Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Metinde İstanbul Sözleşmesi yok

Altılı Masa’yı oluşturan partilerin genel başkanları, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”ni kamuoyuna açıkladı. Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının ana omurgasını oluşturacak metinde İstanbul Sözleşmesi’nin adı geçmedi.

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu ve “millet ittifakı” ortak politikalarını bugün ATO Congresium’ da kamuoyuyla paylaştı. Altı partinin uzlaştığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni, (1) hukuk, adalet yargı, (2) kamu yönetimi, (3) yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim, (4) ekonomi, finans ve istihdam, (5) bilim, Ar-Ge, yenilikçilik, girişimcilik ve dijital dönüşüm, (6) sektörel politikalar, (7) eğitim ve öğretim, (8) sosyal politikalar ve (9) dış politika, savunma, güvenlik ve göç olmak üzere dokuz ana başlık altındaki 75 alt başlıkta, iki bin 300’den fazla somut hedef, politika ve proje ortaya koyuyor.

Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının ana omurgasını oluşturacak metinde, cumhuriyet tarihinin en derin yönetim krizinin yaşandığının altı çizilerek temel politika alanlarının milletin menfaatleri doğrultusunda belirlendiği kaydedildi. Altı genel başkanın uzlaştığı metinde, kadınların haklarına yönelik hedeflerin açıklandığı bölümlerde İstanbul Sözleşmesi’nin adı geçirilmedi.

Metinde, kadınların ve çocukların yaşam hakkını koruyan uluslararası sözleşmelere şu cümle ile dikkat çekildi:

“Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız.”

“Kadın aile ve çocuk”

Metnin özet kısmında, kadınların haklarına yönelik uygulamalara ilişkin hedefler, “kadın aile ve çocuk” başlığıyla verilirken, hedeflerin sıralandığı ana metinde “çocuk ve aile” başlıklarından ayrılarak “kadın” başlığı ile tanımlandı.

“Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı”

Altı partiden oluşan Millet İttifakı’nın iktidar olması halinde uygulayacağı hükümet programının iskeleti olan metinde, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı”nın “Kadın, Aile ve Çocuk Bakanlığı” olarak yapılandırılacağı kaydedildi. Kadınların “dezavantajlı kesimler ” olarak tanımlandığı metinde, kadınların haklarına ilişkin yapılması hedeflenen düzenlemeleri içeren “kadın” başlığı sosyal politikalar başlığı altında yer aldı.

Kadın hijyen ürünleri” ücretsiz olmayacak

Millet İttifakı’nın hükümet politikaları arasında, kadınların temel gereksinimi olan hijyen ürünlerinin ücretsiz olmasına ilişkin bir maddeye yer verilmezken ürünlerdeki vergi yükünün hafifletileceği kaydedildi. Altılı Masa, kadınların açtığı davalar ve yaptığı eylemler sonucu Sağlık Bakanlığı’nın da başlattığı HPV aşılamasını programına aldı. Metinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasını sağlanacağı kaydedildi.

Millet İttifakı’nın uzlaştığı 244 sayfalık metinde kadınların haklarına yönelik öne çıkan bazı vaatler şöyle:

Gelir desteğini ailedeki kadının hesabına yatıracağız.

Özellikle ev işlerinde güvencesiz ve kayıt dışı çalışan kadın ev işçilerinin İş Kanunu’na tabi olmasını sağlayacağız.

Çalışma hayatında kadınlara yönelik negatif ayrımcılık içeren her türlü uygulamaya engel olacağız.

Çalışma hayatındaki şiddet ve taciz olaylarına karşı başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı tüm kesimleri korumak amacıyla ILO 190 sayılı sözleşmesini onaylayacak ve buna uygun alt mevzuat hazırlayacağız.

Genç kızlarımızı ve kadınlarımızı rahim ağzı kanseri ve genital siğillerden korumak için HPV aşısını Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takviminin içerisine alarak geri ödeme sistemine dahil edeceğiz.

Cam tavan (terfi engelleri ) sorununun aşılması adına gerekli düzenlemeleri yapacağız.

Ergenlik çağına giren kız çocuklarının rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı da dahil olmak üzere, tüm önleyici sağlık hizmetlerini ücretsiz sunacağız.

Kadın Veri ve Bilgi Sistemini hayata geçirecek, bölge ve demografik yapıyı da dikkate alan ’risk haritaları’’ hazırlayacağız.

Kadına yönelik şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız.

Şiddet mağduru kadınların hukuki süreçlerde mahremiyetlerini koruyacak, tekrar mağdur edilmelerini önleyeceğiz.

Temel ihtiyaç olan kadın hijyen ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltacağız.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kamu ve özel sektörde çalışan kadınların idari izinli sayılmasını sağlayacağız.

Kadına Yönelik Şiddetle Toplumsal Mücadele Seferberliği başlatacak, şiddetin her türüyle ilgili “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikaları” başlıklarında etkin çözümler uygulayacağız.

Kadına yönelik şiddetle etkin şekilde mücadele edecek, şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerini etkili şekilde uygulayacağız.

Kadına yönelik şiddeti önlemek için cezaların caydırıcı olmasını sağlayacak, cezaların seçenek yaptırımlara çevrilmesini engelleyecek, kadına şiddet fiillerine uygulanan indirim nedenlerini yeniden düzenleyecek ve bu fiiller için verilen ceza hükümlerinin derhal infazını sağlayacağız.

Kadına yönelik şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kuracağız.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.