Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kızılay Başkanı Kerem Kınık istifa etti

Depremde çadır ve gıda satışıyla gündeme gelen Kızılay’ın tepkilerin odağındaki genel başkanı Kerem Kınık, 14 Mayıs seçimlerine iki gün kala istifa etti.

Yerine kimin vekalet edeceği belli oldu

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından çadır ve gıda satışı skandallarıyla gündeme gelen Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, görevinden istifa etti.

Kızılay’dan yapılan açıklamada başkanlık görevine Kızılay Birinci Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz’ın vekalet edeceği belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu, 12.05.2023 tarihinde yapmış olduğu olağanüstü toplantıda oybirliği ile Olağanüstü Genel Kurul’a gitme kararı almıştır. 2016 yılından bugüne Genel Başkanlığımızı yürütmekte olan Dr. Kerem Kınık’ın talebi ile alınan bu karar çerçevesinde, Olağanüstü Genel Kurul’a kadar tüzüğümüz gereği Birinci Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz Yönetim Kurulu Başkanlığı’na vekalet edecektir” denildi.

Ayetle veda etti

Kınık, istifasının ardından Twitter hesabından ilk paylaşımını yaptı. Kınık, İsra suresinin 80. ayetini paylaştı.

Erdoğan tepki göstermişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (11 Mayıs) Kızılay’ın çadır satışıyla ilgili “Bu konu beni de ciddi manada üzmüştür. Kızılay böyle bir çadır satma işine giremez. Süratle bu yanlışı düzeltmesi gerekir. Kızılay’ın çadır dendiği zaman en küçük bir sıkıntısı olmaması gerekirdi” diye konuşmuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün “Bazen algılar, olguların önüne geçiyor. Ve biz bu algıya sebep veriyorsak gereğini yapmalıyız. Bir kişinin bile kan vermesini etkileyebilecek algıya sebep olabiliyorsa biz orada durmamalıyız” diyerek tepki göstermişti.

AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da 4 Mayıs’ta, “Kurumu daha fazla yıpratmadan kenara çekilmesi uygun olur” demişti.

AKP’li Turan: “Sadece işinize odaklansanız artık”

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın komedyen Şahan Gökbakar ile yaşadığı Twitter polemiğine AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan Twitter’dan tepki göstermişti. Turan, “Bu nasıl bir üslup? Yok mu sizin avukatınız/basın danışmanınız açıklama yapılacaksa yapsın! Göreviniz Recep İvedik tiplemesiyle bu seviyede bir polemik midir? Sadece işinize odaklansanız artık!” diye konuşmuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Kınık’ın istifasıyla ilgili yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

“Onca yolsuzluğa, skandala bulaş. 155 yıllık Kızılay’ı ticarethaneye dönüştür. Yetmeyip üstüne Kızılay’ı paravan şirket gibi yıllarca kullan. Sonra da hiç bir şey olmamış gibi seçime iki gün kala işgal ettiğiniz makamdan istifa et.”

Çadır satışı skandalı

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesindeki yazısında Kızılay’ın AHBAP’a çadır sattığını iddia etmişti.

Ağırel, “Stokta 40 bin çadır vardı. Sağdan soldan 14 bin daha geldi. Toplam 54 bin çadırı AFAD’a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP’a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış. Bu yardım kuruluşları tüm ihtiyacı Kızılay’dan AFAD’dan alıyor duyarlı halktan da yardım yapıyoruz diyerek para topluyorlar. Denetleyecek kurum var mı? Ben hiç sanmıyorum. Deprem bölgesinde halen çadır eksiği var ve yaşanan durum bu” diye yazmıştı.

AHBAP Derneği bu iddiayı doğrulamıştı:

“Derneğimiz de tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçmiştir. Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2 bin 50 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2 bin 50 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik.”

AHBAP’a 2 bin 50 çadır satıldığını kabul etmişti

AHBAP’ın iddiaları doğrulamasının ardından Kerem Kınık, Twitter hesabından açıklama yapmış ve Kızılay Çadır ve Tekstil’in Kızılay’ın Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti etmekle yükümlü olduğunu söylemişti. Ayrıca kamu ile uluslararası kuruluşların taleplerini ürettiğini, satışlardan elde ettiği gelirleri Kızılay’a aktardığını savunmuştu.

Kızılay’ın da afetler için gerekli olan çadır ve insani yardım malzemelerini ürettirerek depoladığını ve ihtiyaç anında vatandaşlara ücretsiz dağıttığını söyleyen Kınık, “AHBAP Derneği de Kızılay’ın yurtdışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2 bin 50 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ’den maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur. Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ de Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariki için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır” demişti.

Depremde gıda da sattığı ortaya çıktı

Haluk Levent, Kızılay’dan gıda da satın aldıklarını açıkladı. Levent, Kızılay’dan barbunya, konserve aldık. Muhatap ben miyim? Bir dakika bile önemli. Kızılay yönetimi karar alır, parayı iade eder. Onu ben bilemem” dedi. Kınık ise şunları söyledi:

“Kızılay Lojistik, afet, insani yardım, sağlık, savaş lojistiğinde uzmanlaşmış uluslararası ‘humaniter’ sektörün en büyük lojistik firmalarından biridir ve gelirlerinin tamamını insani yardım amaçlı Kızılay Cemiyeti’ne aktarmaktadır. Zor zamanlarda, zor bölgelere, yüksek kapasite ile uluslararası kalite standartlarında tedarik zinciri kurarak destek veren Kızılay Lojistik şirketimiz hazır gıda, kuru gıda, hijyen setleri, mutfak setleri gibi insani yardım malzemelerini BM, STK vb.’lerine tedarik etmekte.”

Kızılay’ın kan sattığının ortaya çıkması stokları eritti

Daha sonra Kızılay’ın devlet hastanelerine kan sattığı ortaya çıkmıştı. Kan bağışlarının düşmesinin ardından Kınık, “İhtiyaçlarımızın artması, deprem bölgelerinde kanın alınamaması, ramazanda her yıl yaşadığımız düşüklük nedeniyle ulusal kan stoklarımız asgari stok seviyesinin altına indi. Bu bizim için kırmızı alarm seviyesidir” demişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, şu sözlerle kan bağışı çağrısında bulunmuştu: “Ulusal kan stoklarımız asgari seviyenin altına düşmüştür. Her yıl ramazan ayında yaşanan kan bağışlarındaki düşüş, afet illerimizde kan bağışı alınamaması ancak ihtiyacın sürmesi, ülkemizdeki tüm hastanelerde kan ihtiyacının artması sonucu kan stoklarının azalması nedeniyle, kan bekleyen hastalarımızın mağduriyet yaşamaması için tüm vatandaşlarımızı kan bağışına davet ediyoruz. Kızılay, ulusal güvenli kan temininden sorumlu tek kuruluştur.”

Kızılay’a kan bağışı çağrılarına İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılmış ve “Kan her zaman bir hayat kurtarır gerçeği üzerinden herkesi kan vermeye davet ediyorum. Her ne olursa olsun Kızılay kan stoğu olmadan olmaz. Hastaların ihtiyacı var, lütfen herkes kan versin… Birde sağlıklı bir durum aynı zamanda kan veren insanlar için. Bu ihtiyaca dönük Kızılay’ı asla yalnız bırakamayız. Kızılay bizim, milletçe hepimizin” demişti.

Kızılay maden suyu üretimini durdurdu

Bir zincir market, Kızılay maden suyunda yoğun miktarda arsenik tespit etmişti ve binlerce maden suyunu iade etmişti.

Kızılay’ın haberin yayımlandığı 21 Mart günü fabrikada üretimi durdurduğu ortaya çıktı. Fabrikada maden suyu üretiminde çalışan personele, 27 Mart 08.00’e kadar üretime ara verildiği bildirildi. Personelden yıllık izin dilekçesi doldurmaları istendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.