Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızılay’ın AHBAP’a çadır satışı: Şu ana kadar neler biliyoruz?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3’üncü gününde Kızılay’ın Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP’a çadır sattığı ortaya çıktı. AHBAP Derneği’nden yapılan açıklamada 2 bin 50 çadırın Kızılay’dan alındığı söylendi, Kızılay Başkanı Kerem Kınık iddiaları doğruladı. Kızılay’ın AHBAP’a çadır satışıyla ilgili şu ana kadar neler biliyoruz?

Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesindeki yazısında Kızılay’ın AHBAP’a çadır sattığını iddia etti.

Ağırel, “Stokta 40 bin çadır vardı. Sağdan soldan 14 bin daha geldi. Toplam 54 bin çadırı AFAD’a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP’a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış. Bu yardım kuruluşları tüm ihtiyacı Kızılay’dan AFAD’dan alıyor duyarlı halktan da yardım yapıyoruz diyerek para topluyorlar. Denetleyecek kurum var mı? Ben hiç sanmıyorum. Deprem bölgesinde halen çadır eksiği var ve yaşanan durum bu” diye yazdı.

İddialar üzerine AHBAP Derneği, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada AHBAP, iddiayı doğruladı:

“Derneğimiz de tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçmiştir. Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2 bin 50 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2 bin 50 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.”

AHBAP’ın iddiaları doğrulamasının ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.

Kınık, Kızılay Çadır ve Tekstil’in Kızılay’ın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti etmekle yükümlü olduğunu söyledi. Ayrıca kamu ile uluslararası kuruluşların taleplerini ürettiğini, satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktardığını belirtti.

Öte yandan, Kızılay’ın da afetler için gerekli olan çadır ve insani yardım malzemelerini ürettirerek depoladığını ve ihtiyaç anında vatandaşlara ücretsiz dağıttığını söyleyen Kınık, “AHBAP Derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2 bin 50 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’den maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’de Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır” dedi.

“Ahlaki, akılcı ve yasal”

AHBAP ve Kızılay’ın yaptığı işbirliğinin “ahlaki, akılcı ve yasal” olduğunu vurgulayan Kınık, deprem bölgesinde kurulan çadırlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Şimdiye kadar afet bölgesinde AFAD 337 bin 727 çadır kurmuş ve ilave 100 bin çadırı da kurmaya devam etmektedir. Kızılay öz kapasitesini (54 bin 70) AFAD’a teslim etmiş ve tesislerinde AFAD için imalata kesintisiz devam etmektedir. Çadır kentlerde 1 milyon 350 bin 908 vatandaşımız barınmaktadır.”

“Çadırlar AHBAP’a maliyet fiyatıyla teslim edildi”

Konuyla alakalı bir televizyon programında konuşan Kınık, çadırların AHBAP’a maliyetine satıldığını söyledi:

“Kızılay’ımız kendi öz kapasitesinde asgari bir çadır stoğu tutuyor. Afetin hemen başında bunu teslim ettik.Kıızılay’ın çadır fabrikasından AFAD’a 20 bine ilave çadır teslim ettik. Üretmiş olduğumuz bin civarında günlük çadırı AFAD’a teslim ediyoruz. 2050 çadırımız AHBAP’a maliyet fiyatıyla teslim edildi, onlar da AFAD’ın gösterdiği yerlere sevk etti.”

Kötü niyet aramaya gerek olmadığını söyleyen Kınık, “AHBAP bunu talep etmese biz yine çadırı AFAD’a teslim edecektik. Şu an günlük bin civarında çadır üretiyoruz. AFAD’ın talebi üzerine sahaya seferber ediyoruz. Önümüzdeki günlerde talep eden herkese çadır sağlanmış olacak. Evleri yıkılmış olan vatandaşlarımız için AFAD’ımız misafirhaneleri açmış durumda” diye konuştu.

TİP’e polis müdahalesi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü’nün, Kızılay’ın çadır satmasına karşı Kadıköy’de yapmak istediği eyleme polis müdahalede etti. Polis müdahalesinde aralarında merkez yönetim kurulu (MYK), parti meclisi (PM) ve il örgütü üyeleri ile gönüllü ve depremzedelerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Açıklama yapmak isteyen TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’ın sözleri polis anonsu ile kesildi. Atay, “Bu kadar polis Antakya’da yok. 50 bin kişinin öldüğü depremde bu kadar polis yok. Biz bu dayanışmayı devam edeceğiz, bu enkazın altından kalkamayacak devlet” dedi.

Siyasilerden tepki geldi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, Twitter hesabından “Deprem yaralarını saran Kızılay’dan, deprem fırsatçılığı yapan Kızılay’a… Çürütmedik değer ve kurum bırakmadılar” açıklamasını yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Halkımızı enkaz altında bırakan; ölüme, soğuğa, açlığa mahkûm eden iktidar ve denetimindeki Kızılay, böyle bir dönemde bile utanmadan çadır ticaretini savunuyor. Derdi halk değil rant olan Kızılay’ın konuya ilişkin açıklaması çürümüşlüğün vesikasıdır. Hesap vereceksiniz” diye yazdı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Twitter hesabından şöyle yazdı:

“”İyiliğin gücüyle insanın ve toplumun onurunu korumak, dirençliliğini arttırmak ve ızdırabını dindirmek için çalışmak” anlayışıyla kurulan Türk Kızılay’ını; Paranın gücüyle insanını yalnız bırakan, binbir dümen kurup içini boşaltan bir anlayışa mahkûm ettiniz. Yazıklar olsun!”

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “İnsanlar sokakta çaresizce çadır beklerken, Kızılay çadır satışı yapamaz. O çadırlar ücretsiz olarak bölge halkına ulaştırılmalıydı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.