bu tutarı bir katına kadar artırmaya  yetkili olacak. Konut finansmanları 31 Aralık 2023 tarihine kadar kullandırılabilecek ve yine cumhurbaşkanının bu süreyi 31 Aralık 2024’e kadar uzatma yetkisi olacak.

CHP’li Bülent Kuşoğlu: “Teklif, bütçe giderlerini ve ödeneklerini usulsüz şekilde artırıyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında, teklifin kanunla değil ek bütçeyle düzenleme gerektirdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Seçime yaklaştığımız günlerde kanun teklifleri hızla artmaya başladı. Bir ay bile olmadan burada yürürlüğe giren 2023 Bütçe Kanun Teklifi’ndeki 4,4 trilyon lirayı artıran bir teklif. Burada bütçe giderlerini ve ödeneklerini usulsüz bir şekilde artırıyor. Bütçeye ödenek konması konusunda da ilaveten yetkiler veriyor. Böyle bir teklifin bu şekilde bir kanunla gelmesi normal midir? ‘Bu da kanundur çıkarırız hiçbir şey olmaz’ diyorsanız hukuk devleti değiliz, kanun devletiyiz demektir. Bütçe kanunu diye bir kanun neden var? Millet olamamış kabile devletlerinden miyiz de Bütçe Kanunu ile diğer kanunları ayırmayalım?

2022’nin üçüncü çeyreğinde inşaat sektörünün daraldığını hatırlatan Kuşoğlu, “İnşaat Türkiye’nin lokomotif sektörüdür, desteklenmesi şarttır ancak bu şekilde olmaz. Siz bütçeye ne olduğu, ne kadar olacağı belli olmayan ama sınırı getirilmiş, 442 milyarlık bir ilave yük getiriyorsunuz. Nasıl getirilir böyle bir ilave yük? 2023’ün bütçe açığı (tahmini) 659 milyar lira. Bunula 1 trilyon 101 milyar olabilecek” diye konuştu.

HDP’li Garo Paylan: “Gençler hem resmi olarak evlenemiyor hem de evlenemiyor, ev sahibi olamıyor”

HDP Milletvekili Garo Paylan ise teklife, “Antalyalı Ahmet, Mehmet, Agop, Ayşe, Fatma evini alamayacak; Hans gelecek, George gelecek, İgor Rusya’dan gelecek, oradaki evleri kapatacak” diyerek tepki gösterdi. Konut fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Paylan, “Şimdi, Antalya’da fiyatlar şişmiş. 1 milyonluk ev, 5 milyon-10 milyon lira olmuş; Çevre Bakanlığı’mız izliyor, hükümet izliyor. Millet evlenemiyor, biliyor musunuz? Gençler hem resmi olarak evlenemiyor hem de evlenemiyor, ev sahibi olamıyor” diye konuştu. 

İYİ Parti’li Durmuş Yılmaz: “Anayasa’ya aykırı yollarla konut edindirme imkanı sağlanmaya çalışılıyor”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da, kanun teklifine konu olan Yeni Konut Finansman Programı’nın hedef kitleye ulaşamayacağına dikkat çekti. Enflasyonla Türk Lirası’nın değersizleştirildiğini vurgulayan Yılmaz, “Paranın satın alma gücünü sıfırladınız. İnsanların öz gelirleriyle konut alabilme imkanı kesinlikle yok. Burada, bütçe tekniğine aykırı, Anayasa’ya aykırı, ekonominin yönetimine aykırı birtakım tedbirlerle, dolambaçlı yollarla vatandaşa konut edindirme imkânı sağlanmaya çalışılıyor ama hedef kitle buna kesinlikle ulaşamayacak” diye konuştu. 

Programın, üst-orta gelirli yurttaşlara hitap ettiğini belirten Yılmaz, “Günün sonunda, kur korumalı mevduat ve diğer uygulamalarda olduğu gibi bir servet transferine dönecek” dedi. Komisyon’un, “AK Parti’yi seçime hazırlama komisyonu” haline geldiğini söyleyen İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli de, “Arka arkaya, panikle, dört ay sonra seçilip seçilmeyeceği belli olmayan bir hükümetin önümüze getirdiği hesapsız kanunlarla burada vakit geçiriyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.