Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber | Diyar Galeria’da mahsur kalan kedileri ödüllü yönetmen İsmail Çeçen’in dronu kurtardı

Diyarbakır’da depremde Diyar Galeria’da mahsur kalan 12 kedinin ödüllü yönetmen İsmail Çeçen’in drone ile yer tespiti yapmasının ardından kurtarıldığı ortaya çıktı. Medyascope’a konuşan Çeçen, “Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu canlıları kurtardığımız için çok mutluyuz” dedi.

12 kedi 18 gün aç susuz kurtarılmayı bekledi

Diyar Galeria’nın bir bloğu Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı, bir diğer bloğu ise 7,6’lık ikinci depremde kısmen çöktü. 89 kişinin yaşamını yitirdiği binada arama kurtarma çalışmaları 18 Şubat’ta tamamandı, 22 Şubat’ta ise yıkım çalışması başladı. Binada yaşayanlar kedilerinin içeride olduğunu belirtince, Diyarbakır Barosu ve HDP milletvekillerinin de girişimleriyle yıkım durduruldu.

Can güvenliği nedeniyle girilemeyen binada önce helikopterle kurtarma operasyonu denendi ama başarılı olmadı. Helikopterin çıkardığı ses nedeniyle kediler korkup dairelerin iç kısımlarına saklanınca, Elazığ’dan 80 metre yüksekliğinde bir vinç getirtildi. Günlerdir aç ve susuz kalan kedilerin yerinin tespit edilmesi için ilk olarak zirai drone kullanıldı ancak başarılı olmadı.

Kediler nasıl kurtarıldı?

Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler yürüten ödüllü yönetmen İsmail Çeçen dronuyla devreye girdi. Çeçen, üç gün boyunca drone ile kedilerin yerlerini tek tek tespit ederek koordinatları yetkilileri verdi. Ardından vinç aracılığıyla tespit edilen noktalara kedi kapanları bırakıldı. Aç ve susuz olan kediler kapanlardaki yemler için kapana girence kurtarıldı. 12 kedinin kurtarılmasından sonra Diyar Galeria’nın enkazda ağır hasar alan üç bloğunda drone ile arama yapıldı. Hiçbir canlının kalmadığı tespit edilince kurtarma operasyonu sona erdi.

İsmail Çeçen: “Kedileri kurtardığımız için çok mutluyuz”

Medyascope‘a konuşan yönetmen İsmail Çeçen, kedileri kurtarmak için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Veysel Kılızay’ın koordinatörlüğünde AFAD ve Paw Guards (Pati Koruyucuları) ile birlikte çalıştıklarını belirterek şöyle dedi:

“Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Burada kullandığımız drone kedilerin yerini tespit etmek için çok önemli rol oynadı. 70 metre dürbün özelliği olan drone kedilere yaklaşmadan ve onları ürkütmeden yerlerini tespit etmemizi sağladı. Bu canlıları kurtardığımız için çok mutluyuz.”

İsmail Çeçen kimdir?

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde 1991’de doğan Mehmet İsmail Çeçen, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 2014’te mezun oldu.

Aynı yıl “Acımız Büyük” isimli filmi için TÜRSAK tarafından verilen senaryo yazım desteğini kazandı.

2017’de 9. TRT Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde, “Mezarlık Çalgıcıları” adlı filmi için proje destek ödülü kazandı.

Bugüne kadar yönetmen 15 kurgu ve 8 belgesel filme imza attı.

Belgeseller

Terazi (2019), Mezarlık Çalgıcıları (2019), Mij (Sis- 2017) Hayat+1 (2014), Karazli (2014),  Bir Güzel ki (2014), Elmanın Öteki Yarısı ( 2013)

Kısa filmler

Şin (2020), Yük (2019), Acımız büyük (2014), Korsan (2014), Kırılma Noktası ( 2012) 

İsmail Çeçen’in kısa filmi “Şin” 2020’de 10. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.