Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir’e gelecek asbestli gemi Aliağa’da protesto edildi: “Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mayısta verdiği izne göre, Brezilya’nın “NAe São Paulo” adlı savaş gemisi, söküm işlemi için İzmir-Aliağa’daki “Sök Denizcilik” adlı şirkete gelecek. Bazı iddialara göre 900 ton, Bakan Murat Kurum’a göre ise 9 ton asbest bulundurduğu belirtilen geminin Türkiye’ye getirilmesine karşı çıkan çevre örgütleri Aliağa’da protesto düzenledi. 

Aliağa Demokrasi Meydanı’ndaki eyleme Aliağa Çevre Platformu’nun çağrısıyla sivil toplum örgütleri temsilcileri, çevreciler ve vatandaşların yanı sıra HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu katıldı.

“Zehirlenmek istemiyoruz”

Aliağa Çevre Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Bu kent, bu hayat bizim. Zehirlenmek istemiyoruz. Çünkü hayatı seviyoruz, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir kent bırakmayı hedefliyoruz” denildi. 

“Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir”

Ege Çevre ve Kültür Platformu da “Aliağa’mıza, İzmir’e, Ege Denizi’ne ve çevredeki tüm tarım havzalarına kıyılıyor. Çocuklarımıza kıyılıyor. Geleceğimiz karartılmak isteniyor. Ülkemiz, dünya gemilerinin çöplüğü değildir” açıklamasında bulundu.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın açıklamasında, söz konusu geminin ikizi olarak tarif edilen başka bir geminin söküm işlemi hatırlatılarak şu uyarıda bulunuldu: “Daha önce geminin ikiz kardeşi olarak inşa edilen Clemenceau’nun İngiltere’de yapılan söküm çalışmalarında 765 tonu asbest olmak üzere 1.300 ton civarında tehlikeli atık çıkmıştı. Bu bilgiden yola çıkarak uzmanlar ‘São Paulo’ adlı geminin de 600-900 ton arasında asbest ve diğer tehlikeli kimyasallar ve ağır metaller barındırdığını belirtiyor.

“Hep beraber durdurmalıyız”

Eyleme destek veren HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da şunları söyledi: “Çok büyük tehlikeyle karşı karşıyayız. Aliağa başta olmak üzere, İzmir başta olmak üzere büyük katliam gerçekleştirecek olan büyük bir savaş gemisi, NATO’nun çöplüğü haline gelmiş olan gemi, Aliağa’ya getirilmeye çalışılıyor. Sadece asbest değil aynı zamanda çok fazla kimyasal zehirli atıkları radyoaktif bulaşıları olan, Türkiye’ye, İzmirimize ölüm getirecek olan bu gemiyi hep beraber durdurmalıyız. Kapitalizmin öldürdüğünü her gün görüyoruz. Sadece kapitalizmin değil, mevcut iktidarın birkaç kişi kâr etsin diye doğamıza korkunç bir saldırısı var.

Eylemde duyurulan ortak açıklamanın imzacıları şöyle: Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara Kent Ekoloji Ağı, Ayvalık Tabiat Platformu, Bergama Çevre Platformu, Burhaniye Çevre Platformu, Çandarlı Halk Meclisi, Çeşme Çevre Platformu, Çiğli-Der, Çiğli Kent Konseyi, Çevre Dostu Platformu, Dikili Kültür ve Çevre Platformu (DİKÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP),  Ege Su Platformu, Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Foça Forum, Foça Kent Konseyi, Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER), Güzelbahçe Emek ve Demokrasi Platformu, Ilgın Çevre Platformu, İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu (İZÇEP), İzmir Yeşil Gelecek Derneği, İzmir Dersim Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Polen Ekoloji, Salda Gölü Koruma Derneği, Van Çevre Derneği.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.