Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ocak ayında 14,4 milyar dolar dış ticaret açığı verildi

Ticaret Bakanlığı, Ocak 2023 dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Ocak ayında dış ticaret açığı, 14,4 milyar dolar ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı. İktidar, “ihracat rekoru” derken, ithalattaki artış ihracatın üzerinde seyretmeye devam ediyor. 

Ticaret Bakanlığı’nın bugün (2 Şubat) açıkladığı verilere göre Ocak 2023’te ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolar, ithalat ise yüzde 21,2 artışla 33,7 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı, önceki yılın aynı ayına göre 5,6 puan azalarak yüzde 57,4’e geriledi.  

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 19,4 milyar dolarlık ihracatın, en yüksek ocak ayı ihracatı olduğuna dikkat çekerken, “Rekorlarla kapattığımız 2022 yılı ardından” dedi. Bakan Muş’un ihracat rekoru için işaret ettiği 2022 yılında, 110 milyar dolar ile tarihin en yüksek dış ticaret açığı verildi

İktidarın, ekonomi yönetiminin Aralık 2021’de açıkladığı “Yeni Ekonomik Model”deki iddiası, faizin düşmesiyle kurun yükseleceği, ihracatın artacağı, dış ticaret fazlası ve yerli üretimin artmasıyla cari fazla verileceği ve böylece enflasyonun düşeceği yönündeydi. Ancak bir yılı aşkın sürede enflasyon katlanırken, cari açık ve dış ticaret açığı büyümeye devam etti. İktidar “ihracat rekoru” açıklamaları yaparken, esas rekor dış ticaret açığında kırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.