900 tona yakın asbest taşıdığı gerekçesiyle “ölüm gemisi” olarak adlandırılan, çevrecilerin eylemleri ve protestoları sonucu Türk karasularına girişine izin verilmeyen Brezilya’ya ait NAe São Paulo isimli askeri uçak gemisinin akibeti belli oldu. Gemi, Atlas Okyanusu’nda batırılacak.
Brezilya donanmasına ait 32 tonluk eski askeri uçak gemisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Mayıs 2022’de verdiği izne göre söküm işlemi için İzmir-Aliağa’daki Sök Denizcilik isimli şirkete doğru yola çıkmıştı. Kimilerine göre 900 ton, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a göre 9 ton asbest taşıdığı iddia edilen geminin Türk karasularına girişine izin verilmeyince gemi Cebelitarık Boğazı’ndan geri döndü.
1960lı yıllardan kalma ve Brezilya Donanması’na ait bu geminin akıbeti belli oldu. Donanmadan yapılan açıklamada, yaklaşık üç aydır kıyıdan uzakta olduğunu, su aldığını ve batma riski taşıdığı belirtildi. Bu yüzden Brezilya limanlarına da yanaşmasına izin verilmeyen geminin batırılmasına karar verildi.
- Oku: İzmir’e gelecek asbestli gemi Aliağa’da protesto edildi: “Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir”
- İzle: İzmir asbestli geminin Türkiye’ye gelişini engellemeye çalışıyor
- Oku: İzmirli avukatlar asbestli gemiyi uluslararası mahkemelere taşıyor
Brezilya Çevre Bakanı Marina Silva’nın gemiyi batırmama talebine rağmen donanma, gemiyi, Brezilya’nın münhasır ekonomik bölge sınırları içinde, kıyıdan 350 metre açıkta ve 5 bin metre derinlikte batırmaktan başka çaresi olmadığını açıkladı:
“Su yüzeyindeki durumunun kötüleştiği ve batmasının kaçınılmaz olduğu göze alındığında, gövdesini ayırıp, planlı bir şekilde batırmaktan başka seçenek yok.”
Brezilya Donanması, gemiyi, dün (1 Şubat) batırmayı planlamıştı ancak savcılar geminin iç kaplamasında kullanılan asbestleri gerekçe gösterdi ve bu girişimi engellemeye çalıştı. Daha sonra federal bir yargıç, donanmanın çevreye yarattığı ya da yaratacağı riskleri değerlendirdiğini söyledi ve bu talebi reddetti.
40 uçak taşıyabilen Clemenceau sınıfına ait uçak gemisi, 1963 ila 2000 yılları arasında Foch ismiyle Fransız donanmasına hizmet etmişti.
Ne olmuştu?
İzmir-Aliağa’ya geleceği anlaşılan gemiyle birlikte İzmir’de çevreciler, sendikalar ve meslek kuruluşları günlerce eylem yapmışlardı. Bu eylemlerin ardından Türkiye geri adım atmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum geminin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Gemi için verilen şartlı notifikasyon onayı da iptal edilmişti.
Brezilya’dan gelen NAE Sao Paulo gemisiyle ilgili basın açıklamamız ⬇️ pic.twitter.com/7RzxvJSkJ4
— Murat KURUM (@murat_kurum) August 26, 2022Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Reuters