Haber: Özgecan Özgenç – Cansu Timur
Altılı Masa’nın İYİ Parti ev sahipliğindeki 11. toplantısı sona erdi. Ortak açıklamada, bir sonraki toplantının Saadet Partisi ev sahipliğinde 13 Şubat’ta yapılacağı belirtildi. TBMM seçim kararı almazsa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağı vurgulanarak, “Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır” denildi.
Altılı Masa, 11. toplantısını bugün (26 Ocak) İYİ Parti ev sahipliğinde yaptı ve toplantı dokuz saat sürdü. Toplantıya katılmak için gelen genel başkanları kapıda karşılayan İYİ Parti Kurumsal İlişkiler Başkanı Mustafa Cihan Paçacı, “Kemal Bey diretirse İYİ Parti kendi adayını çıkartabilir” sözleri nedeniyle toplantı devam ederken Kurumsal İlişkiler Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Paçacı, bu açıklamasının ardından parti genel merkez binasından ayrıldı.
Bir sonraki toplantı 13 Şubat’ta
Toplantının ardından Altı Genel Başkanın imzasını taşıyan ortak açıklama metni yayınlandı. Ortak metinde, bir sonraki toplantının Saadet Partisi ev sahipliğinde 13 Şubat Pazartesi günü yapılacağı belirtti. Ortak açıklamada, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yeniden aday olacağını açıklaması konusunda çok net ifadeler kullanıldı:
“Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”
OKUYUN: Kulis: Ortak aday 12 Şubat’ta açıklanacak, tek isim Kılıçdaroğlu
Altı genel başkanın oluşturduğu Masa’ya ilk kez “Millet İttifakı” denildi
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Altı genel başkan ortak metinde, altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığı belirtilerek, “Millet İttifakı’nın seçeceği Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi de konuştuk” denildi. Uzlaşı ve istişare ile adayın belirleneceği vurgulandı ve “Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, ‘Yeter, Söz Milletindir’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır” denildi. Böylelikle, daha önce yapılan 10 toplantıdan sonra yapılan açıklamaların hiç birinde kullanılmayan “Millet İttifakı” kavramı, ilk kez kullanılmış oldu. Seçimlere ittifak kurarak giren partiler belirledikleri orta adla oy pusulasında yer alıyor. ”
“Üçüncü kez adaylığını ilan etmesi kara sayfadır, başı boşluktur”
Altı genel başkanın iki sayfalık ortak açıklamasında öne çıkan başlıklar şöyle:
“TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başı boşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.“
“Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın kazanacağız”
“Seçim ne zaman yapılırsa yapılsın üstünlerin hukuku anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı değil, hukukun üstünlüğüne inanan Millet İttifakı kazanacaktır.“
“Anayasa değişikliği önerisi, başörtülü kadını ‘korur gibi’ yapıyor”
“Cumhur İttifakı’nın TBMM’ye sunduğu başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği önerisi, başörtülü kadının ‘dini inancını’ sorgulayan şekilde kaleme alınmıştır. Başörtülü kadını korur gibi yapan bu madde aslında tam tersi sonuçlar doğuracak niteliktedir. Son derece açık bir biçimde başını örten veya örtmeyen kadınlara tam bir anayasal güvence getirecek olan bu önerge Cumhur İttifakı tarafından reddedilmiştir.“
“Her alanda artan sorunları Millet İttifakı çözecek”
“Bu toplantımızda 30 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşacağımız Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlaşma sağladık. Yoksullukla mücadeleden kadın haklarına, siber güvenlikten siyasi etik yasasına, kamuda israfla mücadeleden tersine beyin göçüne, savunma sanayinden afet yönetimine, mesleki eğitimden konut ve barınma krizine, uyuşturucuyla mücadeleden esnafımızın sorunlarına, sınır politikamızdan tarıma kadar ülkemizin öncelikli konuları için hazırladığımız somut hedef, politika ve projeleri dokuz ana başlık ve yetmiş beş alt başlıkta topladık. Bu mutabakat metni, Türkiye’nin her alanda artan sorunlarını Millet İttifakı’nın çözeceğinin de ispatıdır.“
“Bu, Türkiye’nin kader seçimidir”
Toplantımızda son olarak Millet İttifakı’nın seçeceği Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleyeceğimizi de konuştuk. Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını buradan duyurmak isteriz. Halkımız, ülkemizin hak ettiği refaha ulaşma ve yeniden demokratikleşme ümidini altı partinin birliğinde görmektedir. Bu da bize tarihi bir görev yüklemektedir. Biliyoruz ki bu Türkiye’nin kader seçimidir. Halkımız canını, malını, geleceğini, medeni, hür ve refah içinde bir Türkiye’de nefes alma ümidini bize emanet etmiştir. Halkımız müsterih olsun, altı parti bu görevi layıkıyla tamamlayacaktır.
“Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, ‘Yeter, Söz Milletindir’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır”
Bir kez daha ilan ediyoruz ki, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı olacaktır. Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, ‘Yeter, Söz Milletindir’ diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır.”
OKUYUN: Erdoğan seçim için 14 Mayıs’ı işaret etti: Seçim kararı nasıl alınacak, süreç nasıl işleyecek?