Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı 6 Mart’ta yeniden toplanacak: “Cumhurbaşkanı adayımız konusunda ortak bir anlayışa ulaştık”

Millet İttifakı’nın 13. toplantısını bugün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yaptı. Toplantı sonrası altı liderin imzasıyla yapılan kısa yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı, cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere toplandı. Millet İttifakı’nın 13. toplantısı Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapıldı.

Okuyun: Millet İttifakı bugün Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde toplanacak: Cumhurbaşkanı adayı belirlenecek

Saadet Partisi Genel Merkezi’ne sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu geldi. Liderleri Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, parti binasının önünde karşıladı ve liderler tokalaşarak basına fotoğraf verdi.

Toplantıdan ilk fotoğraflar basına servis edildi

“Bizim adayımız Muharrem İnce” pankartı açmak istediler

Saadet Partisi Genel Merkezi önünde iki genç, “Bizim adayımız Muharrem İnce” pankartı açmak istedi, Saadet Partili görevliler gençlere müdahale ederek pankartı topladılar. Bu sırada gençler, “Tek yol memleketin zaferi” sloganı attı.

“Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmıştık”

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin liderleri toplantının ardından kısa bir yazılı açıklama yayınladı. İttifak’ın şu ana kadar yaptığı toplantılardan sonra yayınlanan en kısa açıklamanın altında altı genel başkanın ıslak imzaları yer aldı. Ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Millet İttifakını oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.”

18 Şubat’taki 12. toplantının gündemi depremdi

Millet İttifakı’nın 13 Şubat’ta Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde yapmayı planladığı 12. toplantı depremler nedeniyle ertelenmişti. Saadet Partisi ev sahipliğinde 13 Şubat’ta yapılması planlanan toplantıda, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi bekleniyordu. Ancak, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından toplantının ertelendiği duyuruldu.

Okuyun: Millet İttifakı’nın görüşme trafiği hızlandı: Kılıçdaroğlu, Akşener ile görüştü, Karamollaoğlu yeniden liderler turuna çıkıyor 

Millet İttifak, deprem gündemiyle 18 Şubat’ta toplanmıştı. Toplantı sonrası yapılan yazılı ortak açıklamada, “Hiçbir bürokratın inisiyatif alamadığı, her konuda talimatın bir kişiden beklendiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yüzünden acılar ve zayiat katlanarak artmıştır. Tüm hata, kusur, ihmal ve kasıtlar apaçık ortadadır. Hukuki, idari ve siyasi sorumlular da arşivlenerek dosyalarda ve hafızalarımızda not edilmiştir” denilmişti. Aynı açıklamada, bir sonraki toplantının 2 Mart’ta yapılacağı ve aday belirlemenin bu toplantıda yapılacağı da duyurulmuştu.

İttifakın 11. toplantısında Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağına dikkat çekilmişti

Altılı Masa’nın 11. toplantısı, 26 Ocak’ta İYİ Parti ev sahipliğinde yapıldı. Ortak açıklamada, TBMM seçim kararı almazsa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir daha aday olamayacağı vurgulandı. Hükümet programı olarak bilinen, “Ortak Politikalar Mutabakat Metni” ise 30 Ocak Pazartesi günü, Ankara-Congresium’da geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Millet İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkması halinde uygulanacak hükümet programının ana omurgasını oluşturan metinde bir çok konuda sorunlar ve çözüm önerileri yer alıyor. Bu metinde İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin bir ifadenin yer almaması ise eleştirildi ancak programın sunumu yapılırken konuşmacılar İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar imzalanacağına işaret ettiler.

Okuyun: Altılı Masa’dan net açıklama: “TBMM seçim kararı almadıkça Erdoğan’ın bir kez daha aday olması mümkün değildir”

Okuyun: Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Metinde İstanbul Sözleşmesi yok

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.