Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

7,7’lik depremin ardından uluslararası yardım çağrısı yanıt buldu: Hangi ülkeler Türkiye’ye nasıl yardım edecek?

Türkiye, 6 Şubat sabahına korkunç bir depremle uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki deprem, 10 şehri vurdu. Depremde yüzlerce yurttaş hayatını kaybetti, binlerce yurttaş yaralandı. Depremin ardından Türkiye uluslararası yardım talebinde bulundu, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra 45 ülke “yardıma hazır” olduklarını açıkladı. Peki deprem ile mücadelede hangi ülkeler Türkiye’ye nasıl yardım edecek?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde saat 04:17’de 7,7 büyüklüğünde; saat 13:24’te ise 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.Depremlerin ardından birçok ülke ve lider taziye mesajı yayımladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra 45 ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu açıkladı. Şu ana kadar taziye mesajı yayımlayan ve destek göndermeye hazır olduklarını ifade eden ülkeler şunlar: Azerbaycan, İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İran, Mısır, Rusya, Pakistan, Japonya, Polonya, KKTC, Belçika, İtalya, İsveç, Romanya, Hollanda, Fransa ve İngiltere.

Avrupa Birliği’nin (AB) kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu komiseri Janez Lenarčič, Türkiye’ye ekip gönderilecek ülkeleri şöyle açıkladı: Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan. AB Sivil Koruma Mekanizması devreye girdi, haritalama gibi hizmetler için Copernicus Uydu Servisi’nin de aktive edildiği açıklandı.

Bağımsız kaynaklardan teyit edebildiğimiz ve basına düşen bilgilere göre Türkiye’ye yardım gönderen ülkeler şöyle:

  • Azerbaycan: Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, 370 kişilik arama kurtarma ekibinin bölgeye gönderileceğini açıkladı.
  • ABD: ABD de Türkiye’ye acil yardım ekibi gönderiyor. Beyaz Saray İletişim Koordinatörü John Kirby, “Türkiye’nin Türkiye’nin arama ve kurtarma çalışmalarını desteklemek üzere 79 kişilik iki kentsel arama ve kurtarma ekibi dahil, ilave ekipler konuşlandırma sürecindeyiz” diye konuştu.
  • Rusya: Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye’ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan iki adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır olduklarını açıkladı.
  • İspanya: İspanya Askeri Acil Durum Birimi’nden asker ve insansız hava araçlarını Malatya Havaalanı’na gitmek üzere seferber edildiğini açıkladı.
  • Hindistan: Hindistan Ulusal Afet Müdahale Gücü, özel olarak eğitilmiş köpekler ve 100’den fazla personelden oluşan ekibin afet bölgesine uçmaya hazır olduğunu açıkladı.
  • Polonya: Polonya hükümeti, 76 itfaiyeci ve sekiz köpekten oluşan bir arama kurtarma ekibi gönderileceğini açıkladı.
  • Tayvan: Tayvan hükümeti, beş arama köpeği ve 13 ton yardım malzemesiyle birlikte 130 kişilik bir ekip Türkiye’ye gelmeye hazır.
  • Fransa: SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği ekiplerinin kısa süre içinde Türkiye’ye yardım göndereceği belirtildi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 139 kişilik sivil güvenlik kurtarma ekibinin bu akşam Türkiye’ye uçacağını açıkladı.
  • İngiltere: İngiltere, 76 arama ve kurtarma uzmanı, ekipman ve kurtarma köpeğinden oluşan bir ekibin Türkiye’ye gönderileceğini açıkladı.
  • Japonya: Japonya, Türkiye’ye Acil Kurtarma Ekibi’ni gönderiyor. Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi’nin üç üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçak bugün yola çıkacak, yarın İstanbul Havalimanı’na varacak.
  • İsrail: İsrail, Türkiye’ye insani yardım ve arama kurtarma ekibinin bulunduğu iki uçak gönderiyor. Temel insani yardım malzemeleri ve teknik ekipleri taşıyan birinci uçak bu akşam yola çıktı. Daha geniş kapsamlı insani yardım malzemeleri ve arama kurtarma timlerini taşıyan ikinci uçağın da yarın sabah itibarıyla Türkiye’ye gönderileceği açıklandı.

ABD, Almanya, Ermenistan, Ukrayna ve İsveç de yardım göndermeye hazır olduklarını açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.