Altı muhalefet partisinden oluşan Millet İttifakı’nı temsil eden siyasi partilerin genel başkanları, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde bugün saat 14.00’te bir araya gelecek. Toplantının ana gündem maddesi Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi olacak. Adayın bugün belirlenmesi ancak adayın adının daha sonra yapılacak bir tanıtım toplantısında açıklanması ve cumhurbaşkanı adayının, seçimin kazanılmasından sonra yapılacak işleri anlatan “yol haritasını” kamuoyuna sunması bekleniyor.
Daha önce yapılması planlanan toplantı deprem sebebiyle ertelendi
Millet İttifakı’nın 13 Şubat’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapmayı planladığı 12. toplantı depremler nedeniyle ertelenmişti. Saadet Partisi ev sahipliğinde 13 Şubat’ta yapılması planlanan toplantıda, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi bekleniyordu. Ancak, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından toplantının ertelendiği duyuruldu.
Okuyun: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: “Toplam 284 can kaybı 2 bin 323 yaralı var, 1710 bina yıkıldı”
Okuyun: Güneydoğu’da 7,7 büyüklüğünde deprem | Prof. Dr. Naci Görür: “Adana ve Hatay’a dikkat edilmeli”
Deprem gündemli toplantı
Millet İttifak, deprem gündemiyle 18 Şubat’ta toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı ortak açıklamada, “Hiçbir bürokratın inisiyatif alamadığı, her konuda talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır. Tüm hata, kusur, ihmal ve kasıtlar apaçık ortadadır. Hukuki, idari ve siyasi sorumlular da arşivlenerek dosyalarda ve hafızalarımızda not edilmiştir” denildi. Aynı açıklamada, bir sonraki toplantının 2 Mart’ta yapılacağı ve adayın bu toplantıda belirleneceği duyuruldu.
Okuyun: Millet İttifakı 18 Şubat’ta deprem gündemiyle toplanacak
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İttifakta görüşme trafiği
Toplantı gününün yaklaşmasıyla birlikte altı siyasi parti arasındaki ziyaret trafiği arttı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, toplantının ev sahibi olarak, gündemi belirlemek üzere parti genel başkanlarıyla görüşmelere başladı. Karamollaoğlu, 23 Şubat’ta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Deniz Baykal’ın vefatı dolayısıyla taziye ziyaretinde bulundu. Görüşme bir buçuk saat sürdü. Görüşmede, 2 Mart toplantısının gündemi de değerlendirildi.
Karamollaoğlu, 27 Şubat’ta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile bir araya geldi. Saadet lideri, 28 Şubat’ta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü, bugün (1 Mart) ise Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal’la görüşerek, toplantı öncesi ziyaretlerini tamamladı.
Kılıçdaroğlu ve Akşener, iki parti kurmayları arasında yaşanan tartışmalı açıklamaların ardından 27 Şubat’ta Ankara’da baş başa görüştü. Görüşmeye her iki partiden de başka katılan olmadı. Sabah saatlerinde yapılan görüşmeye ilişkin ayrıntılı bilgi verilmezken, CHP’li bir yetkili, görüşmenin “oldukça güzel” geçtiğini söyledi. Bu süreçte, bir televizyon programında Akşener hakkında elinde bazı belgeler olduğunu söyleyen eski MHP’li ve Doğru Yol Partisi’nin koalisyon ortağı olduğu dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Yaşar Okuyan’ın CHP ile ilişkisinin kesildiği açıklandı. Şubat 2019’da CHP’ye katılan Okuyan, Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü sosyal medya hesabından paylaşıyordu.
Kılıçdaroğlu, bugünkü toplantı öncesinde Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile, Davutoğlu’nun evinde bir araya geldi. Bu görüşmeye ilişkin de bir açıklama yapılmadı ve fotoğraf paylaşılmadı.
İttifakın 11. toplantısında Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağına dikkat çekilmişti
Altılı Masa’nın 11. toplantısı, 26 Ocak’ta İYİ Parti ev sahipliğinde yapıldı. Ortak açıklamada, TBMM seçim kararı almazsa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağı vurgulandı. Hükümet programı olarak bilinen, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” ise 30 Ocak Pazartesi günü, Ankara-Congresium’da geniş katılımlı bir toplantıyla kamoyuna açıklandı. Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının ana omurgasını oluşturan metinde bir çok konuda sorunlar ve çözüm önerileri yer alıyor. Bu metinde İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin bir ifadenin yer almaması ise eleştirildi ancak programın sunumu yapılırken konuşmacılar İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar imzalanacağına işaret ettiler.
Aday kim olacak?
Bugün yapılacak toplantının ana gündem maddesi, adayın belirlenmesi. Bu konuda uzunca bir süredir, net olarak açıklanmamakla birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı ön plana çıkıyor. 26 Şubat’ta CHP grubu ve Parti Meclisi yaptığı toplantıda, görüşmeleri yürütmek üzere Kılıçdaroğlu’na tam yetki verildi. Medyascope’un toplantıya katılan milletvekillerinden aldığı bilgiye göre, bugün yapılacak Millet İttifakı toplantısında CHP, cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu’nun adını önerecek.
Medyascope’un edindiği bilgiye göre, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti bugünkü toplantıda bir isim önermeyecek. Bu partilerden üst düzey bir yetkili, aday önermeyeceklerini belirttikten sonra, “Bizden Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz olmaz” dedi.
Kılıçdaroğlu da 28 Şubat’ta bazı gazetecilerle Meclis’te yaptığı görüşmede, adayın bugünkü toplantıda belirleneceği ancak adayın isminin belirlenecek ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.
Okuyun: Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Metinde İstanbul Sözleşmesi yok