Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Açık Oturum (385): Millet İttifakı son düzlüğe nasıl girecek?

385’inci Medyascope Açık Oturumu’nda Edgar Şar, konukları Osman Sert, Şebnem Yardımcı Geyikçi ve İbrahim Uslu ile Millet ittifakı’nın seçimlere üç buçuk ay kala yol haritasını konuştu.

“13 Şubat’ta kadar Millet İttifakı’na bir kredi açıldı”
Siyasal iletişim uzmanı Dr. İbrahim Uslu Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nin önemli bir aşama olduğunun altını çiziyor: “Bu önemli bir aşamaydı, çünkü bu konuda birçok anlaşmazlık olacağı düşünülüyordu ancak farklı partilerin destekçilerin tam tersi birçok ortak hassasiyeti olduğu ortaya çıktı. İnsanlar, Millet İttifakı’nın vaatlerini duydukça mutlu oldular. Bu mutluluk kazanma duygusunu da perçinledi ve ittifaka ayın 13’üne kadar da bir kredi açıldı. Şimdi bugün ile 13 Şubat arasında ne yapılacağı, nasıl değerlendirileceği çok önemli. Bu iyi kullanılabilirse, Millet İttifakı yoluna iyi bir şekilde devam edebilir sanıyorum.”


“Millet İttifakı ortak adayda anlaşmaz zorunda”
“Millet İttifakı, adaylık başta olmak üzere eldeki sorunları çözmek zorunda çünkü buna mecburlar. Partilerin her biri bunu göz önünde bulundurarak sorunları çözmek üzere orta noktayı bulmalı. Liderlerin hiçbiri masadan kalkmayı göze alamaz. Bu kadar çok ortak metin oluşturulmuş, mutabakata varılmışken en sonunda vazgeçmek mümkün değil. Masayı dağıtma gücü bu sebeplerle kimsede yok, bunu kimseye anlatamazlar. Bunun için de ortak adayda anlaşmak zorundalar. Yoksa kabul etmeseler de ittifak çökmüş, masa dağılmış olarak algılanır. Dolayısıyla liderler hem kendilerinin hem de partilerinin siyasete devam edip edemeyeceğine kara verecekler.”

“Bu kadar farklı geleneklerden gelen hareketlerin oydaşma ile böyle bir metin hazırlaması da gayet önemli”
Siyaset bilimci Şebnem Yardımcı Geyikçi de ortak metnin önemini vurguluyor: “Bu derece kapsamlı bir metnin ortaya çıkarılabilmesi, moral üstünlüğün tekrardan muhalefete geçmesi açısından bence gayet olumluydu. Metin de Türkiye’nin normalleşmesi için, özlenen bir tablo çiziyor. Bu çok önemli. Ayrıca siyaseten bu kadar farklı geleneklerden gelen hareketlerin oydaşma ile bunu hazırlaması da gayet önemli. Metin sosyal ve demokratik bir devlet vaadi içeriyor. Bu açıdan heyecan verici. Ancak tabi ki bu metin yeterli değil. Halen işleyişe dair yapılacak çok şey var, özellikle masada olmayan diğer aktörlerle nasıl ilişki kurulacağı ve adayın kim olacağı meselesi. Ama onun haricinde içerik netleşmiş durumda.”

“Metin olumlu bir hava yarattı ama Millet İttifakı açısından odadaki fil duruyor”
PanaromaTR Genel Direktörü Osman Sert de metnin küçümsenemeyeceğini belirtiyor: “Bu metin bu kadar farklı partinin ortak çalışması sebebiyle çok önemli. Belki bu metin salt kendi başına Türkiye’yi yeni bir yüzyıla taşımaz ama taşıyacak yolu açabilir. Ayrıca çok daha erken açıklanabilir miydi diye düşünebiliriz, bence olamazdı çünkü partilerin birbirini tanıması gerekiyordu. Ancak sonuç olarak böyle bir metnin yakın tarihte pek bir örneği de yok. Ayrıca gerçekçi bir metin, iktidar değişimi sonrası sihirli bir değişim önermiyor ve ona göre bir takvim koyulmuş durumda. Tüm bu bütüncül çerçevede baktığımızda, olumlu bir metin. 
“Muhalefet içi sorunların başında ise adaylık geliyor. Metnin açıklanması olumlu bir hava oluşturdu ancak sorunlar da ortadan kalkmadı. 13 Şubat’ta tüm sorunlar çözülür ve aday ilan edilir diye beklemek de pek gerçekçi olmayabilir diye düşünüyorum. Odadaki fil duruyor. Mutabakat için, adaylık meselesinde de herkesin kısmen geri adım atması gerekiyor. Bu olmazsa, masa dağıldı denmez ise bile mutabakat sağlanamadığı için ittifakın kazanması zorlaşır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.